USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

AK Parti'den asgari ücret ve EYT açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, katıldığı bir televizyon programında asgari ücret ve EYT ile ilgili açıklamada bulundu.

AK Parti'den asgari ücret ve EYT açıklaması
01-12-2022 23:51
Google News

AK ÖZETİ| Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Habertürk'te Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yantıladı. Ekonomi, enflasyon, asgari ücret, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Çelik, altılı masanın cumhurbaşkanı adayıyla ilgili "hiçbiri bizi zorlamaz" ifadelerine yer verdi.

EKONOMİ KONUSUNDA BÜYÜK BİR BAŞARI VAR

Çelik "Ekonomi konusunda iktidara geldiğimizden bugüne kadar büyük başarı var. Vatandaşımıza olumsuz yansıyan durumların izole edilmesi için hızlı ve güçlü adımlar atılıyor. Dolayısıyla bunlar görülüyor. Türkiye bunu uyguluyor. Cumhurbaşkanımız da 'yılbaşından sonra enflasyonun düşmeye başladığını göreceğiz' dedi. Bütün dünyanın tahmin edemediği durum; Rusya-Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı tablo. En son Nijerya bile açıklama yaptı; bu bizi olumsuz etkiliyor diye. Bunun içerisinde Türkiye'nin pozisyonu en güvenli ada olarak duruyor. Cumhurbaşkanımızın uyguladığı politikalar sayesinde. Sonuçta vatandaşımızla buluşmayı gerçekleştiriyoruz. Desteği vermeye devam ediyoruz. Son G-20 toplantısında da gördüm. Herkes Cumhurbaşkanımızla seçimlerden sonra nasıl çalışacağının yaklaşımı içerisinde. Biz Ankara'daki Türkiye Yüzyılı toplantısına bakarız. İstanbul'daki toplantımıza bakarız, Diyarbakır'a bakarız." ifadelerini kullandı.

"ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA HERKES MUTMAİN OLACAK"

Asgari ücretle ilgili Çelik "Herkes şunu bekliyor, şu tarihte şunu vereceğiz diye bir şey bekliyor. Vatandaşımızın karşı karşıya kaldığı sorunlarla ilgili olarak ezdirmeyecek güncelleme uygun bir zamanlama ve rakamlama yapılıyor. Herkesin mutmain olacağı bir rakamlama mutlaka yapılacaktır. İhtiyaç duyulduğu anda vatandaşın karşı karşıya tablonun yetersiz olduğu görüldüğü anda bu müdahale tekrar gerçekleşiyor. Bu sürekli yapılan bir çalışmadır. Kabinenin gündeminde olan benim bağlayıcı bir şey söylemem siyaseten ve kurumsal olarak doğru olmaz. Hassasiyetin esası şu; vatandaşımızın bu gelişmeler karşısındaki kazanımlarını koruyacak, bunlar karşısında ezilmesini engelleyecek müdahalenin yapılacağı düzeyde ele alınıyor." dedi.

EYT'DE SON DURUM

Emeklilikte Yaşa Takılanlarla ilgili yapılan düzenlemeye ilişlin Çelik "EYT bütçeden sonra somut bir şekilde gündeme alınacaktır. Uzun yıllar çözülmeyen problem. Son aşamaya geldiğini söyleyebiliriz. İyi bir şekilde çalışıldı. Bu yıllar içinde kilitlenmiş bir konu. Bizden önceki dönemden devraldığımız problem. EYT'li vatandaşlarımızın talepleri var. Yıllar içinde çektiği sıkıntıların giderilmesine dönük beklentileri var. Bütçe meselesi, özel sektör meselesi gibi çok dinamikli mesele. Bunun optimum noktasını bulunması için çalışılması gerekiyor. Sonuç olarak gündeme alınmıştır. Yıllar içerisinde oluşmuş bir sorun. Cumhurbaşkanımız çözüm iradesini ortaya koymuştur. Bakanlık çalışmasını yapmıştır, son aşamaya gelmiştir." diye konuştu.

HİÇBİR ADAY BİZİ ZORLAMAZ

6'lı masanın adayıyla ilgili Çelik "Adı geçen herkesin adaylığı konusunda rahatız. Karşınızda birisi iddia ile çıkıyorsa. 'Ben aday olacağım, kazanacağım, karşı tarafa şu bedelleri ödeteceğim' diyorsa onuru olan siyaset 'çık karşıma' diyecek. Kılıçdaroğlu'nun çıkmasını istemeyenler onlar ne diyorlar 'AK Parti Kılıçdaroğlu'nun çıkmasını istiyor' diyorlar. Kim çıkarsa çıksın, bizim açımızdan fark etmez. Seçim her parti için zorlayıcıdır. Milletimizin takdiriyle olacak iştir. Hepimizin başımızın üstündedir. Ben siyasi parametrelere, toplumla buluşmamızın gücüne, ürettiğimiz siyasete bakarım. Teşkilatlarımızın, arkadaşlarımızın çalışmalarının ulaştığı yere bakarım. Bu açıdan baktığımda hiçbiri bizi zorlamaz." sözlerine yer verdi.

TÜRKİYE İÇİN VAROLUŞSAL BİR SEBEBTİR; VURUR VE DAĞITIR"

PKK'nın Suriye ve Irak'taki hareket tarzı belli ki terör örgütünü aşan akıl tarafından yönlendiriliyor. Bu kimdir? Daha kollektif bir yapı mıdır, konuşuyoruz. İşin gidişatına bakılınca güçlü bir destek aldığı görülüyor. Biz bunu daha önce Afganistan'da gördük. ABD, Rusya kullandı. Bir vekalet savaşı veriliyordu. Rusya-Ukrayna savaşı ortaya çıkmasaydı, bu gün savaşın olmadığı denklem düşünün, bizim sınırlarımızdaki hareketlilik, tehdit daha da büyüyecekti. Neticede, sınırımızdan itibaren 30 kilometre derinlik dahil olmak üzere, bunu tehdit olduğunda Türkiye açısından tercih değil varoluşsal zorunluluktur; vurmak ve dağıtmak! Hiç kimsenin 'bu terör örgütü değildir' diye argümanı sözkonusu olamıyor. DEAŞ çok uzaklardaki Avrupa başkentini tehdit ediyor diye böyle bir konsolidasyon yapıyorsunuz. Netice şu; Türkiye'nin bu şekilde bir derinlik içerisinde, terör örgütleriyle muhatap olması durumunda, 30 kilometre derinlik dahil. Daha da ötesi olabilir. Bunu vurmaktan ve dağıtmaktan başka bir seçeneği yoktur.

"SURİYE İLE GÖRÜŞMEK DİYALOG KAPILARINI AÇMAK GÜNDEME GELİYOR"

Bölge haklarıyla ve tüm gruplarla kesintisiz temaslarımız var. İnsani yardımla ve güvenlik anlamında. Bu Kobani düştü düşecek tartışmaları yaşanırken Kuzey Irak'tan yardıma gelmeye çalışanları bile PKK engellemişti. Kuzey Irak'taki haber ajansı bunu haber yapmıştı. PKK'nın istediği burada katliam olsun, kendi propagandasını yapsın. Terör örgütünün retoriğine, ideolojisine bakarsınız amacını göremezsiniz. Hareket tarzına bakıldığında, buradaki bilinen devlet yaphıların dışında siyasi oluşumlar isteyenlerin kullandığı elverişli bir araç onlar açısından. Bölge halklarının güvenliğini sağlamak ve egemen bir devlet olarak Türkiye'nin milli güvenliği sağlaması açısından bu askeri operasyonlar kuşkusuz sürdürülecektir. Bölgedeki sorunlar çözülmeye çalışırken, bir şey gözüktü. Bu süreç uzadıkça terör örgütleri daha çok yerleşmeye başlıyor. Buradaki bilinen devlet ve toplum yapıları büyük tehditle karşılaşıyor. O zaman Suriye ile görüşmek, diyalog kapılarını yeniden açmak bölge için zorunlu açılım olarak gündeme geliyor.

"BİRİNCİ ÖNCELİK BU TABLOLARIN YOK EDİLMESİDİR"

Cumhurbaşkanımızın Esad'la diyalog süreci vardı. Türkiye bölgeye büyük dalga geldiğini gördü. Bölgedeki devlet yapıların dağılmaması için, toprak bütünlüğünün bozulmaması için. Bütün bunlar iyi niyetle ortaya çıkan yeni dinamiklere bölgedeki devletin uyumlarını sağlamak. Süreç başlayınca, kendi halkını katletme şeklindeki süreç, bu iplerin kopması anlamına geldi. Türkiye hassasiyetini yine koruyacak, bölgedeki devlet yapılarını ve toplumları tehdit eden terör örgütlerinin kurumsallaşması gibi tablo çıkıyor. O zaman birinci öncelik bu tabloların yok edilmesidir. Buna müsaade etmemek için bir yandan terörle mücadele operasyonları, bir taraftan istihbarat düzeyinde olan belli olgunluktan sonra siyasi düzleme taşınabilecek. İstihbarat örgütleri arasındaki görüşmenin bir ajandasını gündeminize getirdiğinizde ikili ilişkilerden, terörle mücadeleye kadar bir durum sözkonusu olacaktır. Türkiye buradaki devlet yapılarının parçalanması, bir zarar gelmesi şeklinde bir politikanın peşinde olmadı. Bu devlet yapılarını kullananların katliamları yapmaması şeklinde tutum geliştirdi. Şimdi gelinen noktada, siyasi süreç devam ediyor, orada bir anayasa sürecini destekliyoruz. Birden çok mekanizmanın içinde yer alıyoruz. Terör örgütlerinin daha fazla yerleşmeye başlaması, Batılı ülkelerin destek vererek bunları devletçik haline getirme çabası olunca, bu yapıların dağıtılması önemlidir.

"ORADAKİ DEVLETLER YOK ETSEYDİ MÜDAHALEYE GEREK KALMAZDI"

Suriye'nin toprak bütünlüğünü önemsiyoruz. Terör örgütü Suriye için de tehdittir, bizim için de tehdittir. Dolayısıyla işbirliği yapılabilir. Tıpkı Afganistan gibi Suriye'yi vekalet savaşının zemini hale getirmek şeklinde karmaşık ilişkiler içinde yürüyen bir şey var. Bizim etrafımızda sağlam devlet yapıların olması her zaman için daha elverişlidir. Irak'ta eğer PKK terör örgütünün barınmasını engelleyebilse hükümet, o zaman bizim oraya müdahale etmemize gerek kalmayacak. doğrusu ve arzu edilen onların temizlemesidir. Temizleyemediği zaman doğrusu bizim müdahalemiz oluyor. Suriye açısından tırnak içinde devletçik derken bir şey üzerinde söylüyorum. Bunlara birtakım fabrikalar kuruyorlar, tesisler kuruyorlar. En son Fransız firmasının yaptığı barınaklar, tüneller. Petrolle ilgili girişimde bulunabilecekleri yapılar kuruyorlar. Bu o bölgede Suriye, Irak, Türkiye için de, Türk, Kürt, Arap ve diğer unsurlar için de en büyük tehditlerden biri olacaktır. Bunların yok edilmesi önceliklidir.

"ANAYASA DÜZENLEMESİNDE İDEAL OLAN MECLİS'TE ÇÖZÜLMESİ"

Bizim anayasa çalışmamız hazır aşamasına geldi. Bütçe maratonundan sonra gündeme alınacaktır. Temel haklar konusunda Cumhurbaşkanımız referandum tercihinin kullanılmaması şeklinde tercihte bulundu. Aile bölümünü bahane ederek birileri geride durabilir. İdeal olanı Meclis'te çözülmesi gerekir. Çözülmediği zaman netice itibariyle milletin iradesinin karar vereceği aşamaya gelebilir. Türkiye'nin temel haklar meselesinde bilek güreşinden çıkmasıdır mesele. Gelinen noktada anayasa düzenlemesiyle karara bağlanması en doğrusudur. Bu meselede geçmişte yapılanın yanlış olduğunu net bir şekilde ortaya koymak için önlerinde fırsat var. Konu refenduma gitse Türkiye Cumhuriyeti kanunu en ezici oyunu alır. Buna karşı durabilecek organizasyonlar ise siyasi akıl tutulması olur. Ailenin korunmasıyla ilgili atılacak adım kendi sosyolojimizi düşündüğünüzde vatandaştan yüksek alabilecek durumdadır. Cumhurbaşkanımız anayasa deyince bu konuyu ggündeme getirenler kendi içinde dağınıklık yaşadılar. Hatta Kılıçdaroğlu'nu koz verdi diye eleştirdiler. O organizasyon bu meselede aile meselesini bahane ederek kaçmaya çalışıyor. Buna hayır diyenler siyasi akıl tutulmasıyla karşı karşıya kalırlar. Herhalde bütçeden sonra gündeme gelir bu konu.

"6'LI MASADAN BU KONULARLA İLGİLİ BİR ŞEY DUYMADIK"

On yıllarını kaybetmiş insanlar var, bunlar aramızda. Ana muhalefet liderlerinin 'hadi helalleşelim' dediğinde o insanların diyeceği sözler var. Yakın zamanda biri tekrar başörtüsü ile mücadele edeceğiz dedi. Aşağıdaki vesayet zihniyeti, 28 Şubat zihniyeti yeniden kendisine sahne bulmak için fırsat kolluyor gibi tablo da var. Herkesin söylediği sözün toplum nezdinde karşılık bulacağını da göreceğiz. Bu şekilde insanımıza acılar yaşatmış, hala yaşatmayı arzulayan kesimlerle mücadele etmeyi çalıştığını düşünmek isterdim Kılıçdaroğlu'nun. Bunu Türkiye için hayırlı bulurdum. Bunun mücadele olması için ne gerekiyor? Siz bunu söyledikten sonra eskiden bakanlık yapmış birisi çıkın 'bu mücadeleyi ben ve yanımdakiler verecektir' deyince bunun karşısında bir ses duymak isteriz. Demokrasiye bu kadar vurgu yapılıyor, retorik yükseltiliyor. Yargı bağımsızlığı deniyor. Bir genel başkan yardımcınız, milletvekilleriniz mahkeme basmış. Bununla ilgili bir şey duyduk mu? 6'lı Masa'dan bir şey duyduk mu? Mavi vatanla ilgili danışmanları bu maksimalist yaklaşım diyor. Bununla ilgili bir şey duyduk mu? Sistematik bir dönüşüm görmüyorum.

"BİR SİSTEM DEĞİL 6'LI MASA TİPİ BİR ŞEY ÜRETİLMİŞ"

Anayasalar esasında hukuki koda sahip siyasal metinlerdir. Devletin bir bakıma kimliğidir, nüfus cüzdanıdır. İki yöntem kullanılabilri. Buradan siyasal olarak ne çıkıyor? Diğeri maddeleri tek tek tartışırsınız. Buradaki maddelerin çoğu anayasa değişikliği tartışmalarında gündeme gelmiştir. Maddelerin altalta yazılmasından bir şey çıkmaz. Anayasa sözkonusuysa devletin yazılımıdır. Yazılım açısından baktığınızda tek tek maddeler aplikasyondur. Siz aplikasyona değil yazılıma bakacaksınız. Buradan nasıl bir siyasal model çıkıyor? Net bir şey söyleyeyim: bu parlamenter sistem değil, yarı başkanlık değil, başkanlık sistemi değil. Kendileri 6'lı Masa tipi model üretmişler. Türkiye bunları yaşadı. İktidara geldiğimiz zamanlarda devlet hayatının gelişi şöyleydi; burada seçilmiş başbakan var, halk tarafından seçilmediği halde cumhurbaşkanı var. Başbakan anayasayla yönetmek zorunda, cumhurbaşkanlığının etrafında kümelenen yapı ise anayasanın üzerinde milli güvenlik siyaset belgesine atıfta bulunuyor. Bütün bu geçmişten gelen tartışmalara baktığınızda zaten tarafsız olarak tanımlanan, meclis tarafından seçilen cumhurbaşkanı, halktan yüzde 51 almamış. Ahmet Necdet Sezer'in Ecevit'e anaysaa kitapçığı fırlatmasıyla ortaya çıkan şey. Başbakan bir iradeyi temsil ederken, cumhurbaşkanı bir iradeyi temsil ederken devlet çekirdeği ikiye bölünmüştü, yargı vesayetinin bir parçası bir tarafa öbür parçası diğer tarafa destek veriyordu. Bu Türkiye'yi felç eden bir durumdu.

"BURADA DEVLET ÇEKİRDEĞİNİN İKİYE BÖLÜNDÜĞÜNÜ GÖRMEMEK MÜMKÜN DEĞİL"

Şimdi cumhurbaşkanı da, başbakanı da halk seçsin diyorlar. Böyle bir model Türkiye'yi felç eder. Bu modelde geride bıraktığımız vesayet biçimleri zaman içerisinde yeniden ortaya çıkar. Yüzde 51'le gelmiş bir cumhurbaşkanı tarafsız kalabilir mi, devlet politikalarına karışmaması düşünebilir mi? O yüzden bu bir siyasetsizleşmedir. Siyasetin doğasına aykırı. Başbakan belli bir güçle geliyor, hem yetki ve görev var. Cumhurbaşkanına sadece görevi bırakmışlar. Her anayasa, kanun içine yerleştiği siyasal kültüre göre çalışır. Siyasal kültürler farklıdır. Yazılımın hangi siyasal kültür içine yerleştirildiği onun akıbetini gösterir. Avrupa'da bir uygulama olur. Alın onu başka bir bölgede siyasal kimlik çatışmalarının yoğun olduğu ülkelerin içine yerleştirin, bomba gibi patlar. Cumuhriyet tarihi boyunca demokrasimizin vesayet tarafından felç edildiği süreç yaşamışızdır. Siyasi partilerin kökleşmesini bile engellemiş. Her 10 yılda darbe gelmiş partileri dümdüz etmiş. Türkiye sürekli acı ve kaos yaşamış. Bizimle belli zaman diliminde aynı ekonomik göstergelere sahip ülkeler dünyada oyuncu olmuş, biz yerinde saymışız. Siz hem cumhurbaşkanını hem başbakanı halk seçsin diyeceksiniz, bu ikisi arasında bir çatışma olmayacak mı? Buradan çok ağır bir çatışma çıkacağını, Sezer Ecevit tartışmasından çok öte. Burada devlet çekirdeğinin ikiye bölüneceğini görmemek mümkün değil.

"ARABA YAPTIK, DİREKSİYON OLSUN MU, OLMASIN MI, GİBİ BİR ŞEY BU"

Bu çerçevede göreve gelen kişi 6'lı Masa ile istişare halinde yönetecek deniyor. Devlette böyle bir mekanizma yok. Siyasi literatürde bunun adı politbürodur. Kampanya yapılacak, iktidara gelecek. Masadakiler irademiz şudur diyecek. Bu kadar tartışmadan sonra, bu kadar Türkiye gerçeklerinden kopuk bir metnin ortaya çıkması. Dünyadaki akış hızı çerçevesinde, politbüro gibi mekanizmanın sürekli olarak cumhurbaşkanını, başbakanını yönlendireceğini düşünün. Birkaç kere söylendiği için, Yoksa dikkate almayabilirdik. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmemesi şeklinde bir düzenleme psikolojik etki yaratacaktı. Müthiş bir araba yaptık, direksiyon olsun mu, olmasın gibi bir şey, Aslında kafalarındaki cumhurbaşkanını halkın seçmemesiydi. Ama demokratik bir kazanım olarak bunu kimse geri alamaz. Bu modelde şeklen geri almamışlar, içerik olarak içini boşaltmışlar. Halka verdikleri yetkinin içine boşaltmışlar. Burada siyasetin ahlakı açısından problem vardır. Halk seçmesin istiyorsan çıkıp izah edeceksin. Hem yetkiyi verip, içini boşalttığınızda katman katman içerisinde vesayeti diriltecek, Türkiye'nin başına iş açacak bir tablo ortaya çıkmıştır.

Ortalamanın alındığı yerde çıkacak tablo budur. Bir gün AK Parti MKYK'sına geldim. 'Bugün Türkiye'nin demokratikleşmesi için dönüm noktasıdır' dedim. MKYK'yı izleyen gazeteci sayısı MGK'yı izleyen gazeteci sayısını geçmişti.

"GÜÇLENDİRİLMİŞ 6'LI MASA SİSTEMİDİR BU"

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi yok iken birkaç kez parlamenter sistemin rehabilitasyonu için girişimler oldu. Biz o zaman mevcut sistemin rehabilitasyonu için uğraşırken o zaman CHP eski vesayetin yanında yer alıyordu. Önerilerimizi zamanında veriyorduk, engelleme içerisine giriyorduk. O güçlendirilmiş parlamenter sistem değil, güçlendirilmiş 6'lı Masa sistemi bu. Türkiye'nin başına büyük vesayet belalaları açabilecek bir şeyi bünyesinde barındırıyor. Buradan çıkan şey siyasetsizliktir. Dünya siyasetinin hızlı aktığı bir dönemde Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu hiçbir şeyi çözemez. Bu kadar gündem oluşturup da bu kadar zayıf metnin ortaya çıkması da Türkiye açısından iyi bir şey değil. Bütün siyasi kimliğimden arınarak söylüyorum bunu.

"SİYASET ÜRETMEKLE VARLIĞINI BULAN BİR ORGANİZASYONUZ"

Sayın Cumhurbaşkanımıza dönük diktatör sözünün kullanılmasının tarihi ve bağlamı var. Bunlar kendi kafalarındakini yapan, kafalarındaki siyasetlere ses çıkarmayan, örneğin Ermenistan-Azerbaylcan konusunda tarafsız kalsaydı sayın Cumhurbaşkanımız 'dünyanın en demokratik cumhurbaşkanı' diyeceklerdi, bu kadar net. Kıbrıs meselesinde AB politikalarıyla uyumlu olamam. Bu kullanım dünyanın en ahlaksız kullanımdan bir tanesidir. Benzerini Avrupa'daki bazı liderler için de kullanıyorlar. Bir keresinde Macron için kullandılar. Boris Johnson için kullandılar. Biz uzun zamandır iktidardayız. 'Bittiler, iktidardan gittiler' şeklinde tabloyu karanlık çiziyorlardı. İyi bildiğimiz işi yapmaya devam ediyoruz. Vatandaşımızla daha çok bulaşmak ve siyaset üretmek. Biz siyaset üretmekle varlık bulan bir organizasyonuz. Herhangi savrulma içine girmediğimiz zaman, işimizi yapmaya devam ettiğimizde gördük ki, o propagandalar dağılıyor. Uzun zamandır 'Erdoğan gidecek, Cumhur İttifakı gidecek' propagandası pompalandı. Sonuç olarak 6'lı Masa'dan bir şey çıkmadı. Geçmişte eleştirdiğimiz parlamenter sistemin gerisinde bir tablo çıktı. Biz neye bakarız? Cumhurbaşkanımız illere gidiyor, oradaki vatandaşımızın ilgisine bakarız. Hafta sonu Urfa'ya gidiyor. Çok canlı geçecek. Deniyordu ki, moral üstünlük o tarafa geçti. Hayır, bu belli kesimler tarafından oluşturulan bir şeydi.

"SENSÖRLERİMİZ EN YÜKSEK KAPASİTEDE ÇALIŞIYOR"

Vücudunuzun herhangi bir yerinde ağrı olduğunde sevinin, sizi uyarıyor derler. Sıkıntı olup da vücudunuz sizi uyarmıyorsa kötü. Çünkü tedbir almıyorsunuz. Vatandaş eleştirdiğinde siyasetimizi revize etme gereken ne var onu görüyoruz. Cumhurbaşkanımızın milletvekilleriyle yaptığı toplantılar bu odaklıdır. Buradaki mesele şu; siyaset aşağıdan yukarı yapılır. Toplumsal talebi siyasi temsile çevirmek olayıdır. Uzun bir iktidar dönemimiz var. Takdir aldığımız konuları, eleştirildiğimiz konuları bütünlüklü görüyoruz. Bizim toplumdan gelen beğeniler, eleştiriler, tepkiler, sitemler konusunda en güçlü uyarı sisteme sahibiz. Sensörlerimiz en yüksek kapasiteyle çalışır.

"İHTİMALLER İÇİN BUGÜN KESİN KANAAT GELİŞTİRMEK YANLIŞTIR"

Çeşitli konularda açıklamalar yapanlar, yürüttüğümüz siyaset çerçevesinde, terörle mücadelede milli siyasetimize hassasiyet ortaya konulduğunda Cumhurbaşkanımız da ister kişiler ister sivil toplum örgütleri ister partiler düzeyinde olsun, onların Cumhur İttifakı'yla birlikte olması yönünde kendilerini konumlamaları şeklinde çağrıda bulunuyor. Çağrı yapıldı, sayın Akşener bahsettiğimiz eleştirilerden ayrı değerlendirilmemesi gerektiğini belirtti. Bildiğim bir şey var; siyasi tarihe baktığımızda siyasette 1 gün çok uzun, 1 yıl çok kısadır. İhtimaller için bugün için kesin kanaat geliştirmek her zaman yanlıştır.

KEMAL KILIÇDAROĞLU'NUN 3 ARALIK ÇIKIŞI

3 Aralık'ta yine bir zihni sinir projesiyle karşı karşıya kalmaktan korkuyorum. Netice olarak ne toplumda gündem oluşturan ne de siyaset açısından 'farklı bir şey var' dedirten bir şey olmadı. 3 Aralık bizim için Şanlıurfa'yı ifade ediyor. Terörle mücadele konusunda atılan adımları desteklediğini söylüyor bir tanesi. Ötekiler başka noktada duruyor. Akdeniz, Libya, iç siyasetle ilgili konular. Birisi İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayacağım diyor diğeri karşıyım diyor. Kendi içindeki tartışmaları bile bir yere bağlayamamış bir yapı olarak duruyor, dışarıdan bakıldığında. Anayasa tekliflerinde de memleketin, milletin, ülkenin ihtiyaçlarından çok 6'lı Masa'nın dengeleri olarak ortaya gelmiş. Oradaki sancının hala bu meselede nasıl haraket edeceklerine dahil yol haritasının olmamasından kaynaklandığını görüyorum. Bugün itibariyle ortak bir aday çıkarabilecekleri aşamaya gelmiş gibi gözükmüyorlar. Biz önümüze gelebilecek her türlü denklem karşısında kendi siyasetimizi yürütecek kapasiteye sahibiz. Bunlar onlar açısından sendrom oluşturacak şeyler. Burada problem; antisiyaset dediğimiz şey şu; bu kadar büyük laflar söyleyeceksiniz, ortaya koyduğunuz tablo bundan ibaret olacak. Kendi parti açısından düşünürseniz buna sevinirsiniz. Ama bu derece yetersizlik karşısında üzülmemek mümkün değil.

"ARKADAŞLARIMIZ ENFLASYONDA İYİ GELİŞMELER OLACAĞI YÖNÜNDE BEKLENTİYE SAHİP"

Öncelik vatandaşımızın bu gelişmeler karşısındaki olumsuzluklarla karşı karşıya kalmaması. Vatandaşımızın pozisyonunun en güçlü şekilde korunması. Güncelleme buna göre yapılıyor. Bir sürü ekonomik enstrümanla ilgili olarak partide de toplantı yaptık. Günlük ve anlık şekilde takip ediliyor. Arkadaşlarımız bu konularda daha iyi gelişmelerle karşılaşacağımız yüksek beklentiye sahip.

"BU ALANDA TERÖR ÖRGÜTÜNÜN KURMAYA ÇALIŞTIĞI VESAYET VAR"

En son Diyarbakır toplantısında gördük. Cumhurbaşkanımızın Türkiye'nin herhangi bir tarafında vatandaşlarımızla buluşma noktasında bir problemi yok. Cumhurbaşkanımız 'Kürt meselesi benim meselemdir' diyerek en yüksek iradeyi ortaya koymuştu Başbakanlık iken. Kamuoyuna yansıyan ya da yansımayan devlet içindeki vesayetin tehdit ve sabotaj girişimlerinin sözkonusu olduğu pekçok olay yaşandı fakat bu demokratik perspektiften hiç vazgeçilmedi. Buradaki alanda terör örgütünün kurmaya çalıştığı vesayet var. Bu vesayet çerçevesinde siyaset yapanlar, vatandaşın sorununu gündeme getirme yerine örgütün taleplerini gündeme getirmek gibi bir tavır içerisine girdiler. Biz bu konuda en devrimici adımları attık. Kimlikler, mensubiyetler, etnik ya da dini, burada esas mesele demokratikleşmenin dozunu arttırmaktır. AK Parti buradaki tıkanıkları çözen irade ortaya koydu. Geçmişte yaşanan sorunları alt alta yazın, çözümünün hesi Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde gerçekleşmiştir.

"EN GÜÇLÜ DEMOKRATİKLEŞME PAKETLERİN MİMARIYIZ"

Oradaki seçmenle aramızda mesafe oluşuyor demek hiçbir şekilde sözkonusu olamaz. Pekçok arkadaşımız, il başkanı arkadaşımız o bölgeden geldi. Yaptıkları siyasi faaliyetler vatandaşımızla buluşma açısından son derece verimli çalışmalar yaptıkları görülüyor. Dün o bölgeden gelen arkadaşlarımızdan bu konuda bir sorun görmüyoruz. Türkiye'deki en güçlü demokratikleşme paketlerinin mimarı biziz. Daha az demokrasiden kaynaklanan sorun varsa, daha çok demokratikleşmeyle çözülecek sorun varsa bunun patenti bizim elimizdedir.

"DEMOKRATİK NİTELİKLERE HALEL GETİRİLMESİNE MÜSAADE ETMEYİZ"

Türkiye'nin dış konjonktür, içerideki tartışmalar yüzünden sertleştiği zamanlarda dengeleri gözeten, demokratik talepleri gözeten yine biz olduk. Muhalefetin kuvvetler ayrılığına dönük fikirlerini duymak isterdik. Tartışmayı buradan yürütmek daha doğru olurdu. Onlar bir kuvvetler dükalığı oluşturmak istiyor. Sandığa gidiyoruz, tartışıyoruz, sertleşiyoruz. Bunu on yıllardır yapıyoruz. Toplumumuz demokrasinin çerçevesini korumaya alışkın. Etrafımıza bakalım; bir sürü toplum sandığa ulaşamıyor. Bir sürü siyasi partiden vatandaşlarımız gidip oy çuvallarının üzerinde yatıyor. Hangi siyasi partiden olursa olursa olsun o oy çuvallarının üstünde yatan vatandaşımızla gurur duyuyoruz. Seçime kadar giden süreçte bu tartışmalar yaşanır, kutuplaşmalar olur. AK Parti ve Cumhur İttifakı açısından söylüyorum, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik niteliklerine halel getirilmesine müsaade etmeyiz.

"MISIR VE SURİYE TARAFINDA SÜREÇLERİN HIZLANMASINI İSTİYORUZ"

Devlet başkanlarının biraraya gelebilmesi için aşağıdan yukarıya çalışma yapılması lazım. Olgunlaşmış konular olması lazım. İstihbarat örgütleriyle başlar, siyasi aşamaya geçtikten sonra hızlanır. Hem Mısır'la hem Suriye tarafında süreçlerin hızlanmasını istiyoruz. Biraz da dünya siyasetinin zamansal olarak hızlı aktığı dönemdeyiz. Bütün meydan okumalara karşı uygun cevapları geliştirmek için buna ihtiyaç var. Cumhurbaşkanımız üçüncü ülke demişti, bu siyasi olarak olgunlaştırılabilir.

AKŞENER'İN ESAD'LA GÖRÜŞME TALEBİ

Konuşacağı konu nedir? Bunu ne için istiyor bilemiyoruz. Bu tip durumlarda devletten devlete konuları ilgilendiren, özellikle de iki devlet arasında tansiyon, çelişki, kopukluk varsa, sorumlu siyaset bana göre devleti yöneten kimse onun girişimlerini beklemeyi daha uygun bulurum. Muhalefet partilerinin ayrıca görüşme trafiği oluşturmasının devletten devlete ilişki açısından olumlu bir sonuç doğurmayacağını düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız açıklamış sonuçta. Muhalefet partilerin daha sorumlu davranıp, devletten devlete yürütülen ilişkilerin olgunlaşmalarını beklemeleri daha faydalı olur.

"SİSİ TARAFINDAN DA OLUMLU KARŞILIK VERİLDİ"

Sisi ile görüşmede tam dakikasını bilmiyorum. Netice itibariyle bir temas yoktu. Sayın Cumhurbaşkanımız orada görüşmeden sonra ifade etti, geliştirmemiz lazım dedi. Sisi tarafından da olumlu karşılık verildi. O tip ortamlarda daha çok sohbet ediliyor. Bu heyetlerin çalışması için bir iradenin ortaya çıkması bakımından altı çizilmesi gereken bir durum.

Siyasette tercihleriniz olduğu kadar karşı karşıya kaldığınız zorunluluk da sözkonusu. Bazen zorunluklar tercihlerinizi, bazen tercihler zorunlulukları belirler. Akdeniz'de neredeyse balıkçı kayığı koyacak yer kalmayacak kadar neredeyse savaş gemisi var. Türkiye açısından Kıbrıs, Doğu Akdeniz meselesi, oradaki enerji ile faaliyetlerimiz öncelik oluşturuyor. Ortadoğu'daki gelişmeler daha dinamik bir hal aldı. Ortada bir tablo var. Burada Türkiye ile Mısır arasındaki yakınlaşma konuşulacak bir sürü konu açısından, bölgenin geleceğinin doğru istikamette tutulması açısından son derece gerekli. Bunlara bir günde karar verilmiyor. Sabah uyanıp da başka politikaya giriliyor diye bir şey yok.

"KÖPRÜ KURMAKLA OBJEKTİF OLURSUNUZ, DUVAR ÖRMEKLE DEĞİL"

Libya'da BM'de meşru saydığı hükümete destek veriyoruz. Yakın zamanda grup başkanvekili Hafter için Türkiye iş tutmalı dedi. Çelişkiler olmasaydı diplomasiye ihtiyaç kalmazdı. Siz ilişkilerinizin son derece iyi olduğu, hiçbir sorunununuz olmadığı kişiyle diplomasi masası kurmazsınız. Türkiye yüksek siyasi tecrübeye sahip ülke. Doğru olan kim irade ortaya koyuyorsa yaptığı iş doğrudur. Objektif bir değer var mıdır diye kafa yorarsanız köprü kurarsanız objektiftir. Duvar örerseniz objektif olmuyor. Burada doğru muhalefet ve siyaset anlayışı, masanın kurulmasını desteklemek, dipolmatik süreçlerin ülke, bölge menfaatler açısından işlemesini desteklemek.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
CIA, Dünya Liderlerini Taklit Eden Yapay Zekâ Kullanmaya Başladı
CIA, Dünya Liderlerini Taklit Eden Yapay Zekâ Kullanmaya Başladı

CIA, dünya liderlerinin farklı durumlarda ne tür kararlar alabileceğini gözler önüne seren yeni bir yapay zekâ projesine girişti.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu