Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 14 Ağustos 2001 yılında kurulan ve 2002 yılı sonunda iktidara gelen AK Parti kurulduğu günden bu yana birçok badireler atlattı.
28 ŞUBAT UYGULAMALARI KALDIRILDI
1997’de “Bin yıl süreceği” iddia edilen ve tarihe “28 Şubat süreci” olarak geçen başta Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) olmak üzere yargı, medya ve üniversiteler tarafından uygulanan antidemokratik uygulamalar AK Parti döneminde teker teker kaldırıldı.
FETÖ OKULLARI VE YENİ YAPILANMALARI HEM İÇERİDE HEM DIŞARIDA SİLİNİYOR
Devleti ele geçirmek için bütün kurumlara sızmaya çalışan ve 2007'de örgütlenmesini tamamlayan Fetullahçı Terör Örgütü 17/25 Aralık yargı üzerinden yapılan darbe girişiminde ve ardından 15 Temmuz 2016 günü büyük hezimete uğradı. FETÖ yurt içinde özellikle eğitim alanında dersaneleriyle yurt dışında da çok sayıda okullarıyla yapılanmıştı
23 ÜLKEDE FETÖ BAĞLANTILI OKULLARDA TÜRKİYE MAARİF VAKFI'NA DEVREDİLDİ
15 Temmuz ihanetinin ardından kirli işlerini görmek için dünyanın dört bir tarafında kurduğu okulları paravan olarak kullanan FETÖ'nün yapılanmasına karşı Türkiye 17 Haziran 2016 tarihinde Türkiye Maarif Vakfı'nı kurdu.
FETÖ'ye ait okulların Türkiye dışında Türkiye Maarif Vakfı'na devredilme süreci devam ediyor. Buna kadar vakıf 23 ülkede örgüt bağlantılı okulları devraldı. Vakfın hizmet verdiği öğrenci sayısı 53 bini geçti.
"TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ" GETİRİLDİ
Tarihiyle, kültürüyle ve kutsallarıyla kavgalı içeriğiyle köklerinden kopartılmış nesiller yetiştiren müfredatın yerine eleştirel düşünmeyi teşvik eden milli ve manevi değerlere önem vererek, çağdaş bilimsel ve teknolojik gelişmelerle uyumlu Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne geçildi.
Yeni müfredatta köklü değişiklik! 4 dil becerisi, kademeli sorumluluk devri modeli...
Yeni müfredatta, öğrenciyi zihinsel, sosyal, duygusal, duyuşsal, fiziksel ve ahlaki açıdan bir bütün olarak gören "bütüncül eğitim yaklaşımı" modeli benimsendi.
Bu yaklaşımın merkeze aldığı konular ise, "insanın fıtri özelliklerini koruma ve geliştirme", "şahsiyet bütünlüğünü oluşturma", "karakter gelişimini sağlama" olarak sıralandı.
Yeni müfredatta, değişen dünyada değişen durum ve ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenebilecek şekilde esnek bir yapı benimsendi.
İstanbul'da imam hatip lisesi öğrencileri robot yarışmasında dünya şampiyonu oldu
YKS 2024'e İmam hatip liseleri damga vurdu!
"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" ile öğrencilerin inanç, kimlik ya da sosyoekonomik durumları nedeniyle dezavantajlı olmadığı bir öğrenme süreci tasarlandı.
OKUL KİTAPLARI ÜCRETSİZ
Üniversitelerde dönem harçları kaldırılırken, ilköğretim ve ortaöğretimde okul kitapları ücretsiz hale geldi.
ZORUNLU EĞİTİM 12 YILA ÇIKARTILDI AMA!
Zorunlu eğitim, 8 yıldan 12 yıla çıkarıldı. Düzenlemeyle kademeler, 4 yıl süreli ilkokul, 4 yıl süreli ortaokul ve 4 yıl süreli lise olarak yapılandırıldı.
12 yıllık zorunlu eğitim okullaşma oranını artırsa da sanayicinin çalıştıracak çırak, kalfa eleman bulmasında zorluklar çıkardığı için tartışmaları da beraberinde getirdi.
ÜNİVERSİTE SAYISI 208'E YÜKSELTİLDİ
Üniversitelerde birinci öğretimde katkı payı uygulaması kaldırılırken, üniversite sayısı 208'e yükseltildi. 2022-2023 eğitim öğretim yılında toplam 6.950.142 öğrencinin 6.204.078’i devlet üniversitelerinde, 735.433’ü vakıf üniversitelerinde, 10.631’i vakıf meslek yüksekokullarında öğrenim görüyor.
KÜLTÜR
AK Parti iktidarı döneminde din ve inanç özgürlüklerine yönelik önemli adımlar atıldı.
AYASOFYA 86 YILLIK ZİNCİRLERİNİ KIRDI
Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi Müze olarak 86 yıl hizmet vermesinin ardından 24 Temmuz 2020'de ibadete açılarak aslına rücu etti.
KARİYE CAMİSİ'NDE 79 YIL SONRA İLK CUMA NAMAZI
Kariye Camisi Cumhurbaşkanlığının 1 Ağustos 2020 tarihli kararnamesiyle yeniden cami oldu ve 4 yıl aradan sonra restorasyonu tamamlanarak 6 Mayıs 2024'te ibadete açıldı.
ALEVİ-BEKTAŞİ KÜLTÜR VE CEMEVİ BAŞKANLIĞI KURULDU
AK Parti iktidarları döneminde 2009'da başlatılan Alevi açılımı Alevilerin sorunlarının çözümüne yönelik en kapsamlı çalışmalarıyürütüldü.
2022'de Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde "Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı" kuruldu. Azınlık vakıflarının mülklerinin iadesi sağlandı.
Alevi kanaat önderlerinden Erdoğan'a teşekkür: Cumhuriyet tarihinin en büyük adımı!
Erdoğan'ın ziyaret ettiği cemevinin dedesi Öz: Kaos planına karşı daha sıkı sarılalım
Başkanlığa, başkan, başkan yardımcısı, daire başkanı, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, programcı, çözümleyici, sekreter, şoför, hizmetli, mütercim, sosyolog, psikolog ve grafiker unvanlarından oluşan 53 kadro ihdas edildi.
TÜRKİYE UNESCO'DA EN ÇOK KÜLTÜREL DEĞER KAYDETTİREN 2. ÜLKE OLDU
Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydettirdiği 30 kültürel mirasıyla en çok kültürel değer kaydettiren ikinci ülke konumuna yükseldi.
Listenin ilk sırasında 43 kültürel unsurla Çin yer alıyor.
YENİLENEN ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ (AKM) AÇILDI
Yenilenme ihtiyacı ortaya çıkınca 2008’de kapatılan Atatürk Kültür Merkezi (AKM), 13 yıldır yürütülen türlü engellemelere rağmen 13 yıl sonra 2021'de açıldı.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının Ada Ankara ve yenilenen Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapıldı.
95 bin metrekare kapalı alanı sahip yeni bina, 5 bloktan oluşuyor. İçerisinde kültür sokağı olarak da adlandırılan bir yaşam alanı da tasarlanan yapıda, 2 katlı bir kütüphane, çocuk sanat merkezi, sinema ve sergi salonu, müzik platformu, kafeler, tasarım dükkanı ve restoranlar da bulunuyor.
GÖBEKLİTEPE, UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNE GİRDİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden alınan izinle 1995 yılında başlayan kazılarda, neolitik döneme ait boyları 3 ila 6 metre, ağırlıkları da 40 ila 60 ton olan, yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşlar bulunmuştu.
Ortaya çıkarılan neolitik döneme ait eserlerle ünü her geçen gün artan Göbeklitepe, 2011 yılında UNESCO "Dünya Miras Geçici Listesi"ne alındı, 1 Temmuz 2018'de ise Bahreyn'de düzenlenen 42'nci Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda Dünya Mirası Listesi'ne dahil edildi.
Neolitik çağın sırları gün yüzüne çıkıyor: Göbeklitepe’de 12 bin yıllık insan izleri!
'Tarihin sıfır noktası' 6 yılda 2 milyon 800 bin kişiyi ağırladı!
"Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe, 2019'un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Göbeklitepe Yılı" ilan edilmesiyle ziyaretçi sayısını giderek artırdı.
Van Akdamar Kilisesi, Trabzon Sümela Manastırı, Edirne Büyük Sinagogu gibi dini yapılar restore edildi.
Bakanlık açıkladı! Türkiye'ye iade edilen tarihi eser sayısı
'KÜLTÜR BAKANLIĞI AYRILMALI' ELEŞTİRİSİ
Kültür ve Turizm bakanlıklarının 2003'te birleştirme kararının ardından bu iki bakanlığın aynı çatı altında birbirinin gücünü azalttığı kültür ve sanatı ikinci plana attığı şeklinde eleştiriler gelmeye devam ediyor.
TURİZMDE REKOR RAKAMLAR
Türkiye Sağlık ve Termal Turizmi'nden Kış Turizmi'ne İnanç Turizmi'nden Hava Sporları'na kadar bir çok dalda dünyada etkinliğini artırarak yeni rekorlar kırdı.
Bakan Koca paylaştı: İşte Türkiye'nin yeni uluslararası markası!
Türkiye, 2024 yılı Ocak-Nisan döneminde toplamda 12 milyon 678 bin 959 ziyaretçiyi ağırlayarak turizmde önemli bir başarıya imza attı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'yi ziyaret edenlerin 10 milyon 654 bin 94'ü yabancılardan oluştu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun son üç aylık yurt dışı ikametli vatandaş istatistiklerine göre ise 2 milyon 24 bin 865 Türk vatandaşı ülkemizi ziyaret etti. Böylece toplam ziyaretçi sayısı 12 milyon 678 bin 959'a ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine göre yabancı ziyaretçi sayısında yüzde 11,75 artış gerçekleşti.
Türkiye AK Parti ile sağlık alanında çağ atladı! Rakamlar gözler önüne serdi
Editor : Şerif SENCER