USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Airfryer skandalı patladı! TikTok'a veri gönderirken yakalandı

Ekonomi - Akıllı cihazlarla gizlilik ihlali yeniden gündemde: Çinli bir markanın airfryer modeli, kullanıcı verilerini gizlice Çin'deki sunuculara ve Tiktok'a veri gönderirken yakalandı...

Airfryer skandalı patladı! TikTok'a veri gönderirken yakalandı
05-11-2024 14:07
Google News

Haber7

Evlerimizde ÖZETİ| hızla yer edinen akıllı cihazlar, yalnızca işlevleriyle değil, gizliliğimizi tehdit eden veri toplama özellikleriyle de dikkat çekiyor. İngiltere'de yapılan bağımsız bir teste göre, günlük hayatımızda kullandığımız bazı akıllı cihazların “aşırı izleme” yaptığı ortaya çıkarıldı. Özellikle akıllı airfryer, akıllı saat ve dijital hoparlörlerde kullanıcıların verilerini gizlice toplayan izleme sistemleri bulundu.

AKILLI AİRFRYER’LAR VERİLERİMİZİ GÖNDERİYOR

İngiltere’de yapılan teste göre bazı akıllı airfryer cihazları, kullanıcıların telefonlarındaki uygulamalar üzerinden sesli komutları kaydetme yetkisi talep ediyor.

Görünüşte sıradan bir mutfak aleti gibi görünen airfryer'lar, kullanıcı verilerini gizlice topladığı iddiası endişe yaratıyor.

Özellikle Çinli bir markaya ait bir airfryer modelinin, kullanıcı verilerini Çin’deki sunuculara gönderdiği ve TikTok gibi reklam ağlarına da bağlandığı tespit edildi. Bu veri paylaşımı gizlilik sözleşmesinde belirtilmiş olsa da tüketiciler için ciddi bir güvenlik endişesi yaratıyor.

Testte yalnızca airfryer cihazları değil; akıllı saatler ve dijital hoparlörler de incelendi. Bazı akıllı saatlerin, kullanıcıların konum bilgilerine, ses kayıtlarına ve dosyalarına erişim talep ettiği belirlendi. Dijital hoparlörlerde ise sosyal medya şirketlerinin gibi reklam firmalarıyla entegre edilmiş izleme araçlarının olduğu ortaya çıktı.

GİZLİLİK STANDARTLARI YETERSİZ

İngiltere’nin bağımsız veri koruma denetleyicisi Bilgi Komiserliği Ofisi (ICO), bu test sonuçlarının birçok ürünün gizlilik ve güvenlik standartlarını karşılamadığını belirtti. ICO, akıllı cihaz üreticileri için 2025’in bahar aylarında yayımlanacak yeni bir rehber hazırlığında. Bu rehber, şirketlerin veri koruma yasalarına nasıl uyacağına dair net bir çerçeve sunacak.

Bugün saatlerimizden fırınlarımıza, aydınlatma ürünlerimizden otomobillerimize kadar birçok cihaz internete bağlı.

KULLANICI VERİLERİ GÜVENDE DEĞİL

Akıllı cihazlar, kullanıcıların verilerini toplarken yeterince şeffaf bir yol izlemiyor. Özellikle yurt dışı kaynaklı bazı firmaların bu konuda daha dikkatli olması gerektiği ifade ediliyor. Çinli bir marka ise gizlilik konusunda hassas olduklarını belirterek, kişisel verileri üçüncü taraflarla paylaşmadıklarını iddia etti. Şirket ayrıca, uygulamalarındaki ses kaydı yetkisinin, akıllı airfryer cihazları için geçerli olmadığını belirtti.

AKILLI CİHAZ ALIRKEN DİKKATLİ OLUN

Evlerimizde internet bağlantılı cihazların sayısı arttıkça güvenlik riskleri de aynı oranda artıyor. ICO tüketicilere akıllı ürün satın alırken ses verilerini toplamayacak fiziksel anahtarlı cihazları tercih etmelerini tavsiye etti. Yetkililer, cihaz kurulum aşamasında gereksiz veri paylaşım taleplerine karşı da dikkatli olunması gerektiğini hatırlatıyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Nike'ın NFT Girişimi, Kapanacağını Açıkladı
Nike'ın NFT Girişimi, Kapanacağını Açıkladı

Nike'ın 2021'de satın aldığı, NFT tabanlı ayakkabı gibi ürünler yapan RTFKT, 2025 itibarıyla faaliyetlerini durduracağını açıkladı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu