USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Ağladıktan Sonra Neden Sakinleşiriz?

Günlük koşuşturmadan sonra bazen kendimizi çok dolmuş bir şekilde ağlama isteği ile buluyoruz. Mental sağlığımıza iyi gelen ağlamadan sonra fiziksel olarak da dingin ve rahatlamış hissediyoruz. Bu fiziksel ve ruhsal rahatlığın sebebi ne?

Ağladıktan Sonra Neden Sakinleşiriz?
05-08-2024 15:33
Google News

Gülmek, ÖZETİ| belki de hep en büyük ilaç gibi görünse de aslında ağlamanın daha rahatlatıcı bir etkisi olduğunu söylememiz gerek.

Çevrenizden duyduğunuz “ağla, rahatlarsın” sözünün gerçekten de bir anlamı var!

Ağlama, genellikle derin duygusal bir etkileşim sonucu ortaya çıkar.

ağlamak

Günlük yaşamda çoğu kişi, karşılaştığı negatif duyguları çoğu zaman inkâr etme veya görmezden gelme gibi başa çıkma mekanizmaları kullanarak içselleştirir. Ancak bu biriken duygular zamanla insanı psikolojik olarak sınırlarına getirir ve bu noktada ağlama, duygusal yükün boşaltılmasına yardımcı olur.

Ağlama, bu yoğun duyguların serbest kalmasına ve psikolojik olarak rahatlama sağlanmasına katkıda bulunuyor.

Beynin amigdala bölgesi, bu eylemin başlangıcında önemli bir rol oynuyor.

Amigdala, duygusal tepkilerin düzenlenmesinde kritik bir rol oynar ve duygusal uyaranlara tepki olarak hipotalamusu aktive eder. Bu aktivasyon, gözyaşı üretimi, kalp atışlarında ve solunumda artış gibi fizyolojik değişikliklere yol açar.

Aynı zamanda hipotalamus, vücuttaki hormon dengesini de düzenliyor. Ağlama sırasında hipotalamus, endorfin salgılanmasını artırarak mutluluk hissi yaratırken stresle ilişkilendirilen kortizol seviyelerini düşürüyor.

Stres altındayken hormon salınımını artırıyor.