USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Ağız yarasına ne iyi gelir? Ağız içi yaralarını tedavi eden 5 bitkisel çözüm...

Ağız yaraları, bazen zararlı beslenme alışkanlıklarından bazense altta yatan başka hastalıklardan dolayı meydana gelmektedir. Ağrı ve yanmayla kendini gösteren ağız yaraları, kişinin yaşam kalitesini düşürerek gündelik hayatın sekteye uğramasına neden olmaktadır. Peki ağ?

Ağız yarasına ne iyi gelir? Ağız içi yaralarını tedavi eden 5 bitkisel çözüm...
14-11-2022 14:29
Google News

Ağız ÖZETİ| yaraları küçük gibi görünse de kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen rahatsızlıklardır. Yutkunma, konuşma, yemek yeme gibi en zaruri ihtiyaçların bile giderilmesini engelleyen ağız yaraları toplumda sıkça rastlanmaktadır. Genellikle vitamin ve mineral eksikliğinden görülse de iç organlarda meydana gelen rahatsızlıkların belirtisi olabileceğinden tedavisinin aksatılmaması tavsiye edilir. Ağız yaralar kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Bazı kişilerde birkaç gün gibi kısa bir süre içinde geçerken bazı kişilerde uzun süreli ve sık sık görülmektedir. Uzun süreli geçmeyen ağız yaralarının altında yatan nedenleri öğrenmek üzere doktora başvurmaları tavsiye edilmektedir. 

Ağız Yaralarının Nedenleri Nelerdir?

Ağız yaraları her kişide farklı nedenlerden meydana geldiğinden net bir nedenin söylenmesi mümkün değildir. Ağız yaralarına neden olabilecek olasılıklar göz önünde bulundurularak uzmanlar tarafından farklı tedavi yöntemlerine yönlendirilmektedir. Ağız yaralarının en genel nedenleri şöyledir:

Evde doğal diş macunu nasıl yapılır? Evde diş macunu yapımı ve malzemeleri

Aşırı sıcak ve soğuk gıdaların hızlıca tüketilmesi. Özellikle gün içinde sıkça tüketilen çay, kahve gibi besinlerin ağız yaralarına neden olabileceği belirtilmektedir. 

B 12, çinko, folik asit ve demir eksikliği.

Alerji. Kişinin kendinin dahi bilmediği bazı gıdalara alerjisinin olması ağız yaralarına neden olmaktadır. 

Bağışıklık sisteminin zayıf olması.

Ağız bakımı sırasında dişlerin sert bir şekilde fırçalamak, dikkatsizce diş ipi kullanmak diş etlerine zarar verdiğinden ağız yaralarına neden olmaktadır.

Stres, yoğun iş temposu, uykusuzluk ve yorgunluk.

Tahıl gıdalarında bulunan glütene duyarlılık. Çölyak hastaları.

Bağırsak rahatsızlıkları.

Yemek yerken ve konuşurken dil, dudak ve yanakları ısırmak.

Sigara ve alkol tüketimi.

- Asitli içecekler, ambalajlı ürünlerin sıkça yenmesi.

İltihap ve enfeksiyon.

Mikrop kapma.

Ağız bakımında sıkça kimyasal bazlı ürünlerin kullanılması.

Ağız ve diş bakımının yeterince yapılmaması.

Ağız Yaraları Nasıl Geçer?

Kısa süreli beliren ağız yaraları için uygulanan bitkisel tedavi yöntemlerinin ardından kişinin yaşam tarında bazı değişiklikler yapması ağız yaralarının tekrarlama olasılığını büyük oranda düşürmektedir. Özellikle beslenme rutinine dikkat edilmesi ve zararlı alışkanlıklardan uzak durulması halinde ağız sağlığının korunması mümkündür. Ancak, uzun süreli ve sık sık tekrar eden ağız yaraları için altta yatan diğer hastalıkları tespit etme ve doğru tedavi yöntemlerini uygulamak üzere bir doktora başvurulması gerekmektedir. Ciltte çıkan her bir yara, çıban vs vücudun hastalıklara karşı verdiği sinyaller – belirtiler olarak kabul edildiğinden muhakkak doktor kontrolünde tedaviye başlanması gerekir. 

Karanfil çayı faydaları nelerdir? Ağız bakımında karanfil yağı nasıl kullanılır?

Ağız Yaralarına Ne İyi Gelir?

Halk arasında oldukça sık meyana gelen ağız yaralarının ne kadar sürdüğüne bağlı olarak tedaviye başlanmaktadır. Ağız yaralarının daha çabuk iyileşmesi için yapılması gereken en önemli alışkanlık, vitamin ve mineral bakından zengin besinlerin bol bol tüketilmesidir.  Uzun süren ve sık sık tekrar eden ağız yaralarının tedavisi için doktora başvurulması gerekirken kısa süreli ağız yaraları için bitkisel ve doğal çözümler bulunmaktadır. Ağız yaralarına iyi gelen doğal çözümler şöyledir:

1- Karbonat: Ağız bakından en çok kullanılan karbonat, ağız yaralarının tedavisinde de başvurulmaktadır. Ağız yaralarının ağrısını dindirmek ve çabucak geçmesi için karbonat pamuklu çubuk yardımıyla direkt olarak yaraların üzerine uygulanır ve bu şekilde günde 2-3 defa yapılır. 

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?

2- Limon: Antiseptik özelliğiyle bilinen limon, ağız yaralarının tedavi edilmesinde oldukça etkilidir. Ağız yaralarının hızla geçmesi için düzenli olarak taze sıkılmış limon suyu ile gargara yapılması tavsiye edilir.

Ağız Yarası Nedenleri?

3- Adaçayı: Enfeksiyon ve iltihapların temizlenmesinde oldukça etkili olan adaçayı, ağız yaralarının tedavisinde de kullanılmaktadır. Düzenli olarak adaçayının içilmesi ağız yaralarının kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır.

Ağız Yarası Nasıl Geçer?

4- Maydanoz: İltihap söktürücü olan maydanoz gün içinde bol bol yenmesi, vücudun ihtiyacı olan demiri karşılamakla birlikte ağız yaralarının tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır.

Ağız İçi Yara Doğal Çözümler

5- Karanfil: Ağız bakımında en çok başvurulan doğal yöntemlerden biri olan karanfil, ağız kokusunun giderilmesinde etkili olduğu bilinse de ağızdaki bakteri ve mikropların temizlenmesini sağlamaktadır. Böylece ağız yaralarının tedavi edilmesine yardımcı olurken çıkmasına da engel olmaktadır. 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Araç İçi Telefonlara Ne Oldu?
Araç İçi Telefonlara Ne Oldu?

Eski model araçların içinde yer alan telefonları hatırlayanlarımız var mı? Bambaşka bir teknoloji olan bu yenilik, o dönemler birçoğumuzu epey şaşırtan cinstendi.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu