Son ÖZETİ| aylarda yapay zekâ modellerinin hızlı yükselişiyle birlikte şirketler de hızla bu alanda yatırımlar yapmaya ve kendi yapay zekâ modellerini bir bir piyasaya sunmaya başladı. Bunların arasında son günlerin en dikkat çeken şirketiyse Adobe oldu.
Adobe’nin test aşamasındaki yeni yapay zekâ modeli Firefly, henüz geliştirme aşamasında olsa da pek çok görsel yapay zekâ modeline kafa tutacak kadar iddialı. Ancak aynı zamanda da pek çok alanda başarısız da olabiliyor.
Çok daha kaliteli ve keskin görseller üretirken insanları modellemede başarısız kalıyor
Aynı prompt kullanılarak Midjourney 5 (sol) ve Adobe Firefly (sağ) ile oluşturulan görselAdobe’nin diğer nöral filtre ve akıllı nesne seçme gibi yapay zekâ modellerinin aksine Firefly, görselleri manipüle etmek yerine sıfırdan görsel oluşturmanıza imkân veriyor. Kullanım açısından DALL-E ve Midjourney gibi rakipleriyle benzer bir şekilde çalışan Firefly, kullanıcılara çok daha yüksek kaliteli ve keskin görseller sunabiliyor. Henüz erken test aşamasında olan yapay zekâ, oluşturulan bazı görsellerde çok detaylı ve başarılı sahneler oluştursa da bazı durumlarda absürt ya da fazla basit görseller oluşturabiliyor.
Firefly’ı test eden kullanıcıların büyük bir çoğunluğu sistemin hayvan ve ortam oluşturmada başarılı olduğunu belirtirken; sistemden insanları resmetmesi istendiğinde neredeyse her seferinde başarısız olduğu ortaya çıkıyor. Bunun temel nedeniyse bu yapay zekâ aracının tamamen Adobe’nin kendi stok görsel havuzundan yararlanması. Havuzda ağırlıklı olarak manzara ve hayvan görselleri bulunurken insanların olduğu görsellerinse çok az olduğu belirtiliyor.
Firefly, emekçi insanların haklarını korumaya da odaklanıyor
DALL-E ve Midjourney’in en çok eleştirilen taraflarından birisi de bu yapay zekâ modellerinin Shutterstock başta olmak üzere internetteki görsel siteleri, sosyal medya ve portfolyoları tarayarak kendini geliştirmesi. Bu da doğal olarak ürettiği sanatı internette paylaşan kişilerin görsellerinin izinsiz kullanılmasına ve benzer görsellerin yapay zekâ sistemlerini kullanarak oluşturulabilmesine neden oluyor.
Adobe ise Firefly ile benzer bir sorun yaşanmaması için birden çok önlem aldığını açıklıyor. Örneğin; az önce de bahsettiğimiz gibi Firefly sadece Adobe’nin görsel havuzunda telifsiz görsellerle kendini eğitiyor. Bu sayede işlerini internette paylaşan içerik üreticilerinin içerikleri izinsiz kullanılmamış oluyor.
Buna ek olarak Firefly’la oluşturulan tüm görsellerin Metadata’larında ve kodlarında görselin yapay zekâ sistemi tarafından oluşturulduğu açıkça belirtiliyor. Bu sayede de insanlar yapay zekâ tarafından üretilen görsellerle elle çizilenleri kolayca ayırt edebiliyor.
Adobe ayrıca tasarım şirketlerinin kendi portfolyolarını kullanarak Firefly’ı kendilerine göre özelleştirebileceklerini ve geliştirebileceklerini belirtiyor. Yapılan geliştirmeler sadece şirketlere özel olacağı için bu sayede şirketlerin telifli görsellerinin de korunması sağlanabiliyor.
Editor : Şerif SENCER