Ulusal ÖZETİ| Bilim Vakfı, Biden yönetimi tarafından Perşembe günü açıklanan yapay zeka girişimleri paketinin bir parçası olarak yedi yeni yapay zeka araştırma enstitüsü kuracak.
140 MÄ°LYON DOLAR YATIRIM YAPILACAK
Son dönemlerde yapay zeka konusunda açıklamalarını artıran Biden, geçtiğimiz günlerde Google ve Mİcrosoft gibi teknoloji devi firmalarının CEO'larını Beyaz Saray'a çağırmıştı.
Söz konusu habere göre, ABD, yeni enstitülere 140 milyon dolar yatırım yapacak. Böylelikle ülke genelinde teknolojiyi araştıran toplam devlet enstitüsü sayısının 25'e çıkarılması ön görülüyor.
Yeni enstitüler, "etik, güvenilir, sorumlu ve kamu grubuna hizmet eden yapay zeka ilerlemelerini kolaylaştırmanın yanı sıra iklim, enerji ve siber güvenlik gibi kritik alanlarda atılımları teşvik etmeyi" amaçlıyor.
BÄ°DEN, YAPAY ZEKAYA KARÅžI HALKI KORUMAK Ä°STÄ°YOR
Buna ek olarak Beyaz Saray, yapay zeka teknolojisinin kullanımı konusunda federal kurumlar için taslak politika kılavuzu yayınlayacağını söyledi. Taslak politikanın yaz aylarında yayınlanması ve bir süre kamuoyu görüşüne açık olması bekleniyor.
Biden yönetimi bir brifing notunda, "Bu kılavuz, federal departmanların ve kurumların yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesi, tedariki ve kullanımının Amerikan halkının haklarını ve güvenliğini korumaya odaklanmasını sağlamak için izleyecekleri belirli politikaları belirleyecektir" dedi.
YAPAY ZEKA SİSTEMLERİNİN KAMUYA AÇIK DEĞERLENDİRİLECEK
Biden yönetimi ayrıca Perşembe günü, teknolojinin önde gelen özel sektör geliştiricilerinden mevcut üretken yapay zeka sistemlerinin kamuya açık değerlendirmelerine izin verme taahhüdü aldığını duyurdu.
Şimdiye kadar, teknolojilerinin kamuya açık bir şekilde değerlendirilmesi taahhüdünü imzalayan şirketlerin listesi Anthropic, Google, Hugging Face, Microsoft, NVIDIA, OpenAI ve Stability AI'yı içeriyor.
Biden yönetimi, "Bu bağımsız egzersiz, araştırmacılara ve kamuoyuna bu modellerin etkileri hakkında kritik bilgiler sağlayacak ve yapay zeka şirketlerinin ve geliştiricilerinin bu modellerde bulunan sorunları düzeltmek için adımlar atmasını sağlayacaktır" dedi.
Â
Editor : Åžerif SENCER