USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

ABD Seçimlerinde Neden Hep İki Seçenek Sunuluyor?

Ülkemizdeki seçimlerde oy pusulasını 1 metre uzunluğa çıkaracak kadar partinin aday olduğuna şahit olduk. Peki nasıl oluyor da yüz milyonlarca insanın yaşadığı ABD’de sadece iki parti öne çıkıyor?

ABD Seçimlerinde Neden Hep İki Seçenek Sunuluyor?
20-03-2024 18:07
Google News

ABD ÖZETİ| başkanlık seçimleri ülkemizde de tüm dünyada olduğu gibi yakından takip ediliyor. Bu seçimlerde “Cumhuriyetçiler” ve “Demokratlaradı altında bildiğimiz iki grup öne çıkıyor ve genellikle ABD başkanları bu iki gruba mensup kişiler arasından seçiliyor.

Nasıl oluyor da yaklaşık 332 milyon vatandaşı bulunan ABD’de üçüncü bir parti, seçim yarışına katılamıyor?

İlk olarak iki partili sisteminin nasıl oluştuğuna bakalım.

ABD iki partili sistemin oluşumu

ABD tarihine bakıldığında iki partili sistemin doğuşu Federalist ve Anti-Federalist adı altındaki gruplar arasındaki mücadeye dayanıyor. Bu gruplar arasındaki mücadele zamanla dönüşüm yaşıyor; Alexander Hamilton liderliğindeki Federalistler, Thomas Jefferson liderliğindeki Anti-Federalistler zamanla Demokratlar ve Cumhuriyetçiler olmak üzere iki zıt kampa bölünüyor.

Partiler oy miktarına bakılmaksızın yarış dışı kalıyor.

ABD seçimleri

"Çoğunlukla ilk sıradaki kazanır" ve "kazanan her şeyi alır" olarak adlandırılan mevcut ABD seçim sisteminde en çok oy alan ilk parti, seçimi kazanıyor. Bu sisteme göre diğer partiler oy sayılarındaki miktara bakılmaksızın yarış dışı kalıyorlar. 

Ek olarak bu sistem, genellikle iki ana partinin egemen olduğu ve küçük partilerin parlamentoda temsil edilme olasılığının azaldığı bir yapıya yol açıyor.

Üçüncü partiler halk açısından güven bulamıyor.

Seçmenlerin üçüncü partiyi desteklememesi

Yapılan araştırmalara göre birçok Amerikalı, iki büyük partinin kendilerini temsil etmediğini düşünmesine rağmen seçimlerde üçüncü parti adaylarına oy verme konusunda tereddüt ettiğini gösteriyor. Bu durum da üçüncü partilerin ortaya çıkmasını engelliyor.

Birçok gelişmiş demokrasinin kullandığı sistemi ABD kullanmıyor.

Orantılı temsil gibi alternatif seçim sistemlerinde oy oranlarına göre koltuk dağılımı sağlanıyor. Böylece parlemantoda daha fazla politik çeşitlilik oluşturulmuş oluyor. Birçok gelişmiş demokrasi sistemi geniş çeşitliliği teşvik etmesine rağmen ABD bu sistemleri uygulamayı tercih etmiyor.

Yasal olarak önemli engeller mevcut.

ABD yasal çerçeveleri

ABD'deki mevcut yasal ve anayasal çerçeveler tek bir temsilcinin seçildiği seçim bölgelerini zorunlu kılıyor. Kongre üyelerinin tek üyeli seçim bölgelerinden seçilmesi ve bu uygulamanın çoğu eyalette benimsenmiş olması iki büyük partinin egemenliğini destekleyen bir yapıyı teşvik ediyor.

Medya ve kamuoyu algısı, iki partili sistemi pekiştiriyor.

ABD medyası genellikle iki büyük partinin adaylarına daha fazla yer veriyor. Bu durumda üçüncü partilerin ve bağımsız adayların görünürlüğünü, kamuoyu nezdindeki meşruiyetini sınırlamış oluyor. Medyanın bu eğilimi, halkın üçüncü seçeneklerden bihaber olmasına ve ciddiye almamasına yol açıyor.

ABD tarihinde iki büyük partiyi üçlemek için büyük bir deneme yapıldı.

İş insanı Ross Perot

1992 ve 1996 yıllarındainsanı Ross Perot, Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık Seçimleri'nde bağımsız bir aday olarak ve daha sonra Reform Partisi’nin adayı olarak yarıştı.

Perot, 1992 yılında %18.9 oy alarak üçüncü parti adayının elde ettiği en yüksek oy oranına ulaştı. Perot, özellikle ticaret politikaları ve bütçe açığı konularına odaklanarak iki partili sisteme kafa tutmuştu.

Kaynaklar: Vox, Iroon, Washington Post

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Samsung Galaxy S25 Serisi ile Gelen Yapay Zekâ Özellikleri
Samsung Galaxy S25 Serisi ile Gelen Yapay Zekâ Özellikleri

Samsung Galaxy S25 serisi lansmanında yer verilen yeni yapay zekâ özelliklerini ve kullanım alanlarını sizler için derledik.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu