USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

ABD Neden 1.272 Kilometrelik Tel İnşa Ediyor?

ABD, Kansas'tan Indiana'ya uzanan 1.271 kilometrelik devasa bir tel inşa ediyor. Peki, bu dev projenin ardındaki sebep ne? Detaylar oldukça ilginç.

ABD Neden 1.272 Kilometrelik Tel İnşa Ediyor?
06-07-2024 12:12
Google News

Elektrik, ÖZETİ| hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Ancak elektrik üretiminin ve dağıtımının arkasında yatan karmaşık sistemler hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz?

Bu projenin arkasındaki hikâye, enerji dünyasında yeni bir dönemin kapılarını aralıyor.

Bugün ABD'deki elektriğin çoğu, doğal gaz veya kömür santrallerinde üretiliyor.

kömür santrali

Santraller, hemen her yerde inşa edilebilme avantajına sahip ancak çevreye verdikleri zararlar nedeniyle uzun vadede sürdürülebilir değiller.

Bunun yanında hidroelektrik barajlar gibi bazı santraller yalnızca su kaynakları üzerine inşa edilebilirken rüzgâr çiftlikleri de yalnızca rüzgârın bol olduğu bölgelerde kurulabiliyor.

Son yıllarda, ABD'de birçok rüzgâr çiftliği inşa edildi ve bunların çoğu Kansas gibi eyaletlerde yer alıyor. Ancak Kansas'ta yaşayan insan sayısı az ve elektrik ihtiyacı sınırlı. Bu elektriği daha yoğun nüfuslu bölgelere taşımak gerekiyor.

İşte bu noktada Grain Belt Express devreye giriyor.

Grain Belt Express

ABD'nin enerji şebekesi, çoğunlukla kısa veya orta mesafeli alternatif akım hatlarından oluşuyor. Alternatif akım hatları, elektriği saniyede 60 kez yön değiştirerek taşır.

Bu sistem, elektrik akımını farklı cihazlara uyacak şekilde ayarlamayı kolaylaştırıyor. Ancak alternatif akım hatları 249 kilometreden uzun mesafelere elektrik taşıyamaz çünkü bu mesafede elektrik kaybı çok yüksek olur.

Elektriği uzun mesafelere taşımak için farklı bir teknoloji kullanmak gerekiyor. İşte burada Grain Belt Express, elektrik süper otoyolu olarak bilinen yüksek voltaj doğru akım (HVDC) hatlarını kullanacak.

Hatlar, elektriği tek bir yönde ve çok yüksek voltajda taşır. Bu sayede elektrik, daha az ısı kaybıyla çok daha uzak mesafelere taşınabilir.

Peki neden bu kadar önemli?

rüzgar türbini

Grain Belt Express, Kansas'taki bir dönüştürücü istasyondan aldığı rüzgâr enerjisini Missouri'deki bir diğer dönüştürücü istasyona taşıyacak ve buradan da Indiana sınırına ulaşacak.

Projenin maliyeti yaklaşık 7 milyar dolar ve yıllar sürecek inşaat, arkeolojik araştırmalar, arazi hakları müzakereleri gerektiriyor.

Proje, ABD'nin enerji altyapısında büyük bir adım olacak. Kansas gibi rüzgâr enerjisi açısından zengin ancak nüfus açısından düşük eyaletlerden elde edilen elektrik, daha yoğun nüfuslu bölgelere taşınarak enerji ihtiyacını karşılayacak.

Siz projeyi nasıl buldunuz?

Kaynak: Half as Interesting

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Google Haritalar'a Yeni Bir Tasarım Geliyor
Google Haritalar'a Yeni Bir Tasarım Geliyor

Google, Haritalar uygulamasının Android sürümünde yeni bir tasarımı test etmeye başladı. Yapılacak değişiklikler, uygulamanın biraz daha estetik görünmesini sağlayacak.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu