USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

90 yaşındaki Rizeli Kasım Amca, evine 75 metre yüksekten geçen teleferik ile ulaşıyor

Gören binmeye korkuyor ama o yıllardır evine böyle çıkıyor! 90 yaşındaki Kasım Karaosman, evine 35 yıl önce yük taşımak için kurduğu teleferik sistemiyle ulaşım sağlıyor.

90 yaşındaki Rizeli Kasım Amca, evine 75 metre yüksekten geçen teleferik ile ulaşıyor
26-01-2024 13:03
Google News

Rize’nin ÖZETİ| Güneysu ilçesi Selamet köyünde yaşayan 90 yaşındaki Kasım Karaosman, sarp arazide yolu olmayan evine 35 yıl önce yük taşımak için kurduğu teleferik sistemiyle ulaşım sağlıyor.

İlerleyen yaşına rağmen 300 metre uzunluğunda, 75 metre yüksekten geçen teleferik kabinine binerek yolculuk yapan Karaosman, “Buna yükseklik korkusu olan binemez. Burada ellerini sağlam tutmaya dikkat edeceksin. Düştün mü hiç kurtuluşun yok” dedi.

Selamet köyünde sarp arazisi üzerine inşa ettiği 2 katlı binada yaşayan Kasım Karaosman, araç yolu olmayan evine hızlı ulaşım için kendince çözüm yolu buldu. Karaosman, çaylık olan arazisi ile ana yol arasındaki 300 metrelik mesafeye, bölgede özellikle çay hasadı ile yük taşımada kullanılan ilkel teleferik sistemi kurdu.

Gören binmeye korkuyor ama o yıllardır evine böyle çıkıyor!

90 yaşındaki Rizeli Kasım Amca, 35 yıldır evine 75 metre yüksekten geçen ilkel teleferik ile ulaşıyor.

Buna yükseklik korkusu olan binemez. Burada ellerini sağlam tutmaya dikkat edeceksin. Düştün mü hiç… pic.twitter.com/NWN3JnI0HF

— Haber 7 (@Haber7) January 26, 2024

Karaosman, yerden 75 metre yüksekten geçen teleferik kabinine binerek evine ulaşım sağlamaya başladı. Son yıllarda kızının kontrolünü sağladığı teleferiğin tellerini tutan Karaosman, ilerleyen yaşına rağmen 35 yıldır sürdürdüğü yolcuğun sona ermesi için yetkililerden yardım istedi. 

'DÜŞTÜN MÜ HİÇ KURTULUŞUN YOK' 

Teleferikle ulaşımın tehlikeli olduğunu söyleyen Kasım Karaosman, “Bu teleferiği yol olarak 35 senedir kullanıyorum. Bu teli 1970 yılında evi yapmaya başladığım zaman kurdum.

Evvelden 10’luk teldi, şimdi daha sağlamlaştırdık. Burada ellerini sağlam tutmaya dikkat edeceksin. Ayaklarını iyi bastığında eğer sen de sıhhatli isen bir şey olmaz.

Eğer telin üstünde baş dönmesi oldu veya felç vurduysa öldün; düştün mü hiç kurtuluşun yok. Buna yükseklik korkusu olan binemez. Buraya bir yol yapılmasını istiyoruz. Buraya yol yapılsa ben buna binmem. Yol olsa binerim arabama kapıma kadar gelirim” dedi. 

'TELE DEĞİL ALLAH’A GÜVENİYORUM' 

Babasının tehlikeli yolculuğunda teleferiğin başında duran kızı Müşerref Karaosman da “Ben de kullanıyorum ama ben daha çok kabini verip, çekmekte yardım ediyorum Çok zor oluyor.

Ben binerken değil, daha önemlisi verip çekerken çok korkuyorum, endişeleniyorum. Bir şey olursa kendimi suçlu hissedeceğim. Bütün sorumluluk bana ait ve hiçbir güvencesi yok. 

Ben babam kadar cesaretli değilim. Babamın artık ellerinin tutma gücü fazla kalmadı, o yüzden ben daha çok korkuyorum. Teleferikle ulaşım yaklaşık 4 dakika; o dakikalar ise dua ederek geçiyor. Babam kadar cesaretli değilim. Tele değil, Allah’a güveniyorum. Yol için talepte bulunduk” diye konuştu.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Neden Ayak Tırnaklarımız Var?
Neden Ayak Tırnaklarımız Var?

Ellerimizdeki parmakların üzerinde yer alan tırnaklar, birçok işlev için yardımcı olmaya yarıyor. En önemlisi iyi bir tutuş sağlayan tırnaklar, ayaklarımızda da aynı işlevi mi yerine getiriyor?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu