BirleÅŸik ÖZETÄ°| Krallık'ta çalışmalarını sürdüren bazı bilim insanları, Kuzey Irak'ta bir maÄŸarada buldukları ve Shanidar Z adını verdikleri kadın iskeletinden yola çıkarak, 75 bin yıl önce yaÅŸamış kadının yüzünü yeniden modellemeyi baÅŸardılar. Yapılan incelemelerde kadının öldüğünde kırklı yaÅŸlarında olduÄŸu ortaya çıkmıştı.Â
Shanidar Z'nin bedeninin alt kısmının, 1960'lı yıllarda Amerikan Arkeolog Ralph Solecki tarafından yapılan kazılarda çıkarıldığı düşünülüyordu. Zagros Dağları üzerinde bulunan mağaraya, politik karışıklıklar yüzünden ancak 50 yıl sonra geri dönebilen araştırmacılar, kadının iskeletinin üst yarısına da ulaşmıştı.
40 bin yıl önce kayboldular
Neandertallerin soyu, bundan yaklaşık 40 bin yıl önce gizemli bir şekilde kayboldu. Birkaç bin yıllık kısa bir süre boyunca bugünün insanları olan Homo Sapiens ile neandertaller birlikte yaşadı. Öte yandan bu fosil bazı tartışmaları da yeniden alevlendirecek gibi.
Shanidar neandertalleri, bu canlıların da bir kültürü olduÄŸu, ölülerini gömdükleri ve yaÅŸlılarına da baktıkları yönündeki iddiaların temelini oluÅŸturuyordu. Kaba, güdük ve vahÅŸi oldukları düşünülen neandertaller ile ilgili çalışmalar, tahminlerimizden farklı olabileceklerini gösteriyor.Â
Toplanan parçalardan oluşturulan yüz ise neandertallerin karikatürize edilen özelliklerini taşıyor: devasa bir burun, yayvan bir yüz, küçük gözler. Tamamen korunmuş bir neandertal örneği olmadığı için elimizde nasıl göründüklerine dair sadece teoriler bulunuyor. Shanidar Z, Netflix'in "Neandertallerin Gizemi" adlı belgeselinde de karşımıza çıkıyor.
Editor : Åžerif SENCER