Müzisyen ÖZETİ| Clive Wearing'in yaşadığı viral enfeksiyon, hayatını kalıcı olarak değiştirdi. Artık ne geçmişini hatırlayabiliyor ne de yeni anılarını hafızaya kaydedebiliyordu.
Gelin, Clive’ın hastalığına ve nelere yol açtığına birlikte bakarak bu ilginç hikâyenin derinliklerine inelim.
Kaptığı iltihap sebebiyle beyninde geri döndürülemez hasarlar meydana geldi.1938 doÄŸumlu Clive Wearing; müzikolog, orkestra ÅŸefi, piyanist ve tenordu. 1985 yılında Clive, beyin iltihaplanmasına sebep olan, herpetik ensefalit adlı bir enfeksiyon geçirdi.Â
Enfeksiyon sonucunda Clive'ın beyninde, özellikle hipokampusta (beynin hafızadan sorumlu bölümü) hasar ortaya çıktı.
Bu hasar, Clive'ın eski anılarını kaybetmesine (amnezi), yeni anıları oluşturamamasına ve kısa süreli hafızasını kaybetmesine sebep oldu.
Birkaç saniye içinde hafızası sıfırlanıyor.Retrograd amnezi (geçmiÅŸ anıların kaybı) ve anterograd amnezi (yeni anıların oluÅŸmaması) Clive'in her 7 saniyede bir unutmasına yol açtı.Â
Yani birkaç saniyede bir, geçmişi sıfırlanıyordu. Her an yaşadığı bir "yeni başlangıç" duygusuna sahip. Böyle yaşamayı hayal etmek bile imkânsız gibi geliyor, değil mi? Öte yandan Clive’ın müzikle alakalı kimi eski yetenekleri ve aile ilişkileri biraz da olsa duruyordu.
Duyusal ve duygusal açıdan tamamen uyanık ve bilinçli olmasına rağmen her geçen saniye geçmişinin sıfırlanmasına engel olunamıyor. Kim olduğunu, nerede olduğunu ve neler yapması gerektiğini unutuyor.
Clive’ın yaÅŸadığı bu durum her ne kadar trajik olsa da bilimsel araÅŸtırmalara katkı saÄŸladı.Clive Wearing'in hastalığı muhtemelen hiçbir zaman tam anlamıyla tedavi edilemeyecek çünkü beynine aldığı hasar, kalıcı. Yine de bazı tedavi yöntemleriyle beyin fonksiyonları bir derece iyileÅŸtirilebilir.Â
Clive'ın günlüğü .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }
Günlüğünde; "İlk defa uyandım", "Bu hastalık ölüm gibi", "Uyanığım" gibi notlar yazıyor.
Clive'in durumu, hafızanın nasıl çalıştığına dair derinlemesine bilgiler sundu. Özellikle kısa süreli hafızanın, beynin hipokampüs gibi belirli alanlarına dayalı olduğu fakat duygusal hafızanın ve müzik gibi becerilerin daha geniş ve eski hafıza sistemlerine dayandığı anlaşıldı.
Kaynaklar: Oliver Sacks - The Man Who Mistook His Wife for a Hat, The Man with the Seven Second Memoryİlginizi çekebilir:
Editor : Åžerif SENCER