Microsoft'un ÖZETİ| başkanı Brad Smith, İngiltere'deki düzenleyici kurumun 'Call of Duty' yapımcısı Activision Blizzard'ı satın almasını engelleme kararının, teknoloji şirketleri için bir hedef olarak İngiltere'ye olan "güveni sarstığını" söyledi.
MÄ°CROSOFT VE Ä°NGÄ°LTERE ARASINDA NELER OLMUÅžTU?
ABD'li teknoloji devi Microsoft, "Call of Duty" ve "World of Warcraft" gibi oyunların yapımcısı Activision Blizzard'ı satın alacağını geçtiğimiz yıl resmen açıklamıştı.
Açıklamada, Microsoft'un Activision Blizzard'ı hisse başına 95 dolar karşılığında 68,7 milyar dolara satın alacağı bildirildi.
Söz konusu satın alma, Microsoft'u Tencent ve Sony'nin ardından dünyanın en büyük üçüncü oyun şirketi haline getirecek.
Ä°NGÄ°LTERE ANLAÅžMAYI REDDETMÄ°ÅžTÄ°
İngiltere'nin, bulut oyun endişeleri nedeniyle Microsoft'un 69 milyar dolarlık Activision anlaşmasını engellediği bildirildi.
40 YILIN EN KARANLIK GÃœNÃœ OLARAK NÄ°TELENDÄ°RDÄ°Â
Hükümetten bağımsız olarak faaliyet gösteren Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (CMA) Çarşamba günü, yeni oluşmakta olan bulut oyun pazarındaki rekabete darbe vurabileceğini söyleyerek anlaşmayı engelledi.
Microsoft Perşembe günü yaptığı açıklamada, bunun "İngiltere'de geçirdiğimiz kırk yılın muhtemelen en karanlık günü" olduğunu ve küresel teknoloji endüstrisine İngiltere hakkında yanlış bir mesaj gönderdiğini söyledi.
İngiltere, Microsoft'un 69 milyar dolarlık satın alımına izin vermedi
Microsoft, "Birleşik Krallık hükümeti yatırım getirmek istiyorsa, istihdam oluşturmak istiyorsa CMA'nın rolüne, Birleşik Krallık'taki düzenleyici yapıya, bu işleme ve Birleşik Krallık'ın dünyaya verdiği mesaja dikkatle bakmalıdır" dedi.
Ayrıca, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın sözcüsünün yorumlarının "gerçeklerle örtüşmediğini" söyledi.
Kararla ilgili hayal kırıklığına uğradıklarını söyleyen Microsoft Başkanı, şu ifadeleri kullandı:
"Bu karar, İngiltere'de teknoloji alanında iş fırsatlarının geleceğine olan güvenimizi sarstı. İnsanlar şaşırdı, hayal kırıklığı yaşadı ve İngiltere'de teknolojiye olan güven derinden sarsıldı. Burada açık bir mesaj var ki o da; AB'nin iş yapmak için İngiltere'den daha cazip bir yer olduğu."
BAŞBAKAN SÖZCÜSÜNDEN CEVAP GECİKMEDİ
Smith, Microsoft'un Brüksel'deki düzenleyicilerle etkili bir şekilde çalıştığını ancak Londra'da çalışmadığını söyledi ve bunun İngiltere'nin Brexit'ten sonra daha esnek olacağı iddiasını çürüttüğünü söyledi.
"Microsoft ve diğer şirketlerle proaktif bir şekilde ilişki kurmaya devam edeceğiz." açıklamalarında bulundu.
Şirketin sorularını yanıtladığını ve onlara başka endişeleri varsa geri gelmelerini söylediğini belirtti. "Sessizliğe büründüler, onlardan hiçbir haber alamadık," dedi.
Avrupa, Activision anlaşmasına 22 Mayıs'a kadar karar verecek. ABD Federal Ticaret Komisyonu da anlaşmayı engellemeye çalışıyor.
Â
Editor : Åžerif SENCER