Turkcell ÖZETİ| (#TCELL) Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, Tüketici Elektroniği Şovu (CES2025) kapsamında yaptığı açıklamada, 5G ihalesinde frekans bedelleri konusunda Ulaştırma Bakanlığı’ndan istekleri olduğunu belirtti. Koç, önceki 4.5G ihalesinde devlete 1.8 milyar euro ödeme yaptıklarını hatırlatarak, 5G ihalesinde 4.5 milyar euro gibi yüksek bir gelir beklentisinin, operatörlerin yatırım bütçesini kısıtlayacağına dikkat çekti.
CNBC-e'den Emre Eser'in haberine göre, frekans bedelleri konusunda Ulaştırma Bakanlığı’ndan bir talepleri olduğunu vurgulayan Koç, "5G ihalesinde devlete 4.5 milyar euro gelir girişi oldu. 5G ihalesinde aynı şekilde bir gelir beklentisi olursa bunu bizim 15-20 yılda kazanmamız gerekiyor. Biz o dönem 1.8 milyar euro ödemiştik. 5G ihalesinde yine bu şekilde bir beklenti oluşursa ve frekans için büyük ücretler ödenirse yatırım için geriye az bir bütçe kalır elimizde” dedi.
Ödeme konusunda farklı alternatiflere işaret eden Koç, "5G ihalesinde ödemenin tek seferde değil de uzun vadelere yayılmış, gelirden pay ya da 10 yıl taksitle olması için Ulaştırma Bakanlığı ile görüşüyoruz. Böylece finansal olarak operatörleri zora sokmayacak bir yapı olur” ifadelerini kullandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, geçtiğimiz günlerde 5G ihalesinin 2025’te yapılacağını kullanımın ise 2026’da başlayacağını söylemişti.
5G uyumlu telefon üretimi
Koç, Türkiye’de 5G uyumlu telefon üretimi için adım atacaklarını da açıkladı. "4G ihalesi yapılmadan önce Türkiye’de 4G’ye uyumlu telefon oranı yüzde 30 seviyesindeydi” diyen Koç, "Şimdi 2025’te 5G ihalesi yapılacak ve 5G’ye uyumlu telefon oranı yüzde 15. Önümüzdeki 3 yıl boyunca Türkiye’deki telefonların 5G’ye dönüşümü için kampanyalar yapacağız. Türkiye’de telefon üreten aralarında uluslararası teknoloji firmalarının da olduğu markalarla ortaklıklar için görüşmeler sürdürüyoruz” dedi.
Ali Taha Koç, buradaki amaçlarının bu markaların düşük maliyetli 5G’ye uyumlu telefon üretmesi ve 5G’ye geçildiğinde uyumlu telefon oranının hızlı artması olduğunu söyledi.
Dinamik tarife seçeneği
Koç, 5G ile beraber dinamik tarife uygulamasını da düşündüklerini aktardı. Koç, "Bunu BTK’ya sunacağız. Yani hızlı interneti sürekli vermek yerine ihtiyacı olana o saat diliminde vereceğiz” dedi. Dinamik tarifelerde kullanım yoğunluğu arttıkça fiyat yükselirken yoğunluğun az olduğu dilimlerde tüketicilere uygun fiyatlar sunuluyor.
Kule baz istasyonu sayısı yükselecek
Koç, binalardaki baz istasyonu sayısının azaltılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını anlattı. Bu kapsamda 2024 yılında BTK tarafından İstanbul için kule baz istasyonu kurma kotasını gerçekleştirdiklerini söyledi. Koç, 2025’te de bu yönde adımlar atacaklarını belirtti.
Editor : Şerif SENCER