USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

50 bin yıldır görülmüyor: Kuyruklu yıldızdaki değişim

Buzul çağından bu yana Dünya'dan ilk kez görülebilecek yeşil kuyruklu yıldız, olağandışı değişikliklerden geçiyor gibi duruyor.

50 bin yıldır görülmüyor: Kuyruklu yıldızdaki değişim
22-01-2023 08:13
Google News

Dünya'ya ÖZETİ| doğru hızla ilerlerken son haftalarda heyecan yaratan ZTF kuyruklu yıldızı, gezegenimize çıplak gözle görülebilecek kadar yaklaştı. 50 bin yıldır ilk kez yaklaşan kuyruklu yıldız, 1 Şubat'ta en yakın noktaya ulaşacak.

Yeni resimlerindeyse cismin kuyruğu ayrılmış gibi görünüyor. Örneğin kuyruklu yıldız avcısı Michael Jäger tarafından çekilen görüntülerde kuyruk kopuyormuş gibi duruyor.

EN DİKKAT ÇEKİCİ FENOMEN

Bu muhtemelen bilim insanlarının "bağlantının kopması olayı" dediği şeyin sonucu. Bağlantının kopması olayında güneş rüzgarı kuyruğı alıp götürür. 2018'de yapılan bir çalışmada bu olay, bu tür kuyruklu yıldızların arkasında oluşan plazma kuyruklarında görülen "en dikkat çekici fenomen" diye tanımlanmıştı.

Independent Türkçe'deki haberde yer alan söz konusu fenomen, güneş rüzgarının yoğunlaştığı anlarda gerçekleşiyor. Bu hava olayı kuyruklu yıldızın kuyruğunu ve başını ayırırken, bunun kuyruklu yıldızın arkasında biriken elektrostatik alan sonucu gerçekleştiği düşünülüyor.

Bazı durumlarda bağlantı kopukluğu o kadar güçlü olabiliyor ki kuyruk, kuyruklu yıldızdan kopuyor.

Güçlü güneş rüzgarı patlamalarına neden olabilen taçküre kütle atımlarının (TKA) yoğun yaşandığı bir dönem oldu. SpaceWeather.com, güneş aktivitesinin yoğun olduğu bir zamanda Dünya'ya ve Güneş'e yaklaşan kuyruklu yıldızın yanından hızla geçen bir dizi TKA olduğunu belirtiyor.

Evinde faaliyet gösterenler de dahil gökbilimciler, kuyruklu yıldızı Dünya'ya yaklaşırken izleyebilecek ve hatta kuyruklu yıldızda değişiklik olduğunda bunları gözlemleyebilecek. ZTF daha da yaklaştıkça kendisi ve belki kuyruğu da çıplak gözle görülebilecek.

Bir kuyruklu yıldızda gördüklerimizin çoğunu kuyruk oluşturuyor: Cismin kendisi sadece birkaç kilometre genişliğinde olsa da arkasındaki kuyruk binlerce kilometre uzanabiliyor. Kuyruk, Güneş'in ısısı tarafından dışarı atılan cisimden fışkıran tozdan oluşuyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
YouTube Premium Kullanıcılarına Bir Dizi Yeni Özellik Geliyor
YouTube Premium Kullanıcılarına Bir Dizi Yeni Özellik Geliyor

YouTube Premium'a eklenecek olan yeni özellikler, izleme deneyiminizi önemli ölçüde artıracak.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu