USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

46 Yıllık Uzay Aracı Voyager 1 ile İletişim Kaybedildi - Webtekno

24 milyar kilometre uzakta, yıldızlararası uzayda seyahat eden 46 yıllık uzay aracı Voyager 1 ile iletişim kaybedildi. Günlerdir sorunu çözmeye çalışan NASA, aracın veri alıp işleyebildiğini ancak Dünya'ya geri veri gönderemediğini açıkladı.

46 Yıllık Uzay Aracı Voyager 1 ile İletişim Kaybedildi - Webtekno
15-12-2023 21:33
Google News

İkizi ÖZETİ| Voyager 2 ile 1977 yılında uzaya gönderilen Voyager 1, 46 yıldır uzayın derinliklerinde dolaşıyordu. Ancak bu kadar eski olması, bazı sorunları da beraberinde getiriyordu. NASA tarafından yapılan bir açıklama da araçta yeni bir sorunun yaşandığını gösterdi.

NASA, 12 Aralık günü Voyager 1 hakkında bir güncelleme paylaştı. Ajans, aracın üç bilgisayarından birinde problemin yaşandığını duyurdu. Bu sorun, Uçuş Veri Sistemi (FDS) isimli kısımda baş gösterdi.

NASA mühendisleri, aracın Dünya’yla iletişimini koparan sorunu 3 gündür çözmeye çalışıyor

NASA’nın yaptığı açıklamalara göre uzay aracı, Dünya’dan gelen komutları alıp işleyebiliyor. Ancak FDS, Telemetri Modülasyon Birimi (TMU) isimli alt sistemlerinden biriyle iletişim kuramıyor. Bu problem de Voyager I’in Dünya’ya hiçbir veri gönderememesine, yani iletişim kuramamasına neden oluyor.

FDS, hem uzayın aracının sağlığı ve durumu hakkındaki verileri hem de bilim araçlarından gelen verileri toplamak için tasarlanmıştı. Bu bilgiler sonrasında TMU tarafından Dünya’ya geri gönderecek bir veri paketinde birleştiriliyordu. Verilerin birler, sıfırlar veya ikili kodlar biçiminde olduğuna belirtelim.

NASA’ya göre TMU, son zamanlarda sanki takılmış gibi tekrarlanan birler ve sıfırlar göndermeye başladı. Araştırmacılar da tüm olasılıkları değerlendirdikten sonra hatanın kaynağının FDS olduğunu belirledi. Geçtiğimiz hafta sonu ekip, FDS’i yeniden başlatmayı ve onu önceki hâline döndürmeyi denedi ancak uzay aracı verileri yine gönderemedi. Bu da durumun ciddi olabileceğini ortaya koydu.

Ajansın açıklamasına göre mühendisler hâlen çözüm için çalışmalarını sürdürüyor. Ancak 3 gündür yeni bir gelişme yok.

Verilerin ulaşması 22 buçuk saat sürüyor

Tabii ki verilerin ulaşmasının çok uzun sürdüğünü, sorunun çözülüp çözülmediğini hemen anlayamayacağımızı vurgulamamız gerek. Voyager 1, şu anda Güneş sistemimizin dışını keşfediyor ve bizden 24 milyar kilometre uzakta. Bu da sinyallerin ulaşmasının 22 saat 34 dakika civarında sürmesine neden oluyor. Yani ekibin sinyal gönderip alması için en az 45 saat beklemesi gerek.

Voyager 1, insanlık tarihinin en uzun süre çalışır hâlde kalan iki uzay aracından biri. 55 dilden selam da dahil uzaylı bulma ihtimaline karşı insanlıktan birçok mesaj taşıyan araç, 2012 yılında Güneş sistemimizin dış bölgesine geçiş yaparak yıldızlararası uzaya giriş yapan ilk uzay aracı olmayı da başarmıştı. Operasyonel kaldığı yıllar boyunca da bize çok uzaklardan sinyaller gönderiyordu. Yani bu kadar süre hayatta kalabilmesi bile mucize.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Bazı Kadınların Hamilelikte Neden Dişleri Dökülüyor?
Bazı Kadınların Hamilelikte Neden Dişleri Dökülüyor?

Kimi kadınlar, hamileyken dişleri dökülebiliyor veya başka diş problemleri yaşayabiliyor. İyi de bunun hamile olmakla ilgisi ne?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu