2021 ÖZETİ| yılının sonunda uzaya fırlatılan, Temmuz 2022’de ise ilk görüntülerini bizlerle buluşturan James Webb Uzay Teleskobu, yeni keşifleriyle karşımıza çıkmaya devam ediyor. NASA tarafından geçtiğimiz saatlerde yapılan bir açıklama da teleskobun şimdi de uzaklarda bulunan bir gezegenle ilgili önemli bir keşif yaptığını ortaya koydu.
NASA’ya göre bu dev ötegezegene (güneş sistemimizin dışında yer alan bir gezegen) VHS 1256b ismi veriliyor. Dünya’dan 40 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu gezegenin ilk bir özelliğe sahip olduğunu belirtelim. VHS 1256b, Star Wars’taki Tatooine gezegenine benzer bir şekilde iki güneşe sahip.
Gezegende şiddetli toz fırtınası ve birçok molekül keşfedildi
James Webb teleskobu, iki yıldızın yörüngesinde dönen gezegenin atmosferine doğrudan baktı. Bunun sonucunda da gezegende toz fırtınasının yaşandığı gözlemlendi. Bunun, bizim sistemimizin dışında yer alan bir gezegende rastlanılan ilk şiddetli toz fırtınası olduğu belirtiliyor.
Rapora göre VHS 1256b’de gözlemlenen toz parçacıkları, mineral grupları arasında en geniş grup olan, oksijen ve silisyum içeren silikatlardan oluşuyor. Webb’in tespit ettiği fırtınanın, Dünya’daki kurak ve çöl bölgelerde gördüğümüz fırtınalardan farklı olduğu da açıklamalar arasında yer alıyor. Zaten bizim gezegenimizde silikatlardan oluşan bulutlar görülmüyor.
Edinburgh Üniversitesi’nden araştırmacı Beth Biller da gezegenin atmosferindeki silikat tanelerini dumandaki parçacıklarına benzeterek çok ince olduğunun altını çizdi.
Editor : Şerif SENCER