Avustralya'nın ÖZETÄ°| batısında, gezegenimizdeki ilk yaÅŸam izleriyle ilgili önemli bir geliÅŸme yaÅŸandı. Bilim insanları, bölgede yaptıkları bir çalışma kapsamında 3.48 milyar yıl öncesinden kaldıkları tespit edilen stromatolitler buldular. "Stromatolit" tabirini kabaca anlatmak gerekirse bu madde, fotosentez yapan mikroorganizmaların dışkılarıyla oluÅŸan tabakaların kayalaÅŸması olarak özetlenebilir.Â
3.48 milyar yıl öncesine ait bulguların Dünya'daki ilk yaşam belirtisi olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Grönland'da, 3.7 milyar yıl öncesine ait benzer yapılar çoktan bulunmuş durumda. Ayrıca Kanada'da devam eden çalışmalar, 4.29 milyar yıl önce meydana gelmiş stromatolitler bulunmuş olabileceğini düşündürüyor. Avustralya'dan gelen haber, Dünya'daki en eski yaşam belirtilerinden bir tanesi olarak düşünülebilir.
3.48 milyar yıllık kayada yaşam izi nasıl bulundu?
3.48 milyar yıl öncesine dayandığı tespit edilen kayaçların organik madde içerip içermediği konusu tartışma yarattı. Bu tartışmaları sona erdirmek için Fransa'ya örnek götüren bilim insanları, yüksek çözünürlüklü 2 ve 3 boyutlu görüntüleme tekniklerinden faydalandılar. Yapılan çalışmanın sonucu açıktı. Bilim insanları, kayaçların bazı katmanlarında mikro organik madde kalıntıları tespit etmişlerdi. Yani bu kayaçlar doğa olaylarıyla değil, canlı organizmalar tarafından oluşturulmuştu.
Editor : Åžerif SENCER