2000’lerin ÖZETİ| başlarına dönelim. Çoğumuzun bilgisayarla ilk kez tanıştığı bu yıllarda internet, bu günlerde olduğu kadar yaygın olmadığından elimizde -CD’ler haricinde- Solitaire, Mayın Tarlası gibi oyunlar vardı. Özellikle bir de Pinball’umuz vardı ki modern dönemde Chrome’un dinozor oyunu neyse, Pinball da bizim için oydu.
Bahsettiğimiz gibi internetin yaygın olmadığı bir dönemde can sıkıntımızı gideren bu oyun hakkında, muhtemelen fark etmediğiniz iki gerçek var. İlki, bu oyunu uzun zamandır bilgisayarlarımızda göremiyoruz. Ve ikincisi, bu oyun sadece bir demoydu.
Öncelikle baştan alalım. Nasıl ortaya çıktı bu oyun?
MAELSTROM isimli sürüm
Pinball ya da orijinal ismiyle Space Cadet, aslında ilk olarak Windows XP ile değil, Windows 95 için bir geliştirme paketi olarak piyasaya sürülen Microsoft Plus! ile ortaya çıktı. Yani oyunu ilk olarak 1995’te gördük. Daha sonra da Windows XP sürümüyle iyice yaygınlaştı ve hepimizin aklına efsane olarak yerleşti.
Oyunda hiç dikkatinizi çekmemiş olabilir fakat masamızın en alt tarafında iki adet, kırmızıyla ‘saklanmış gibi’ görünen yazılar var.
Dikkatli bakınca Cinematronics ve Maxis yazılarını görebiliyoruz. Hakkında (About) sekmesine bakıldığında ise oyunun ‘Maxis tarafından Microsoft için yapıldığı’ yazıyor. Maxis’in Sims oyunlarını yaratan fakat daha sonra Electronic Arts tarafından kapatılan şirket olduğunu belirtelim.
Maxis tarafından satın alınmadan önce Cinematronics, Maelstrom adında prototip bir Pinball oyunu yapmıştı. Bu oyunda, 3 boyutlu olarak oluşturulan sahnenin Pinball masasına açılı bir şekilde yansıtılması, o zamanlar için göze oldukça sıra dışı geliyordu. Maxis bunu keşfedince de Cinematronics’i satın aldı.
Fakat bu oyunun çıkışına kadar belli olaylardan ders alınması gerekti.
3 boyutlu grafiklere sahip oyun üretme fikri, 1994-95 yılları için oldukça yabancıydı. Fakat David Stafford isimli bir oyun geliştiricisi, bunu pazarda boş bırakılmış bir yer olarak gördü ve daha sonradan adeta patlama yaşayacak Windows 95 için bir oyun yapmak istedi.
Daha sonra birkaç iş arkadaşını davet etmesiyle birlikte Cinematronics kurulmuş oldu.
Başta iki boyutlu bir aksiyon oyunu yapan şirket, bunun karşılığını göremeyince 1993 yılında çıkıp FPS türünün atası olarak görülen DOOM oyununun adeta ‘kopyasını’ ortaya çıkardı. Gluem isimli bu yapım, o dönemde Mortal Kombat ve DOOM’un başına gelen sert kısıtlamaları ve eleştirileri Microsoft’un başına çekmesin diye ortadan kalkınca ekip, bizim bildiğimiz 3 boyutlu Pinball oyununa yöneldi.
Windows işletim sistemlerinde gelen ve muhtemelen hepimizin oynadığı oyun, bir demodan ibaret. Peki tam sürümde ne fark var?
Daha önce oyundaki masanın alt tarafında bulunan kırmızı yazılardan bahsetmiştik. Tam sürümde bu yazılar, daha göze çarpıcı olacak bir şekilde sarıya dönüyor. Elbette asıl fark bu değil. Oyuna, bildiğimiz masa dışında 2 yeni masa daha ekleniyor. Bunların birinde korsan teması varken diğerinde de Orta Çağ teması bizleri karşılıyor.
Ayrıca birden fazla topun masaya girebildiği bu oyunun tam sürümünün adı ise Full Tilt! Pinball.
Peki ne oldu bu oyuna ve neden şimdiki işletim sistemlerinde yok?
LGR .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }
Space Cadet demosu, Windows XP’nin 64 bit versiyonlarında sunulmamaya başladı. Fakat oyunun dosyaları hâlâ işletim sistemine dahildi ve komut yoluyla oyunu kurup oynayabiliyordunuz. O zamanlarda Windows XP’nin 32 bit kodlarını 64 bit versiyona taşıyan Raymond Chen, bu süreçte oyunda oluşan bir hata sebebiyle topun sürekli nesnelerin içinden geçip gittiğini ve bu yüzden tutarlı çalışmadığını belirtmişti.
Fakat NCommander kanalında bunun daha sonradan çözüldüğü kanıtlandı. Günün sonunda Pinball, Windows XP’den sonra -Longhorn’u katmadığımız sürece- gördüğümüz Windows Vista’dan kaldırıldı.
İyi de neden herkesin severek vakit geçirdiği bu oyunu kaldırdılar?
Bu konu için somut bir sebep olmasa da mantıklı teoriler bulunuyor. Örnek olarak Vista’nın gelmesiyle birlikte Microsoft’un stok oyunlarında grafik güncellemesi yaptığını biliyoruz. Fakat Pinball için bu o kadar da kolay değildi. Çünkü Pinball’u Microsoft yapmadı.
Başta da bahsettiğimiz gibi Pinball veya Space Cadet, Cinematronics tarafından geliştirilen ve oyunun neler sunacağını gösteren bir demo niteliğindeydi. Yani Microsoft’un bu oyun için grafik geliştirmesi yapması o kadar da kolay değildi.
Editor : Şerif SENCER