Yaz ÖZETİ| gündönümü ve en uzun gün ile ilgili detaylar merak edilip araştırılmaya başlandı. Güneş ışınlarının Yengeç Dönencesine dik açıyla geldiği bu gündönümünde neler oluyor, en uzun gündüz hangi tarihte yaşanıyor gelin hep birlikte öğrenelim…
YAZ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR? EN UZUN GÜNDÜZ HANGİ GÜN?
Yaz gündönümünde yılın en uzun gündüzü yaşanır. Güneş ışınları, Yengeç Dönencesine dik bir açı şeklinde gelir ve Kuzey Yarımküreye en dik, Güney Yarımküreye en eğik şekilde durur. Bu olay 21 Haziran’da gerçekleşir.
21 Haziran tarihinden sonra Kuzey Yarımkürede gündüzler kısalmaya, Güney Yarımkürede ise gündüzler uzamaya başlar. Yaz Gündönümünde saat 12'yi gösterdiğinde Yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur.
Aydınlanma çizgisinin sınırları kutup dairelerinden geçer. Kuzey Kutup Dairesi’nde 24 saat süreyle gündüz, Güney Kutup Dairesi’nde 24 saat süreyle gece yaşanır.
Ancak bilinmesi gereken bir durum vardır ki Yaz gündönümü her sene 21 Haziran'a denk gelmez. Dört yılda bir kez 20 Haziran'da gerçekleşir. Yaz Gündoğumu ile belirli değişiklikler meydana gelmektedir.
EN UZUN GÜN KAÇ SAAT SÜRÜYOR?
21 Haziran’da kuzey kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, güney kutbunda ise 24 saat gece yaşanır. Türkiye’de en uzun gündüz süresini bugün en kuzeydeki Sinop ili yaşayacak. Sinop'ta bugün güneş 04.57'de doğarken akşam 20.26'da batacak. Sinop'ta bugün 15 saat 29 dakika gündüz yaşanacak.
İstanbul ilimizde ise güneş 05.25'te doğarken, 20.47'de güneş batmış olacak. İstanbul'da bugün 15 saat 22 dakika süresince gündüz yaşanacak.
Editor : Şerif SENCER