USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Ekonomi

2022'de kayıp 23 trilyon dolar

Financial Times köşe yazarı Michael Howell "Parasal gevÅŸeme geri mi geliyor?" baÅŸlığıyla kaleme aldığı köşe yazısında, "Fed tahvil alım programını azaltırken, baÅŸka yollarla teÅŸvik saÄŸlamaya devam ediyor” iddiasında bulundu

2022'de kayıp 23 trilyon dolar
28-12-2022 23:58
Google News

Birçok ÖZETİ| açıdan çok zorlu geçen 2022 yılında yatırımcıların kaybının yaklaşık 23 trilyon dolar olduğu belirtiliyor.

2022 yılı birçok yatırımcı için kasvetli bir yıl oldu. Tahminlere göre küresel yatırımcılar 2022 yılında şu ana kadar konut ve finansal varlıklarda 23 trilyon dolar servet kaybetti. Bu rakam küresel gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 22'sine denk geliyor ve 2008 finansal krizinde yaşanan 18 trilyon dolarlık kaybı rahatsız edici bir şekilde aşıyor.

Financial Times köşe yazarı Michael Howell “Parasal gevÅŸeme geri mi geliyor?” baÅŸlıklı bir yazı kaleme aldı.

Howell, “Fed tahvil alım programını azaltırken, baÅŸka yollarla teÅŸvik saÄŸlamaya devam ediyor” iddiasında.

ÖRTÜLÜ "QE" GELEBİLİR

Howell yazısında, “Umarım önümüzdeki yıl varlıklar için o kadar kötü geçmez çünkü küresel likidite döngüsü dibe vuruyor. Merkez bankalarının piyasaları desteklemek için uyguladıkları niceliksel gevÅŸeme programlarının, finans sektörünün kolay likiditeye çok bağımlı hale gelmesi nedeniyle hızlı bir ÅŸekilde tersine çevrilmesinin imkansız olduÄŸunu düşünüyorum. Niceliksel sıkılaÅŸtırma eylemi, daha fazla parasal gevÅŸeme (QE) talep eden sistemik riskler yaratmaktadır.” dedi.

Michael Howell yazısını şöyle devam etti: Hızlı hareket eden, küresel likidite havuzunu, finansal piyasalarda değişen nakit ve kredi hacmini izliyoruz. Şu anda yaklaşık 170 milyar dolar olan bu havuzun gelgitlerinin etkisini, Kovid-19 salgını parasal genişlemeyle piyasaları desteklemeye yönelik merkez bankası teşvik paketlerinde görülebilir. Ancak politika yapıcılar 2022'nin başlarında frene basıp 10 trilyon dolara yakın likidite düşüşünü tetikler tetiklemez varlık piyasaları çöktü.

Görünen o ki deneyimler parasal geniÅŸlemenin pratikte teoride olduÄŸundan daha zor olduÄŸunu ortaya koyuyor. Örtülü parasal geniÅŸleme önümüzdeki yıl geri gelebilir ve zor geçecek gibi görünen bu 2023’ü biraz daha iyi hissettirebilir.


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Galaxy S25 Ultra'nın Ekranı, Selefi Kadar Dayanıklı Değil
Galaxy S25 Ultra'nın Ekranı, Selefi Kadar Dayanıklı Değil

Samsung Galaxy S25 Ultra, çok tartışılacak bir mesele ile gündemde. Bir sağlamlık testi, bu telefonun ekranının Galaxy S24 Ultra'dan daha dayanıksız olduğunu gösterdi. Peki bu nasıl mümkün oldu?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°
Gazete ManÅŸetleri
Yol Durumu