Her ÖZETİ| yıl Dünya çapında yaklaşık 20.000, günde ise ortalama 55 deprem oluyor ancak bunların çoğu sadece minik sarsıntılar olduğu için hissedilmiyor. Bu depremlerin büyüklüğü ise Richter ölçeğiyle ölçülüyor.
Bir deprem ülkesinde yaşadığımız için bu gibi bilgilere yıllardır hakimsiniz. Ancak konu 20.0 büyüklüğünde bir deprem senaryosu olunca işler epey karmaşıklaşıyor.
Richter ölçeği, bir depremin açığa çıkardığı enerji miktarını logaritmik bir şekilde derecelendirir. Peki logaritmik ne anlama gelir?
Yani bu, salınan enerji miktarının ölçekteki tam sayı değerleri arasında 31,7 kat artış olduğu anlamına gelir. Örneğin, 2.0ML [2 büyüklüğünde] bir deprem, 1.0ML'likten yaklaşık 32 kat daha fazla enerji salar. 3.0ML'lik bir deprem ise 1.0ML'likten 1000 kat daha güçlüdür.
Şimdiye kadar kaydedilen en büyük deprem 9.5 büyüklüğündeydi ve yaklaşık on dakika sürmüştü.
Şili'de 1960 yılında yaşanan bu depremde 1655 kişi ölmüş ve iki milyon kişi evsiz kalmıştı. Ayrıca yaklaşık beş milyar dolarlık hasar oluşmuştu.
Depremin hemen ardından Şili'nin güneyi, Hawaii, Japonya, Filipinler, Yeni Zelanda'nın doğusu, Avustralya'nın güneydoğusu ve Aleut Adaları'nı kapsayan tsunamiler meydana gelmişti.
Bu depremin detaylarını bu içeriğimizden okuyabilirsiniz:
Editor : Åžerif SENCER