USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

2.000 Ton Nehir Çöpünü Geri Dönüştüren 3 Kardeş

Endonezya’nın en kirli nehirlerinden toplanan çöpler, üç kardeşin liderliğindeki bir ekibin elinde yeniden hayat buluyor. Peki, bu olağanüstü dönüşüm nasıl gerçekleşiyor?

2.000 Ton Nehir Çöpünü Geri Dönüştüren 3 Kardeş
19-07-2024 22:22
Google News

Endonezya, ÖZETİ| dünyanın en kirli nehirlerine ev sahipliği yapıyor ve bu kirliliği temizlemek için zamana karşı yarışan bir ekip var.

Sungai Watch adlı kâr amacı gütmeyen kuruluş, Bali ve Doğu Cava'da dört yılda 2.000 tondan fazla çöp temizledi. Peki bu süreci nasıl başarıyla tamamladılar?

Gary, Sam ve Kelly isimli üç kardeş, 2020 yılında Sungai Watch'u kurarak çöpleri toplama ve geri dönüştürme misyonuyla yola çıktılar.

Endonezya Bali çöp toplama

Bali'de çocukluklarını geçiren kardeşler, adanın güzelliklerini koruma amacıyla bu işe giriştiler. "Bali, 20 yıl önce cennet gibiydi şimdi ise plastikle kaplı bir ada." diyorlar.

Ekip, her gün nehirlerden plastik atıkları toplamak için 30 kişilik bir ekiple çalışıyor. Toplanan çöpler, 9 farklı ayıklama merkezine götürülerek 30 farklı kategoriye ayrılıyor.

En geri dönüştürülebilir olanlar, geri dönüşüm tesislerine satılıyor. Ancak geri dönüşüm oranı sadece %33 olduğundan, ekip kalan atıkları yaratıcı yöntemlerle yeniden kullanmaya karar verdi.

En büyük plastik atıklarından biri olan eski sandaletler, Indosol isimli bir firma ile iş birliği yapılarak yeni sandaletlere dönüştürülüyor.

Endonezya atık geri dönüşüm

Geri dönüştürülmüş sandalet materyali orta tabanda, geri dönüştürülmüş polyester kayışlar ise üst kısımda kullanılıyor. Aynı zamanda, kardeşler 2024 yılında Sungai Design adlı yeni bir şirket kurarak plastik poşetlerden mobilya üretmeye başladılar.

Her ne kadar 2.000 ton çöp toplasalar da bu atıkların %40'ı çok bozulmuş durumda ve çöplüklere gönderiliyor. Topladıkları veriler, Endonezya'nın yıllık 7 milyon metrik ton plastik atık ürettiğini ve bunun yarısından fazlasının yanlış yönetildiğini gösteriyor.

Endonezya Bali çöp toplama

Gary, Sam ve Kelly'nin liderliğindeki Sungai Watch, Bali ve Doğu Cava'daki nehirlerden toplanan çöpleri yeniden kullanılabilir ürünlere dönüştürerek çevresel ve ekonomik dönüşüm sağlıyor.

Süreç, çöpün sadece çöp olmadığını doğru yöntemlerle değerlendirildiğinde büyük bir değer taşıdığını gösteriyor.

Kaynaklar: Business Insider

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Neden Aşırı Düşünüyoruz?
Neden Aşırı Düşünüyoruz?

Günümüzde “overthink” adı altında çok fazla düşünceye maruz kalıyoruz. Sosyal ilişkiler de bu düşüncelerin bir parçası. İnsanlar ne der, ne düşünür gibi düşünceler etrafta kol geziyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu