USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

1960'larda Jose Delgado Tarafından Yapılan Zihin Kontrolü

Günümüzde bile oldukça uzak görünen zihin kontrolünün 1960'larda denendiğini ve günümüzdeki komplo teorilerinin temelini attığını biliyor muydunuz?

1960'larda Jose Delgado Tarafından Yapılan Zihin Kontrolü
11-11-2022 20:09
Google News

Zihin ÖZETİ| kontrolü’ günümüzde, özellikle de eğlence sektöründe sık sık karşımıza çıkan bir konu. Hatta bu zamana kadar pek de iyi amaçlarla kullanıldığını görmedik desek hatalı sayılmayız. Öyle ki genelde büyük kitlelerin kötü amaçlar uğruna kontrol altına alınmalarını sağlamak için, sinema ve oyun dünyasında bu yönteme başvurulduğunu görüyoruz.

Bunu konu alan yapımlara baktığımızda ise genelde uzak gelecekte geçiyor olmaları dikkat çekiyor. Peki zihin kontrolü bugün bile bize uzak görünürken, 1960’larda başarılı şekilde gerçekleştirildiğini biliyor muydunuz? Bunun altına imzasını atan ve sayısız eleştirinin odağı hâline gelen Jose Delgado’nun deneyine gelin yakından bakalım.

Boğa deneyine direkt geçmek için tıklayabilirsinizKısaca Jose Delgado kimdir?

José Manuel Rodríguez Delgado

Tam adı José Manuel Rodríguez Delgado olan İspanyalı bilim insanı, Yale Üniversitesinde çalışmıştı. 1915 yılında doğan Delgado, tıp alanında bir kariyer yapmak istiyordu.

Doktorasını 1936’da tamamladı ve bunun ardından İspanya’daki iç savaşta esir düştü. Bu bağlamda doktorasını tekrar yapması gerekmişti. Bu sefer fizyoloji alanına yöneldi.

Beynin sırlarını öğrenmeye meraklıydı. Fakat neyi istemediğini daha en başta öğrendi

John Fulton .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Ünlü Nöroloji Uzmanı John Fulton’un, şempanzelerin beyinlerindeki ön loba zarar verdiğini gören Delgado, bunu oldukça uygunsuz görmüştü. Bunun daha sonradan lobotomi yöntemine katkı sağladığını belirtelim.

Zaten Delgado’nun amacı da beyne zarar vermeden Parkinson ve epilepsi gibi hastalıkları tedavi edebilmekti.

Peki kendisinin önerdiği yöntem neydi?

Jose Delgado

Delgado, beyne yerleştirilen Stimoceiver isimli aletinin yardımıyla hem kişisel hem de toplumsal sorunlara yol açan nörolojik problemlerin çözülebileceğine inanıyordu.

Bu durumlara örnek olarak epilepsiyi ve sebepsiz şekilde şiddete meyilli olmayı gösterebiliriz.

Önce hayvanlar üzerinde çalışmalar gerçekleştirildi

Makak

Bu noktada kabaca beynin belirli yerlerine belirli miktarda elektrik sinyalleri gönderilerek belirli aksiyonların gerçekleşmesi sağlandı. Alttaki başlıklarda bunun sonuçlarını görebilirsiniz.

Burada hayvanın sağa ve sola dönmesi sağlanıyor