USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

16 insan beyni birbirine bağlanarak biyo-bilgisayar yapıldı!

16 insan beyni hücresi kullanılarak düşük enerji tüketen bir biyo-bilgisayar geliştirildi. Peki ne işe yarıyor?

16 insan beyni birbirine bağlanarak biyo-bilgisayar yapıldı!
31-07-2024 14:53
Google News

Bilgisayar ÖZETİ| bilimcileri yıllardır insan beynini taklit etmeye çalışıyor. Ancak doğanın kendi tasarımı bazen daha verimli olabiliyor. İsviçreli bir girişim, 16 insan beyin hücresini birbirine bağlayarak, enerji açısından oldukça verimli bir biyo-bilgisayar geliştirdi. Bu yeni teknoloji, geleneksel bilgisayarlardan çok daha az enerji tüketiyor.

Biyo-bilgisayarın yapısı ve avantajları neler?

İsviçre merkezli FinalSpark adlı şirketin geliştirdiği bu biyo-bilgisayar, laboratuvarda yetiştirilen insan beyin hücrelerini kullanıyor. Bu hücreler, organoid adı verilen küçük, küresel yapılar şeklinde düzenleniyor. Toplamda 16 organoid, dört dizi içerisinde yer alıyor ve her biri sekiz elektrot ve bir mikro-akışkan sistem ile bağlantılı. Bu sistem, hücrelere su ve besin sağlıyor.

FinalSpark'ın geliştirdiği bu biyo-bilgisayar, geleneksel dijital işlemcilerden milyon kat daha az enerji tüketiyor. Bu, yapay zekâ ve büyük dil modelleri gibi yüksek işlem gücü gerektiren teknolojiler için büyük bir avantaj sunuyor. Örneğin GPT-3 gibi bir dil modelinin eğitimi, ortalama bir insanın yıllık enerji tüketiminin 6.000 katı kadar enerji gerektiriyor. Oysa insan beyni, 86 milyar nöronuyla günde sadece 0,3 kilovat saat enerji harcıyor.

FinalSpark'ın biyo-bilgisayarı, uzaktan bağlantı ile kontrol edilebiliyor ve beyin organoidleri 100 güne kadar canlı kalabiliyor. Bu süre zarfında, hücrelerin elektriksel aktiviteleri sürekli olarak ölçülüyor. Şu anda, bu sistem araştırma amaçlı olarak ücretsiz kullanıma sunulmuş durumda ve birçok araştırma grubu deneylerini gerçekleştirmek için bu platformu kullanmaya başladı.

Asitsiz kola gibi: Çimentosuz beton icat edildi!

Asitsiz kola gibi: Çimentosuz beton icat edildi!

Bilim insanları, yeni geliştirilen çevre üzerindeki etkisi azaltılmış çimentosuz beton ile inşaat sektöründe devrim yaratacak.

FinalSpark, gelecekte biyo-bilgisayar platformunu daha geniş deney protokollerini yönetebilecek şekilde geliştirmeyi planlıyor. Bu, organoidlere molekül ve ilaç enjekte etmek gibi yeni özellikler eklemeyi içeriyor. Böylece hem hesaplama teknolojileri hem de organoid araştırmaları için yeni ufuklar açılacak. Dilerseniz orijinal araştırma yazısını buradan okuyabilirsiniz.

Read this news article in EnglishBiyo-bilgisayar
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Araç İçi Telefonlara Ne Oldu?
Araç İçi Telefonlara Ne Oldu?

Eski model araçların içinde yer alan telefonları hatırlayanlarımız var mı? Bambaşka bir teknoloji olan bu yenilik, o dönemler birçoğumuzu epey şaşırtan cinstendi.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu