Uzun boylu olmalarının yanı sıra ilginç özelliklerinden biri de genellikle ayakta uyumaları.
Koskoca bir hayvan neden yere yatıp uyumak yerine ayakta uyumayı tercih etsin ki? Emin olun bayağı geçerli bir sebepleri var.
Her şey savunma içgüdüsüyle alakalı.
Zürafaların ayakta uyumasının en önemli ve büyük sebebi hayatta kalma içgüdüsü. Büyüklükleri sebebiyle yırtıcıların bariz hedeflerinden biri oldukları için uyurken bile tetikte olmaları gerekiyor.
Ayakta uyudukları zaman ani bir tehlike karşısında hızlı hareket edebiliyorlar. Eğer yerde yatmış olsalar kalkmak için harcayacakları zaman onları ciddi riske sokacak. Bu nedenle de zürafalar ayakta uyuyarak kendilerini güvende tutuyorlar.
Bu sürede de bazen kafalarını başka bir yere dayıyorlar. Kafayı dik tutmak bazen pek de mümkün olmuyor. Kaslı ve uzun bacakları sayesinde ise dengede durabiliyorlar.
O kadar kısa süre uyuyorlar ki…
Gün boyu toplamda sadece ve sadece yarım saat uyuyorlar. Bu da deliksiz bir uyku değil. Öyle olsa da kime yeter ki zaten! Bu yarım saati de gün içerisinde 5’er dakika olarak bölüyorlar. Evet sadece 5 dakika.
Bir zürafanın uyuduğunu fark etmek bile oldukça zor olabilir çünkü genellikle gözleri yarı açık modunda ve tetikteler. Yani çevrelerinde ne olup bittiğini kontrol etmeye devam ediyorlar. Ayakta uyumaları da bu kısa uykular sırasında kolayca uyanabilmelerine yardımcı oluyor.
Hiç mi yatarak uyuyan yok?
İhtiyaç duyumlarında tabii ki kısa süreliğine yere yatıp tam anlamıyla uyuyanlar da var ancak bu nadiren oluyor. Aşırı yorgunluk, hastalık veya bakım altında olduklarında yatarak uyumalarını görmek daha mümkün.
Yırtıcı hayvan tehdidi gibi durumlar ortadan kalktığında ise yere yatarlar ve vücutlarının üzerine kıvrılarak uyurlar ancak bu pozisyon da oldukça kısa sürer. Zürafalar bu ortamlarda ise günde ortalama 4 saat uyuyor.
Kaynaklar: Zoo Atlanta, Safari VenturesHayvanlar hakkında daha fazlası: