Arazi rantıyla yeniden gündeme gelen İstanbul Şehir Üniversitesi'nin 2019 yılında YÖK'e yazı yazarak elektrik, su ve internet faturalarını dahi ödeyemeyecek hale geldiklerini, burslu öğrencilerin burslarını yatıramadıklarını, altyapı imkanına yönelik ödemelerde aksamalar oluştuğunu, mevcut durumda eğitim öğretimin devam edemeyeceğinin vurgulandığı kaydedildi. YÖK'ün bu aşamadan sonra devreye girdiğinin ifade edildiği açıklamada, rant sonrası başlayan tartışmalarda Davutoğlu cephesinin mağduriyet algısı da çökertildi.
Davutoğlu'nun 2,5 milyarlık arazi usulsüzlüğü tekrar gündemde! Erdoğan açıkladı
Kamuoyunda dolaşan Yükseköğretim Kurulu'nun, Ahmet Davutoğlu'nun kurucusu olduğu Bilim ve Sanat Vakfı'na ait İstanbul Şehir Üniversitesi'nin faaliyet iznini kaldırdığına yönelik iddialar hakkında YÖK tarafından açıklama yayınlandı. Açıklamada, sürece tekrar ayna tutulurken, kurumun 2015'ten 2019'a kadar hazırladığı raporlarda Üniversite'nin mali kırılganlığına dikkat çekildi.
Aynı dönemde İstanbul Şehir Üniversitesi'nin Türkiye Halk Bankası'ndan 300 milyon TL'lik kredi çektiği, fakat tapu devir işlemlerinin durdurulmasının akabinde teminatsız kalan Halk Bankası'nın oluşabilecek sorunlar öncesinde YÖK'e bildirimde bulunduğu aktarıldı.
YÖK'ün yaptığı yazılı açıklamanın devam eden bölümünde İstanbul Şehir Üniversitesi'yle iletişim köprülerinin kurulduğu, eğitim ve öğretimin aksamaması için Üniversitenin gerekli planlamayı yaparak YÖK'e iletmesinin talep edildiği belirtildi.
ÖĞRENCİ BURSUNU YATIRAMAYACAK HALDEYDİLER
İstanbul Şehir Üniversitesi'nin YÖK'e yolladığı 12 Aralık 2019 tarihli mektupta, okulun yaşadığı mali kırılganlığın şu şekilde anlatıldığı YÖK'ün açıklamasında yer aldı:
"Yazıda, üniversitelerinde çalışmakta olan akademik ve idari personelin ekim ve kasım ayı maaşlarının ödenemediği, en düşük ücret alan personelden başlanarak ancak cüzi bir ödeme yapılabildiği; burslu öğrencilerin kasım ayı burslarının yatırılamadığı, aralık ayında da burs ödemesi yapılamayacağı; üniversitenin eğitim-öğretim faaliyetleri açısından gerekli olan altyapı imkanlarına ilişkin ödemelerde aksamalar oluştuğu, bu bağlamda elektrik, su, doğal gaz ve internet faturalarının ödenemediği, ayrıca ödeme tarihleri geçen borçlar nedeniyle fiili haciz işlemlerinin başlatıldığı, mevcut durumun devamı halinde eğitim-öğretimin aksamasının kaçınılmaz olduğu bildirilmiştir."
Yükseköğretim Kurulu ise, mali anlamda kırılganlık yaşandığı ilk günden beri İstanbul Şehir Üniversitesi'ne yol gösterildiği, okul bünyesindeki kişilerin telafisi güç sıkıntılar yaşamaması için faaliyet izninin geçici olarak durdurulduğunu ve idarenin garantör okul olan Marmara Üniversitesi'ne devredildiğini aktardı.
YÖK bu kararı alırken İstanbul Şehir Üniversitesi'nin finansal açığını karşılayamayacak durumda olduğuna, faaliyet izninin bu gerekçeyle alındığına dikkat çekti.