Twitter'da, Facebook'ta, Instagram'da, TikTok'ta o kadar çok bilgi paylaşılıyor ki bunlar hem birbirini tekrar eder cinsten hem de kaynaksız, temelsiz.
Bu gibi bilgilerden sıkıldığınızı biliyoruz, öz hakiki has bilgileri özlediyseniz birazdan okuyacaklarınız sizi yeterince tatmin edecektir.
Dünya üzerindeki insanların tamamının yeryüzünde birlikte bulunduğu son tarih 2 Kasım 2000'dir.
"Nasıl yani?"si şöyle: Uluslararası Uzay İstasyonu'na ilk kez bu tarihte bir insan gönderildi ve bu tarihten sonra dönüşümlü olarak orada hep insan bulunduruldu.
Daha önce uzaya gidip gelen pek çok insan elbette oldu ancak döndüklerinde geride insan kalmamıştı. Bu yüzden aslında daima en az bir eksik olarak Dünya üzerinde bulunuyoruz.
Kaynak: CosmoknowledgeTesla'nın logosu tasarlanırken elektrik motorundan ilham alınmış.
Motorun bir kesiti alınarak T harfi oluşturulmuş.
Elon Musk, Tesla logosunun anlamını soran bir X (Twitter) kullanıcısını yanıtlayarak bu gizemi aydınlatmıştı.
Kot pantolon için kullanılan "jean" kelimesi nereden geliyor?
İtalya'daki Cenevizli denizciler yelken bezlerini kullanarak pantolon yaparlarmış. Avrupa limanlarında bu kumaşlar dikkat çektikçe başka ülkelere de yayılmış.
Özellikle de Fransızlar bu kumaşı taklit ederek dünyaya yaymıştır. Cenova şehrinin Fransızcasının Gênes(okunuşu "jean") olmasının da "jean" kelimesinin oluşmasında etkili olduğu söyleniyor.
Kaynak: Tekstil Mühendisi Gülfem Oral EkinciÇin ile özdeşleşen pandanın Çincesi "xiongmao"dur. Bu kelimenin anlamı ise bir hayli ilginç.
Xiong, ayı demektir; mao ise kedi. "Kedimsi ayı" diyebiliriz özetle.
Roma köle tasmalarının üzerinde "Ben kaçtım, beni yakala. Eğer beni efendim x şehrinden x'e götürürsen sana altın verecek" yazardı.
MS 4.-6. yüzyıldan kalma.
Kaynak: Classical StudiesÖrgü örmek, günümüzde her ne kadar kadınlarla özdeşleştirilse de eskiden İngiltere ve İrlanda'da erkek işi olarak kabul ediliyordu.
11. veya 12. yüzyıl civarında Orta Doğu ve Doğu Akdeniz'de ortaya çıkan örgü işi, Avrupa'ya yayıldığında kadınların örgü örmesi yakışıksız bulundu.
Bu iş, erkeklerin yapabileceği bir ayrıcalık olarak görülüyordu. Hatta örme işinin meslek loncaları bile vardı. Erkekler daha iyi örgü örebilmek için yurt dışı seyahatlerine bile çıkardı.
Kaynak: A Brief History of Knitting