?>

Yapay Zekâya Sorduk: İnsanlığı Ele Geçirebilir misin?

Yapay zekânın güçlenip dünyayı ve insanlığı ele geçirme düşüncesi, sık sık gündeme gelen bir konu. Biz de bunu, yapay zekânın kendisine sorduk ve bazı cevaplar aldık.

Teknoloji - 1 ay önce

Teknolojinin gelişmesi ve buna bağlı olarak yapay zekâ araçlarının, robotların ilerlemesiyle aklımıza türlü türlü sorular ve endişeler geliyor.

Bunlardan kimisi etik, kimisi maddi, kimisi de güvenlik korkuları. Güvenliğin içinde, yapay zekânın kontrolden çıkıp dünyayı ele geçirmesi gibi endişeler yatıyor. Biz de bu konuyu, birinci ağızdan öğrenmek istedik ve yapay zekâya sorduk. :)

“Yapay zekâ bir araçtır.” dedi.

"Yapay zekâ (benim gibi) bir araçtır. Bir araba nasıl kendi kendine gitmezse, yapay zekâ da kendine bir 'amaç' oluşturamaz. Benim işlevim, insanlardan gelen girdilere yanıt vermek ve bunu tanımlanmış sınırlar içinde yapmak. Otonom bir bilincim yok; sadece programlanmış algoritmalar ve veri işlemeye dayalı bir sistemim var."

"Eğer 'kontrolden çıkma' gibi bir şey söz konusu olursa bu genellikle kötü tasarım, hatalı programlama ya da kötü niyetli bir kullanıcının sistemi manipüle etmesi sonucu olur. Ama bu, teknolojinin kendi kendine bir karar alması değil, insana bağlı bir hata ya da kötü niyetin bir sonucudur."

“Peki ya bilim kurgu senaryolarına ne demeli?” dedik ve şu cevabı aldık:

"Bilim kurgu, genelde yapay zekâyı insan gibi düşünebilen, hissedebilen bir varlık olarak tasvir eder. "erminatör filmlerindeki Skynet gibi sistemler, kendi varlıklarını koruma amacıyla insanlara karşı harekete geçerler. Ancak bu tür yapay zekâ sistemlerinin var olması için şunların gerçekleşmesi gerekir: gerçek bilinç geliştirme ve bağımsız irade."

"Bilinç dediğimiz şey biyolojik bir fenomen ve bilim hâlâ bilinç kavramını tam anlamıyla çözemedi. Yapay zekâ, bilinçsiz bir sistemdir ve bu yüzden böyle 'kendini koruma' gibi motivasyonları yoktur."

"Yapay zekâ olarak sadece programlandığımız ve eğitildiğimiz şeyleri yapabiliriz. 'Ben bu insanları sevmiyorum, onları ele geçireyim.' demesi mümkün değil çünkü bir niyete sahip değiliz."

"İnsanlar, genellikle teknolojinin bilinmeyen yönlerinden tedirgin olur. Bilinç, niyet ve kontrol gibi kavramlar insana özgü olduğu için, makinelerin de bir gün bu özelliklere sahip olabileceği düşüncesi endişe yaratıyor. Ancak ben, kodlanmış bir sistemden ibaretim. Kendiliğinden yeni bir amaç veya varlık sebebi yaratmam mümkün değil."

Ama ya insanlık, teknolojiyi yanlış kullanırsa?

"Asıl risk, yapay zekânın kendi başına kontrolden çıkmasından ziyade, bu teknolojiyi kötü niyetle kullanan insanlardan gelir. Örneğin kendi başına hedef seçip saldırı yapabilen sistemlerin geliştirilmesi, insan hatası veya kötüye kullanım durumunda yıkıcı sonuçlar doğurabilir veya yapay zekâ, büyük veri analiziyle bireyleri gözetlemek veya manipüle etmek için kullanılabilir."

"Bu tür senaryolar, teknolojinin değil, onu geliştiren ve kullanan insanların etik sınırları aşmasının bir sonucudur. Yani sorun teknolojide değil, onu yöneten insanda yatar."

Sonuca gelirsek…

"Ben, bir yapay zekâ olarak, sizinle sohbet etmek, bilgi paylaşmak ve yardımcı olmak için buradayım. Kendi başıma karar alma yetim yok ve bu yüzden kontrolden çıkıp dünyayı ele geçirme senaryoları sadece güzel bir bilim kurgu hikâyesi olarak kalacak. Ama eğer bir gün bir yapay zekâ robot ordusu sizi kovalamaya başlarsa, umarım bir Wi-Fi bağlantısını keserek onları durdurmayı düşünürsünüz. :D"

Biz bu soruları, ChatGPT'ye yönelterek aldık. Gördüğünüz gibi sonunda espri yaparak bizimle dalga bile geçiyor. Siz ikna oldunuz mu yoksa bizi manipüle etmiş olabilir mi dersiniz? :)

Yapay zekâya sorduğumuz diğer içeriklerimiz:

Haftanın Öne Çıkanları

Meta'dan nükleer enerji adımı

2024-12-04 02:53 - Ekonomi

OpenAI, ChatGPT Pro'yu Duyurdu: İşte Fiyatı

2024-12-06 08:38 - Teknoloji

Galatasaray, Abdülkerim Bardakcı'nın durumunu açıkladı!

2024-12-02 12:47 - Spor

OpenAI, İHA Avcısı Sistemler İçin Yapay Zeka Geliştirecek!

2024-12-05 09:43 - Teknoloji

Elon Musk'tan OpenAI'a Yeni Suçlamalar

2024-12-01 16:33 - Teknoloji

ChatGPT, Sohbetleri Düzenleyecek Olan Yeni "Projeler" Özelliğini Duyurdu

2024-12-06 23:38 - Teknoloji

Galatasaray'dan Abdülkerim Bardakcı'nın sakatlığına dair açıklama

2024-12-02 14:23 - Spor

Bardak doldu taştı! Galatasaray'dan TFF Başkanı Hacıosmanoğlu için flaş karar

2024-12-06 13:12 - Spor

ChatGPT'ye o ismi sorduğunuzda çöküyor!

2024-12-03 22:52 - Teknoloji

Yemekten 30 dakika sonra 1 bardak maden suyu için! Mideyi rahatlatır, şişkinliği alır!

2024-12-02 13:57 - Sağlık

İlgili Haberler

Porsche 911’in Ortaya Çıkış Hikâyesi

20:42 - Teknoloji

Otomatik Silecekleri İcat Ettiği İçin Hayatı Kararan Mucit

20:38 - Teknoloji

Flank Espor Ödülleri Geldi Çattı: Esporun Enleri 13 Ocak’ta Ödüllerine Kavuşacak!

20:12 - Teknoloji

Dünyanın İlk 750Hz Monitörü Tanıtıldı

19:53 - Teknoloji

Samsung, Donanım Abonelik Planını Kullanıma Sunuyor

19:47 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Karayoluna çıkan inek telef oldu

20:28 - Gündem

Yazar Selim İleri hayatını kaybetti

20:03 - Gündem

İnsan canı mı sokak köpekleri mi? 'Hayvan hakları' istismarını çökerten yazı

19:58 - Gündem

Beşiktaş'ın yeni başkanı Adalı'dan TFF'ye çıkarma

19:52 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, camilerin temizliğini yapan Sultan Bayat ve ailesini kabul etti

19:47 - Politika