?>

Yağ lekesi nasıl çıkar? Yağ lekesi çıkarmanın en iyi 5 yolu

Yağ lekesi, en sık karşılaşılan ve en zorlu lekelerden bir tanesidir. Yağ lekesi nasıl çıkarılır, yağ lekesi çıkarmanın en etkili 5 yolunu haberin devamında bulabilirsiniz.

Yaşam - 2 yıl önce

Yağ lekesi, oldukça can sıkıcı bir problemdir. Yağ, evde yemek yaparken ya da dışarıda araba ile uğraşırken gizemli bir şekilde etrafa sıçrar. Ocak ve fırın gibi yemek yapılan alanlara dökülür ve kuruyarak kalıntılar oluşturur. Ne tür yağ olursa olsun yağ lekesi ile savaşmak zor da olsa imkânsız değil. Her evde bulunan bazı ürünler ile ani yağ damlalarının yağ lekesi bırakmasının önüne geçebilir, kurumuş kalan yağ lekelerini söküp atabilirsiniz.

Yağ lekesi çıkarmak için yapılması gereken en önemli adım fark ettiğiniz ilk anda başlar. Eğer ilk müdahaleyi doğru yapmazsanız yağ kurur ve leke bırakır. Kurumuş yağ lekesi çıkarmak diğerlerine göre biraz daha emek istemektedir.

Yağ lekesi çıkarmada su tek başına bir şey ifade etmez. Su molekülleri yağ moleküllerine tek başına tutunamaz ve çözülmesini sağlayamaz. Yağ lekesi çıkarmak için üretilen kimyasal ürünler de zamanla yüzeye zarar verir ve istenmeyen bir görüntü oluşturabilir. Evlerimizde hâlihazırda bulunan malzemeler ile yağ lekeleri ile savaşabilir, onları ortadan kaldırabiliriz.

İşte her türlü yağ lekesi ile başa çıkmanız için mutlaka bilmeniz gereken yağ lekesini çıkarmanın en iyi 5 yolu…

UN İLE YAĞ LEKESİ ÇIKARMA

Yemek yaparken halıya ya da üzerinize yağ döküldüğünde hızlıca hareket etmeniz gerekir. Kuruyan yağ lekesini çıkarmak daha büyük emek ister. Bu yüzden yağ döküldüğü zaman yapmanız gereken ilk adım yağ lekesinin üzerine un serpmek. Unun yağı emmesi için birkaç dakika bekleyin. Ardından nemli bir bez ile silin. Un, yağı emer ve lekenin kalıcı iz bırakmamasını sağlar. Un ile yağ lekesi çıkarma yöntemi sadece kurumamış yağ lekelerinde işe yarayacağı için kurumuş yağ lekesi çıkarmada diğer yöntemleri deneyebilirsiniz.

KARBONAT VE SU İLE YAĞ LEKESİ ÇIKARMA

Temizlik ile alakalı en sık kullanılan malzemelerden biri hiç şüphesiz karbonattır. Bakır malzemelerde ki kararmadan, çay kahve lekesi temizlemeye kadar her yerde kullanılır. Alkali bir madde olan karbonat, yağ lekesi çıkarmada da oldukça etkilidir.

Karbonat ve su ile yağ lekesi çıkarmak için 3 yemek kaşığı karbonatı bir bardak su ile karıştırın. Yağ lekesinin üzerine dökün ve 15 dakika yağ lekesinin sertliğini kırması için bekleyin. Ardından temiz bir bez ile yağ lekesi olan alanı silerek temizleyin.

BULAŞIK DETERJANI İLE YAĞ LEKESİ ÇIKARMA

Kumaş eşyalar ve kıyafetler üzerinde olan yağ lekesi en zorlu olanlarından bir tanesidir.  Bu tür durumlarda yapmanız gereken şey yağ lekesi olan kumaş eşyanın üzerine bir miktar bulaşık deterjanı söküp bekletmek. Bulaşık deterjanı en güçlü yağ savaşçısıdır. Bulaşık deterjanı döktüğünüz eşyayı en az yarım yağı serbest bırakması için bekletin. Ardından çamaşır makinesinde soğuk su ile yıkama yapın. Değil ise temiz bir bez ile deterjandan arındırın.

TUZ VE İSPİRTO İLE YAĞ LEKESİ ÇIKARMA

Çamaşır makinesine girebilecek eşyalardan yağ lekesini çıkarmayı artık biliyorsunuz. Peki, çamaşır makinesine giremeyecek kadar büyük eşyalar üzerinde yağ lekesi olursa ne yapmalıyız? Bunun için 1 yemek kaşığı tuz ve 4 yemek kaşığı ispirtoyu karıştırın. Temiz bir bezi bu karışıma batırın ve yağ lekesinin olduğu alanı sertçe ovarak temizleyin. Yağ lekesi çıktıktan sonra alanın kuruması için bekleyin. Alan kuruduktan sonra elektrikli süpürge ile çekin ve nemli bir bez yardımıyla arta kalanları temizleyin.

SİRKE İLE YAĞ LEKESİ ÇIKARMA

Sertleşmiş, kabuklaşmış yağ lekelerini özellikle ocaklarda ve fırınlarda en sık karşılaşılan problemlerdendir. Bu yağ lekelerini çıkarmak için imdadımıza beyaz sirke yetişiyor. Beyaz sirkeyi lekenin üzerine sıkın ve yaklaşık 6 dakika bekletin. Yağ lekesi sirkeyi emecek ve lekeyi yumuşatarak çözünmesini sağlayacak.

En iyi sonucu almak için yağ lekesi olan alan sıcakken yapılmalı. Bu sayede yağ lekesi daha çabuk yumuşayacak ve sirke daha iyi etki edecektir. Ardından alanı nemli bir sünger ile hafifçe ovarak silin.

Haftanın Öne Çıkanları

24 milyon takipçiye ulaşan oyuncu Salma Hayek, bornozla dans ederken defalarca kez frikik verdi

2023-05-17 16:27 - Magazin

Merve Dizdar, Türkiye'ye dönüşte uçağa alınmadı

2023-05-22 10:23 - Magazin

Süleyman Hilmi Tunahan cemaatinin Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararına cemaat içinden tepki

2023-05-21 13:18 - Gündem

1. tur sandık görevlisi ücretleri ödeme takvimi YSK açıklaması kaç para ödenir?

2023-05-22 14:33 - Gündem

Cannes Film Festivali'nden Meryem Uzerli geçti! Zarafetiyle herkesi büyüledi

2023-05-18 11:03 - Magazin

HKP'den '28 Mayıs akşamı silahlarınızı ayarlayın' diyen İmam Murat Gündoğdu hakkında

2023-05-22 23:18 - Politika

Tesla Türkiye Fiyat Listesi [Güncel]

2023-05-17 12:53 - Teknoloji

Yalı Çapkını dizisine veda eden oyuncu geri dönüyor!

2023-05-20 23:52 - Gündem

HÜDA PAR bekar ve dul kadınları sahiplendirecek! Nasıl sahiplendireceklerini açıkladılar

2023-05-18 15:27 - Politika

Köy ve mezralarda müşahit çağrısı

2023-05-23 04:37 - Politika

İlgili Haberler

Şener Şen'in dublörü vefat etti

20:57 - Yaşam

2024'te bebeklere en çok konulan isimler belli oldu! Bakanlık verileri açıkladı

18:08 - Yaşam

Kalp kırıklığı neden acı verir? 'Psikolojik' deyip geçmeyin! Fizyolojik sebepler de var

16:07 - Yaşam

Veterinerler uyardı: Kedinizin suyunu ne sıklıkta değiştirmelisiniz?

12:48 - Yaşam

Kalorifer peteğine defne yaprağı koymak: Hem ucuz hem de sağlıklı

11:37 - Yaşam

Günün Manşetleri

Bakan Kacır: Türkiye'nin semalarını hava savunma sistemleriyle donatacağız

23:17 - Gündem

Thomas Reis hakeme isyan etti! 'Resmen sonucu etkiledi'

23:12 - Spor

93 yaşına giren Sakine nine, ilk kez doğum günü kutladı!

23:07 - Gündem

Skriniar transferinde flaş gelişme! Maliyeti belli oldu

23:02 - Spor

İzmir'de kahreden olay: 2 kız kardeş hayatını kaybetti

22:53 - Gündem