WhatsApp, Instagram ve Facebook'un sahibi Meta; sahip olduğu bu 3 uygulama ile Türkiye'deki kullanıcılardan topladığı verileri birleştirip pazarlama faaliyetlerinde bulunduğu, bu yolla rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı gerekçesi ile 346,7 milyon TL'lik para cezasına çarptırıldı.
Rekabet Kurumu tarafından 11 Ocak 2021 tarihinde başlatılan soruşturma sebebi, Meta'nın Türkiye ve tüm dünyada uyguladığı WhatsApp veri politikasının infial yaratmasıydı. Bu veri politikasına göre WhatsApp ile toplanan kullanıcı verileri pazarlama faaliyetlerinde kullanılabilecekti. Soruştuma kapsamında Meta yetkilileri, 11 Ekim 2022'de sözlü ifade vermişlerdi.
Meta Ocak 2022'de 'Baskı olursa temsilciyi geri çekeriz' demişti: Peki bu ne demek?
Ekim 2022'de yürürlüğe giren Sosyal Medya Yasası'ndan yaklaşık 2 yıl kadar önce; global sosyal medya şirketlerini 'sosyal ağ sağlayıcı' olarak tanımlayan 9 maddelik bir düzenleme yürürlüğe girmiş ve şirketlerin üzerindeki denetimler artırılmıştı. Bu düzenlemeyle birlikte şirketlere Türkiye'de bir temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmiş, 1 yıl içerisinde Türkiye'de faaliyet gösteren tüm şirketler temsilci atamalarını gerçekleştirilmişti.
İşte Meta yetkililerinin geçtiğimiz Ocak ayında TBMM kürsüsünden yaptıkları 'baskılar artarsa geri çekeriz' uyarısı 2 yıl önceki bu düzenlemeye dayanıyor. Düzenleme ile birlikte Türkiye'deki yasal hususlara uymayan; yani temsilci atamayan ya da Sosyal Medya Yasası uyarınca gereksinimleri karşılamayan şirketlere para ve reklam engelleme cezalarının yanı sıra %90'a kadar bant genişliğini daraltma, yani hız düşürme cezası verilebiliyor.