Vücuttaki su dengesinin sağlanması için bu besini önerildi: Kronik hastalıkları önlüyor

Uzmanlar, yaz sıcaklarında tüketilmesi halinde yiyenleri serinleten ve elektrolit dengesini sağlayan besin önerisinde bulundu. Elektrolit dengesi için oldukça faydalı olan karpuz, kronik hastalık riskini de azaltmaya yardımcı oluyor.

Sağlık - 3 gün önce

Uzmanlar, Türkiye'nin en sıcak bölgeleri arasında yer alan Akdeniz iklimine sahip bölgelerde bolca yetişen karpuzun, yaz sıcaklarında tüketilmesi halinde yiyenleri serinlettiği gibi aynı zamanda vücudun elektrolit dengesini de koruduğunu açıkladı.

ADÜ Teknokent'te bilimsel araştırmalarını sürdüren Karya Farma HBX Ar-Ge, içeriği yüzde 92 oranında sudan oluşan karpuzun faydaları üzerinde yaptığı araştırmanın ardından çöl sıcaklarından olumsuz etkilenmemek için karpuz tüketilmesini önerdi.

Yaklaşık 20 yıldan bu yana başta endemik bitkiler olmak üzere doğal tarım ürünleri üzerinde araştırmalarını sürdüren Karya Farma HBX AR-GE (BAP) Bilimsel Araştırmalar Projeleri Merkezi'nin Koordinatörü Hakan Başlık, “Araştırmalar sonucunda gördük ki; Bir yerde yoğun olarak yetişen ne varsa o bitkiler insan sağlığı için çok önemli. Yaz dönemi dolayısıyla karpuz üzerinde çalışma yaptık. Pek çok kişinin gerek damak tadı gerekse serinletici özelliği için severek tükettiği karpuzun vücudun elektrolit dengesini de koruduğunu tespit ettik” diyerek yaz sezonu boyunca hekimlerce yasaklanmadığı sürece herkesin bolca karpuz tüketmesini önerdi.

KRONİK HASTALIK RİSKİNİ AZALTABİLİYOR

Karpuzun faydasının saymakla bitmeyecek kadar fazla olduğunu, içeriğindeki bileşenlerin pek çok sağlık sorununun giderilmesine iyi geldiğini kaydeden Başlık, “Karpuz; Likopen, beta-karoten ve C vitamini gibi güçlü antioksidanlar içerir. Bu bileşenler, vücudu serbest radikallerin neden olduğu hücresel hasarlardan korur ve kanser, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkların riskini azaltabilir. Karpuzun yüzde 92'si sudan oluşur, bu da onu mükemmel bir hidrasyon kaynağı yapar. Özellikle sıcak yaz aylarında vücudun su ihtiyacını karşılamak için idealdir. Ayrıca, karpuz, potasyum gibi elektrolitler içerir, bu da vücuttaki sıvı dengesini düzenlemeye yardımcı olur. Karpuzda bulunan sitrulin adlı amino asit, anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve kas ağrılarını hafifletebilir. Sporcular arasında popüler olan karpuz suyu, egzersiz sonrası kas iyileşmesini hızlandırabilir. Karpuzun yüksek su içeriği ve elektrolitler bakımından zengin olması, onu su ve elektrolit dengesini sağlamada etkili kılar. Özellikle potasyum, kalp sağlığı ve kas fonksiyonları için önemlidir. Karpuzun bu özellikleri, sıcak havalarda ve yoğun fiziksel aktiviteler sonrasında vücudu dengelemek için ideal bir meyve yapar” dedi.

ELEKTROLİT NEDİR?

İnsan vücudu için hayati önemi olan mineraller, tuzlar ve az miktarda ihtiyaç duyulan elementler, hücrelerin doğru şekilde çalışabilmesi için gerekli konumdadır. Vücut sıvılarında pozitif veya negatif elektrik yükleri taşıyan partiküllerin kimyasal bileşenleri olan elektrolitler, çeşitli biyolojik işlevlerin gerçekleştirilmesini sağlayan elektrik enerjisini taşır.

Sodyum, potasyum, bikarbonat ve klorür gibi mineral tuzlar bulunan elektrolitlerin belirli bir konsantrasyonda vücutta bulunması önemlidir. Elektrolit dengesizliği kalp ritmi bozuklukları, halsizlik, hızlı yorgunluk, kas krampları gibi şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olabileceği gibi bazen de çeşitli hastalıkların bir işareti olabilir.

Haftanın Öne Çıkanları

İsrail uçağı Antalya'ya acil iniş yaptı! Yakıt verilmedi yalanının altından bakın ne çıktı

2024-07-01 06:43 - Gündem

Ekrem İmamoğlu'ndan CHP açıklaması: Partiyi yoran yüklerden kurtulmalıyız

2024-06-29 14:33 - Politika

EURO 2024'te gündem Ferdi Kadıoğlu

2024-07-03 09:47 - Spor

Ekrem İmamoğlu’ndan 'çarpık yapılaşma' açıklaması

2024-06-28 22:22 - Gündem

Microsoft'un Kurucularından Paul Allen'ın Teknoloji Müzesi Kapanıyor!

2024-06-27 19:58 - Teknoloji

Galatasaray'dan resmi İlkay Gündoğan açıklaması!

2024-06-28 10:03 - Spor

İtalyan basını Zaniolo'yu duyurdu! Galatasaray'a dev gelir

2024-07-04 00:17 - Spor

Ekrem İmamoğlu: İstanbul'un 1/100.000'lik planlarını ilan edeceğiz

2024-07-02 15:22 - Gündem

Ferdi Kadıoğlu paylaşılamıyor! Dünya devi peşine düştü

2024-06-30 10:13 - Spor

İnsan kaçakçılığı yapan Tuğgeneral Bilal Çokay tutuklandı

2024-06-27 23:42 - Gündem

İlgili Haberler

Diyet yaparken kilo almanın 4 yaygın sebebi ve uzman tavsiyeleri

12:23 - Sağlık

Biotin nedir ve nasıl işe yarar? Saç, cilt ve tırnaklarınız için güçlü bir destek!

11:28 - Sağlık

Heimlich'i öğrenen hayat kurtarır

06:58 - Sağlık

Grip olduğunu sanmıştı: Kollarını ve bacaklarını işte böyle kaybetti

11:22 - Sağlık

Uzmanlar uyarıyor: Bilgisayar kullanıcıları için "ekran apnesi" tehlikesi!

14:03 - Sağlık

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan oyuncuları tebrik etti

01:32 - Spor

CHP'li Tanju Özcan, "tasarruf" dedi, makam aracını değiştirdi! Vergisini de kaçırmış

01:28 - Politika

Salih Özcan: Takımla gurur duyuyorum

01:12 - Spor

EURO 2024'te yarı final eşleşmeleri belli oldu! Dev maça sahne olacak

01:07 - Spor

Vincenzo Montella: Gururlanmalıyız

01:03 - Spor