İcat edildiği yıllardan bu yana otomobiller hayatımızın vazgeçilmez birer parçası. Aynı zamanda otomobil endüstrisi yoğun ilgi ve geniş ürün yelpazesine sahip olduğu için ülke ekonomilerinde büyük bir paya sahip. Otomobil endüstrisinin önde gelen isimlerinden biri de Audi, Seat, Skoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Troton, Ducati, Man Trucks and Bus ve Scania dahil olmak üzere toplam on bir markayı bünyesinde bulunduran Volkswagendir.
Biz de bugün sizlere dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri olan Volkswagen’in kuruluş hikayesinden ve ne denli büyük bir şirket olduğundan bahsedeceğiz.
Volkswagen ve Porsche’nin kurucusu, ilklerin adamı: Ferdinand Porsche.
1875 doğumlu Ferdinand Porsche, Avusturya asıllı Alman bir mühendistir. Kendisi tarihin ilk önden çekişli otomobilini ve hava soğutmalı motor sistemini tasarlayarak genç yaşta birçok tasarım ödülü alması ile tanınmıştır. Tasarımları üst segment kişiler tarafından beğeni görmüş hatta Avusturya Arşidükü Franz Ferdinand da Porsche'nin ilk araçlarından birine sahip olmuştur.
Ferdinand o dönem Amerika’da üretilen araçları hiç ergonomik bulmuyordu. Kendisi daha spor ve kullanışlı tasarımlar yapmak istediği için Avrupalı otomobil şirketlerini kendi tasarladığı arkadan motorlu küçük ve herkes tarafından alınabilecek bir arabaya ikna etmeye çalışıyordu fakat hiçbir şirket bu fikrini kabul etmedi. Bu yüzden kendi şirketini kurma kararı aldı ve 1931 yılında Porsche’yi kurdu. Başlarda her şey yolunda giderken ilerleyen yıllarda maddi desteğe ihtiyacı olduğu için diğer tasarımlarını hayata geçirememeye başladı.
İlk destek Adolf H*tler'den geldi.
1934 yılında gerçekleşen Formula 1 araba yarışlarında Ferdinand Porsche’nin tasarladığı düşük hızda harika bir tork sağlamak için orta sıkıştırma oranına sahip ve ortadan motorlu araçlar yarışa damga vurdu. Bu tasarımlara hayran kalan Adolf H*tler ise Ferdinand ile anlaşma yapmak istedi. Yapılan görüşmelerin ardından Alman hükûmeti ile prototip otomobil yapması için sözleşme imzalandı. Ayrıca bu sözleşme sayesinde Almanya, yaptırdığı otobanları nihayet kullanabilecekti.