?>

Vites Değiştirmek İçin En Uygun Devir Nedir? - Webtekno

Vites kutusu olarak da adlandırılan şanzıman, en basit tabiri ile motorda oluşan enerjinin tekerleklere aktarılmasını sağlayan bir parçadır. İçerisindeki miller, dişliler ve vites çatalı yardımı ile tekerleklere, sürücünün istediği şiddet ve oranda güç aktaran şanzıman ol

Teknoloji - 1 yıl önce

Şanzıman ya da bir diğer adı ile vites kutusunun tarihi neredeyse otomobiller kadar eskiye dayanıyor. Günümüzde artık pek çok kişi otomatik ya da yarı otomatik şanzımanları tercih etmeye başlamış olsa da hâlâ manuel şanzımanlı araç kullanmak isteyen birçok 'petrolhead' bulunuyor.

Manuel araç kullanan kişiler arasında uzun zamandır süregelen tartışmalardan bir tanesi de her zaman 'en uygun vites değiştirme devri' olmuştur. Biz de sizlerle birlikte bu soruya yanıt bulmaya çalışacağız.

Otomobiller için uygun vites değiştirme devri; çevre koşulları, sürüş tarzı ve motor gücüne göre farklılık gösterebilir.

Öncelikle bu sorunun tek bir cevabı olmadığını söyleyerek içeriğimize başlayalım. Vites değişim devri; aracın kullanım amacı, motor gücü, yakıt tipi, yol koşulları, sürüş tarzı ve birçok farklı dış etmen nedeniyle değişkenlik gösteriyor. Bu yüzden en uygun vites değişimi için tek bir motor devrini işaret etmek yanlış olacaktır. Ancak farklı koşullara göre ve markaların verilerine göre bazı aralıklar yakalamak mümkün.

İlk olarak, eğer daha ekonomik bir sürüş amaçlıyorsak yüksek devirlerden uzak durmamız gerekiyor. Mümkün olduğunca daha sakin bir sürüş ile birlikte yavaş bir hızlanmanın ardından sabit sürat ile seyretmek ve sık frenlemeden kaçınmak yakıt tüketiminizi belirli bir seviyenin altında tutacaktır.

Yakıt ekonomisi için yüksek devirlerden kaçınmak oldukça önemli.

Bu yavaş hızlanma sürecinde çok yüksek devirlere çıkılmadan yapılacak vites değişimlerinin de etkisi oldukça büyük. Vites değişimleri maalesef araçtan araca değişkenlik gösterdiği için net bir devir söylemek oldukça güç.

Ancak teknolojinin de gelişmesi ile birlikte artık yeni modellerde ekonomik sürüş için araçlar, gösterge paneli üzerinden vites düşürme ve artırma konusunda sürücülerini uyarıyor. Bu uyarılar dikkate alınarak yapılacak vites değişimleri size oldukça ekonomik bir sürüş sunacaktır.

Diğer yandan maalesef her araçta bu uyarıları göremiyoruz. Bu tür araçlarda daha ekonomik vites değişimi için ise aracın dişli oranları ve yol koşullarının yanı sıra benzinli ya da dizel olmasına bağlı olarak 2000 ila 2500 devir bandında vites değiştirmek sizlere en ekonomik sürüşü sunacaktır. Tabii ki bu söylediklerimizin her araçta farklı olduğunu bir kere daha hatırlatmakta fayda görüyoruz.

Performanslı sürüş için şimdiye kadar duyduklarınızı bir kenara bırakın.

Performans cephesine geçtiğimizde ise durum çok daha farklı. Bu konuda maksimum tork devrinde ya da maksimum güç devrinde vites artırmak gibi seçenekler öne sürülse de en iyi hızlanma için bundan çok daha karmaşık bir yol izlenmesi gerekiyor. En iyi şekilde hızlanma için tekerleklere maksimum ortalama tork iletilecek şekilde vitesi değiştirmeniz gerekiyor.

Peki nedir bu maksimum ortalama tork ve nasıl hesaplarız?

Bunu hesaplamak için öncelikle aracınızın tork ve güç eğrilerine ulaşmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra vites oranları, lastik ebadı, her viteste elde edilen maksimum tork ve maksimum hız verilerini bir araya getirilerek bir grafik oluşturmak gerekiyor. Oluşturulan "tekerleklere iletilen tork ve hız grafiği", aracınız için en uygun vites değişim noktaları için önemli bir pusula olacaktır.

En iyi hızlanma için maksimum ortalama tork değerlerini hesaplamak ve takip etmek gerekiyor.

Bu grafikteki kesişim noktaları sizlere en iyi hızlanma için vites değişim noktalarını veriyor. Bir başka deyişle; yükselteceğiniz vitesteki tork miktarı, şu anda bulunduğunuz vitesteki tork miktarından fazla ise vitesi artırmanız gerekiyor. Bu durum aynı zamanda vites düşürmek için de geçerli oluyor. Aksi hâlde sahip olduğunuz torku optimum seviyede bir sonraki vitese aktarmanız mümkün olmuyor.

Paylaşılan grafiklerden de anlaşıldığı üzere, en iyi vites değişim noktası maalesef aracın maksimum tork ürettiği devir değil. Ayrıca her bir vites için en uygun değişim devri de farklılık gösteriyor.

Anlayacağınız gibi bunun bir ezberi yok. Lastik ebadınızın bile önemli olduğu bu hesaplamalar oldukça karışık gelebilir ancak bir profesyonel ile birlikte aracınızın en uygun vites devirlerini hesaplamak mümkün.

Araçlarımızı çok sevdiğimiz ve onları en iyi şekilde kullanmak istediğimiz bir gerçek. Bu ise maalesef dışarıdan göründüğü kadar basit bir şey değil. Gördüğünüz gibi çok fazla araştırma ve hesaplama gerekiyor. Peki siz en uygun vites değiştirme devri hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynaklar: Roadandtrack, Teamghettoracing, Medium, Practicalmotoring

Vites hakkındaki diğer içeriklerimiz:

Haftanın Öne Çıkanları

Adana Demirspor - Fenerbahçe / CANLI YAYIN

2023-11-12 18:43 - Spor

NBA'den Draymond Green'e 5 maç men cezası

2023-11-16 12:22 - Spor

Başarılı oyuncu Ahmet Kural baba oluyor

2023-11-17 09:32 - Magazin

Osman Sonant, ailevi sorunlarından dolayı başrol olduğu Bihter'in galasına katılmadı

2023-11-16 14:08 - Magazin

İsrail - İsviçre maçı CANLI izle! İsrail - İsviçre maçı canlı yayın izle! Nereden, nasıl izlenir?

2023-11-15 21:52 - Spor

Kanserle mücadele eden Tanyeli'nin son durumu! Damardan beslenmeye başladı

2023-11-16 17:17 - Magazin

Nihal ve Bahar Candan kardeşler tutuklandı

2023-11-16 19:23 - Magazin

Feyza Civelek'in yıllar önce yaşadığı olay Sandık Kokusu dizisine konu oldu

2023-11-11 08:42 - Magazin

İrem Derici, yeni aşkıyla sarmaş dolaş poz verdi

2023-11-13 08:12 - Magazin

Günlerdir yoğun bakımda tedavi gören Metin Uca'dan güzel haber geldi: Hızla iyileşiyorum

2023-11-14 11:03 - Magazin

İlgili Haberler

ÖTV Muafiyetli Araçlarda Yerli Üretim Şartı Geldi

00:02 - Teknoloji

iPhone 16 Almak İçin Türkiye'de Kaç Gün Çalışmak Gerekiyor?

23:58 - Teknoloji

Yeni Asgari Ücret ile Alınabilecek En İyi Akıllı Telefonlar

23:52 - Teknoloji

Yapay Zekâ Rekabeti Kızışacak: Elon Musk’ın Yeni Yapay Zekâ Uygulaması Grok Tanıtıldı

23:23 - Teknoloji

Asus'tan Dünyanın En Hafif Dizüstü Bilgisayarı Geliyor

23:18 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Devlet Memurları Kanun Teklifi Meclis'ten geçti! 2015 öncesi GSS borçları silindi

02:13 - Gündem

Uşak’ta oğlu tarafından darp edilen baba hayatını kaybetti

01:23 - Gündem

Yahyalı'da heyelan

01:18 - Gündem

Beyoğlu’ndaki İSPARK’ın kolonları çatladı! İBB'den açıklama

01:12 - Gündem

TBMM'de kabul edildi! 2015 yılından önceki GSS prim borçları silindi

01:08 - Ekonomi