Türkiye’nin pek çok yerindeki bazı özel okul binalarının, olası bir depremde hasar görme olasılığı yüksek . Okul binalarının yaklaşık yüzde beşinin “çürük” olduğu tahmin ediliyor. Veliler, iki haftadır hem çocuklarının öğrenim gördüğü okul yönetimine hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Valiliği ve CİMER’e binaların kamu kuruluşları tarafından denetlenmesi isteğiyle başvuruyor. Ancak doğru düzgün bir yanıt alamıyor. Okul yönetimleri velilere özel şirketlerden aldıkları “sağlam” raporlarını gösteriyor. Veliler ise risk analizlerinin Mühendis ve Mimarlar Odası, üniversiteler gibi kurumlar tarafından yapılması istiyor. Kimi veliler korkudan çocuklarını okula göndermiyor. “Uzaktan eğitim” isteklerine de olumlu cevap alamayan veliler, “sağlam” okul arayışında.
‘EYLEM PLANI OLSUN’
İstanbul’daki zincir özel okullardan birinin velileri, çocuklarının eğitim gördüğü 40 yıllık binayla ilgili kuşkuları olduğu için rapor istediklerini belirterek “Okulumuz 3 katlı bir bina olarak hizmete başlamış, sonraki yıllarda 2 kat eklenmis, geçtiğimiz yaz da iç tadilat faaliyetleri yapılmış. 2020’de özel bir şirketten bir rapor okulda mevcut. Raporu inceleyen mühendis veliler, hiçbir şekilde okulun dayanıklılığından emin değiller” denildi.
Öğrenci Velileri Derneği (VELİ-DER) Başkanı Ömer Yılmaz da dernek olarak acil taleplerini şöyle sıraladı:
Tüm kamu ve özel okulların depreme dayanıklılık testleri Mühendis ve Mimarlar Odası, üniversiteler gibi bağımsız kuruluşlara yaptırılmalı.Okullarda deprem öncesi, deprem anı ve sonrası için eylem planları oluşturulmalı.“Depreme Hazırlık Eğitimi” ders olarak okutulmalı.Yeniden yapılacak okulların mimari projeleriyle ilgili meslek odalarının görüşü alınmalı.