?>

Uzun süre dijital ekrana bakmak gözleri bozuyor!

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Konuralp Yakar, çocukların ekranları yakın mesafeden uzun süre kullanılmasının gözlerde miyop gelişmesine ve mevcut numaranın büyümesine neden olabileceğini söyledi.

Sağlık - 1 yıl önce

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Konuralp Yakar, çocukların ekranları yakın mesafeden uzun süre kullanılmasının gözlerde miyop gelişmesine ve mevcut numaranın büyümesine neden olabileceğini söyledi.Abone ol

Medicana Internatıonal Samsun Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Konuralp Yakar, çocukluk dönemi göz sağlığına dair bilgiler verdi. Çocuklarda ilk göz muayenesinin gözler ilk açıldığında yapılmaya başlandığını ifade eden Medicana Sağlık Grubu doktorlarından Konuralp Yakar, bu muayenelerin ilerleyen dönemlerde sıklıkla yapılması gerektiğine değindi.

“Ekranlar yakın mesafede uzun süre kullanıldığında gözlerde miyop gelişmesine sebep olabilir”

Yakın mesafeden uzun süre ekran kullanımın zararlarına değinen Dr. Öğr. Üyesi Konuralp Yakar, “Pandemiyle ve uzaktan eğitimle birlikte çocukların hayatına dijital ekranlar hem daha erken yaşlarda hem de süre olarak fazlaca girmiş oldu. Ekranlar yakın mesafede uzun süre kullanıldığında gözlerde miyop gelişmesine sebep olabilir. Mevcut numaraların (gözlük dioptrisi) daha kolay ilerlemesine sebep olabilir. Bu nedenle eğitim amacı dışında eğlenceye yönelik dijital ekran kullanımı olabildiğince azaltılmalıdır. Bir diğer husus da; dijital ekranlara uzun sürelerde baktığımızda göz kırpma sayımız azalır. Bunun neticesinde gözlerde kuruma, yanma, refleks sulanma, kızarıklık ve kaşıntı gerçekleşir. Süre kısaltılması ve aralıklı kullanım, zaman zaman uzağa bakarak gözlerin dinlendirilmesi çok faydalıdır” dedi.

“Bebekler, doğuştan gözlük ihtiyacıyla doğabilir ve gözlük takabilirler”

Bebeklerin görme refleksi ve göz takibinin ayrıntılarına da değinen Konuralp Yakar, “Bebekler doğduğunda düşük görme düzeyine sahiptirler, gün geçtikçe görme düzeyleri artar ve çevresine ilgi göstermeye başlarlar. Doğumdan sonraki ikinci ayda çevresine ilgi göstermeye başlar ve renkli objeleri ve yakınlarını gözleri ile takip etmeye çalışırlar. Göz takiplerinin en geç 4. ayda gelişmiş olması gerekir. Dördüncü ayını doldurmasına rağmen göz takibi gelişmemiş bebekler muhakkak bir göz doktorunca tekrar değerlendirilmelidir. Çocuklarda ilk gözlük muayenesi doğumdan sonraki ilk 6-9. ayda muhakkak yapılmalıdır. Bebekler doğuştan gözlük ihtiyacıyla doğabilirler ve eğer bu saptanmaz ve gözlük kullandırılmazsa göz tembelliği oluşturabilir. Sanılanın aksine bebekler de gözlük takabilir ve kolaylıkla tolere ederler. ilk gözlük muayenesinde normal olsa dahi 3 yaşına kadar 6 ayda bir numara takibi açısından muayene edilmelidir. 3 yaşından sonra gözlük ihtiyacı saptanmayan bireyler yılda bir muayene edilse yeterlidir” diye konuştu.

Göz tembelliği, şaşılık ve tedavileri

Okulların başlaması ile birlikte gündeme gelen göz sorunlarına da açıklık getiren Dr. Öğr. Üyesi Yakar, “Göz tembelliği; aslında görme potansiyeli olan bir gözün şaşılık veya gözlük gibi tedavi edilebilir bir sebepten dolayı tedavisiz bırakılması sonucu az görmesidir. Göz tembelliğinin en geç 8-10 yaşına kadar tedavisi vardır. Bu yaşlardan sonra çok çok az iyileşme sağlanabilir. Kalıcı hale gelir. Bu sebepten ötürü ilk gözlük muayenesi için ‘ilkokula başlarken yaptırırız’ düşüncesi çok yanlıştır. Artık çok geçtir. Şaşılık; her iki göz küresinin koordineli hareket edememesidir. Bir gözde veya her iki gözde çeşitli yönlerde aşırı hareket ya da hareketsizlik olabilir. Göz tembelliğinin en önemli sebepleri arasındadır. Şaşılık tedavisinde öncelikle eğer birey 10 yaşın altındaysa, varsa göz tembelliği tedavi edilir. Gereken en doğru gözlükler kullandırılmalı, göz tembelliği varsa kapama tedavisi ile tembel göz görmeye zorlanmalıdır. Bazı şaşılık türlerinin altında yatan sebep ise ihtiyaç olan yüksek gözlük numarasının kullanılmamasıdır. Gözlükle düzelen, operasyon gerektirmeyen şaşılık türleri de mevcuttur. Tüm bu çabalara rağmen şaşılık düzeltilememişse genel anestezi altında cerrahi planlanır” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Kim Milyoner İster yarışmasında eşine nadir rastlanan an! İşte 1 milyonluk soru

2023-09-10 21:23 - Magazin

Pilot uygulaması tamamlandı, 6 ilde kullanılacak Bakan Abdulkadir Uraloğlu duyurdu

2023-09-10 13:38 - Gündem

Şok haber! Motorine 2 lira 10 kuruş, benzine 1 lira 50 kuruş zam! 12 Eylül 2023 akaryakıt fiyatları

2023-09-12 14:47 - Ekonomi

Kim Milyoner Olmak İster’de 1 milyon TL’yi Kazanan Rabia Birsen Güvercin parasıyla ne yapacak?

2023-09-11 15:02 - Gündem

Spotify ücretsiz sesli kitap denemeleri için düğmeye bastı!

2023-09-09 22:22 - Teknoloji

Fiyat hareketi güçlü hisseler (13/09/2023)

2023-09-13 10:17 - Ekonomi

1 gol ve 3 asistin hediyesi araba oldu

2023-09-10 20:42 - Spor

Patron kim belli oldu: Elektrikli Tesla S Plaid ve benzinli Audi RS6 0-300 yarışı!

2023-09-10 19:09 - Teknoloji

Günün önemli şirket haberleri 12/09/2023

2023-09-12 08:43 - Ekonomi

Türkiye-Japonya maçı (CANLI YAYIN)

2023-09-12 15:43 - Spor

İlgili Haberler

"Bilinçsiz kullanılan vitamin ve takviyeler ani kalp krizlerine neden olabilir" uyarısı

11:48 - Sağlık

Kişiye özel doğum ünitesi anne ve bebek bağını güçlendiriyor

11:03 - Sağlık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu: Sezaryen bir doğum şekli değil, bir ameliyat

16:33 - Sağlık

Mevsim geçişlerinde hastalıktan korunmak için uzmanından tavsiyeler

11:08 - Sağlık

Kilo vermede D vitaminin etkisi nedir? D vitamini eksikliği kilo alımına sebep olur mu?

10:42 - Sağlık

Günün Manşetleri

Antalya'daki firmadan deprem bölgesine 4 katlı 36 dairelik ahşap konut

17:18 - Ekonomi

İstanbul nöbetçi eczane listesi: 6 Ekim 2024 en yakın eczane nerede?

17:12 - Gündem

MSB'den hava harekatı! Çok sayıda terörist öldürüldü

17:07 - Gündem

Adana'da firari torbacının vurulduğu olayda 6 polis yaralandı

17:03 - Gündem

Görülmemiş keşif: İç içe geçmiş 4 bin yıllık "olağanüstü" tabutlar bulundu!

16:57 - Teknoloji