Uzmanlar, iPhone'unuzun bu yıl ABD'yi vuran ölümcül kasırgalara katkıda bulunmuş olabileceğini ortaya koyuyor.
Araştırmacılar akıllı telefonların yılda 580 milyon ton karbondioksit ürettiğini, bunun da küresel havacılık endüstrisinden yaklaşık 100 milyon ton daha fazla olduğunu tespit etti. Bu emisyonlar Dünya'nın okyanuslarını ısıtarak Ekim ayında Florida'yı vuran Kategori 3 fırtınası Milton Kasırgası gibi fırtınalara zemin hazırlıyor.
Küresel tasarım ve inovasyon danışmanlığı şirketi RKS Design'ın CEO'su Ravi Sawhney DailyMail.com'a verdiği demeçte, "Cep telefonu üretiminin her adımı önemli ölçüde enerji tüketimine neden oluyor ve sera gazı emisyonlarına katkıda bulunuyor, bu da aşırı hava olaylarını şiddetlendiriyor" dedi.
Daha geçen sene çıkmıştı! Apple o modelin fişini çekti!
AKILLI TELEFONLAR VE YAPAY ZEKA SAYESİNDE DÜNYANIN GELECEĞİ TEHLİKEDE
Uzmanlar, akıllı telefonlar yapay zeka gibi güç tüketen özelliklerle daha gelişmiş hale geldikçe ve teknoloji ekosistemi genişlemeye devam ettikçe, dünyanın önümüzdeki birkaç yıl içinde daha derin çevresel ve hava durumu etkilerinin ortaya çıkabileceği konusunda uyardı.
Sawhney, gelecekteki cihazların 'veri merkezlerine daha fazla yük bindirmesini' ve yenilenemeyen enerji kaynaklarından gelebilecek 'önemli miktarda elektriğe ihtiyaç duymasını' bekliyor. "Genişleyen teknoloji ekosisteminden kaynaklanan emisyonlardaki artış küresel ısınmaya katkıda bulunuyor" dedi. Sonuç olarak, daha belirgin iklim değişiklikleri görebiliriz ve bu da potansiyel olarak zaman içinde aşırı hava olaylarında artışa yol açabilir.
GERÇEKLEŞEN KASIRGA 100 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU
Bu sert uyarı, yoğun bir kasırga sezonunun ardından geldi ve Güneydoğu ABD'nin büyük bir kısmı hala Helene Kasırgası'nın ardından toparlanmaya çalışıyor. Fırtına en az 100 kişinin ölümüne, potansiyel olarak 100 milyar dolara varan hasara yol açtı ve yerel halk temiz suya henüz yeni erişebildi.
Bu arada, son on yılın en kötüsü olduğu düşünülen bir bomba kasırgası Batı Yakası'ndaki birçok eyalette yıkıma neden oldu. Milton Kasırgası Florida'da nadir görülen kasırgalara yol açarak yaklaşık 2,6 milyon Floridalıyı elektriksiz bıraktı. Fırtına sırasında en az 32 Amerikalı hayatını kaybetti. Sawhney, "Bağlantı, genel iklim sistemini etkileyen teknoloji endüstrisi de dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan gelen karbon emisyonlarının kümülatif etkisinde yatıyor" dedi.
İklim değişikliği atmosferik nemi arttırarak yağış ve fırtınaların şiddetini arttırabilir. İklim değişikliğinin bir diğer etkisi olan daha yüksek okyanus sıcaklıklarının, yüksek hızlı tropikal fırtınalara neden olduğu düşünülmektedir. Deniz seviyesinin yükselmesi de kıyı bölgelerini sular altında bırakabilir.
TEK BİR IPHONE'UN ÜRETİLMESİ 26 HAFTA BOYUNCA ARABA KULLANILMASINA EŞDEĞER
Karbondioksit ve metan gibi sera gazları, güneş ısısının atmosferde hapsolmasına neden olan iklim değişikliğinin itici güçleridir. Ve uzmanlar iPhone'unuzun daha üretim bandından çıkmadan iklim değişikliğinde rol oynadığını tespit etti. Veriler, üretilen her bir akıllı telefon için elektronik üreticilerine gönderilen yaklaşık 155 kilo doğal kaynağın tüketildiğini göstermiştir.
"iPhone'u kullanmak başka bir emisyon akışı başlatmaktadır."
Doğal kaynakların çıkarılması ve işlenmesi, toplam emisyonların yüzde 50'sinden fazlasından sorumlu olan küresel karbon emisyonlarının en büyük kaynaklarından biri olarak kabul edilmektedir. Ardından, tek bir iPhone üretildiğinde yaklaşık 180 pound karbondioksit salınmaktadır ki bu da 26 hafta boyunca araba kullanmaya eşdeğerdir. iPhone'u kullanmak başka bir emisyon akışı başlatmaktadır.
Ne iPhone ne de Samsung! İşte tüm zamanların en çok satan cep telefonu!
EN SON MODEL TELEFONA GEÇTİĞİNİZDE GEZEGENE ZARAR VERİLEBİLİR
Bambi NEMT CEO'su Nirav Chheda, DailyMail.com'a verdiği demeçte, telefonlarda içerik yayınlamanın, onları şarj etmenin, telefon görüşmeleri yapmanın ve kısa mesaj göndermenin, çoğu durumda hala fosil yakıtlardan gelen büyük miktarlarda elektriğe dayandığını söyledi.
Araştırmacılar, kullanıcılar akıllı telefonlarıyla işlerini bitirip en son modele geçtiklerinde, gezegene ek zararın - ve ardından kötü hava koşullarının - meydana gelebileceğini söyledi.
Bunun nedeni her yıl milyarlarca telefonun çöplüklere atılması ve Chheda'ya göre akıllı telefon bataryalarından çıkan zehirli kimyasalların toprağa sızarak ciddi kirliliğe yol açması. Chheda elektronik atıkların durumunu 'kötü' ve 'daha da kötüye gidiyor' olarak tanımladı. 'E-atık miktarı şaşırtıcı - her yıl milyonlarca ton ve akıllı telefonlar bunun büyük bir bölümünü oluşturuyor' dedi.
'Telefonlarda kullanılan malzemelerin çoğu zehirli ve geri dönüşümü zor, bu nedenle cihazlar çöpe atıldığında genellikle çevreye zararlı maddeler sızdırıyor.