?>

Uzmanlar uyarıyor: Kablosuz kulaklıkları 90 dakikadan fazla kullanmayın!

Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vural Fidan, kablosuz kulaklıkların kulak içinde fazla takılı halde kalmasının dış kulak enfeksiyona sebep olabileceğini belirtirken, bu tip kulaklıkların 90 dakikadan fazla kullanılmaması konusunda kullanıcıları uyardı.

Sağlık - 1 yıl önce

Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vural Fidan, kablosuz kulaklıkların kulak içinde fazla takılı halde kalmasının dış kulak enfeksiyona sebep olabileceğini belirtirken, bu tip kulaklıkların 90 dakikadan fazla kullanılmaması konusunda kullanıcıları uyardı.Abone ol

Son yıllarda mobil cihaz kullanıcıları tarafından kablosuz kulaklıkların kullanımı oldukça artıyor. Kablolu olanlara kıyasla kablosuz kulaklıklar kullanıcıları ergonomi açısından rahat ettirse de kulak sağlığı açısından bazı problemlere yol açabiliyor. Uzmanlar, kablosuz kulaklıkların kullanıcıların kulağında oluşturduğu sorunları anlattı. Eskişehir Şehir Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vural Fidan, kablosuz kulaklıkların insan kulağında fazla durmasının oluşturduğu zararlarına ilişkin bilgiler verirken, bu tür kulaklıkların kullanımı ile ilgili tavsiyelerde bulundu. Kablosuz kulaklıkların 90 dakikadan fazla kullanılmasını tavsiye eden Prof. Dr. Fidan, hastalıkların tedavi sürecinin kendilerini ve hastaları yorabildiğini belirtti.

“Kulaklıkların maksimum 90 dakika kullanılmasını istiyoruz"

Türkiye’de TSE ve CE belgeli kablosuz olarak kullanılan türlerinin radyoaktif seviyesinin ölçüldüğü değerin üzerinde olmadığını belirten Prof. Dr. Fidan, insan kulağının yapısının uzun süreli bir objenin takılı olmasına göre dizayn edilmediğini söyledi. Kulak içine sürekli bir objenin takılı olmasının dış kulak enfeksiyonuna neden olabileceğini dile getiren Prof. Dr. Fidan, şunları kaydetti:

“Kulaklıklar oldukça uzun süredir kullanılan cihazlar. Teknolojinin gelişmesiyle beraber bu kulaklıkları kablosuz hale getirmek mümkün oldu. Bu kulaklıkların kullanılması esnasında vücuda SAR değeri dediğimiz değer üzerinden radyasyon etkisinde bulunabiliyor. Radyoaktif etki ile beraber insan bünyesine ne kadar etki ettiğini kilogram-watt cinsinden ölçüm sistemiyle ölçülüyor. Uluslararası değerleri içerisinde şu an Türkiye’de TSE ve CE belgeli kullanılan kulaklıkların hiçbirisi sıkıntı oluşturacak SAR değerinin üzerinde değil. Bu sebeple kullanılmasıyla ilgili olarak belli bir radyasyon sorunu yok. Fakat bu kulaklıkların sürekli kullanılmasını arzu etmiyoruz. Çünkü kulağımızın içi herhangi bir şey takarak sürekli taşımayı gerektirecek bir şekilde dizayn edilmemiş. Kulaklıkların maksimum 90 dakika kullanılmasını istiyoruz. Çok yüksek desibellerde kullanılmamalı. Uzun süre kullanılan kulaklıklar yüksek sese maruziyet oluşturursa bu sefer akustik travma dediğimiz aşırı sesin kulağa verdiği zararı görüyoruz. Ayrıca kulağa sürekli bir şeyin takılı olması dış kulak enfeksiyonunu ortaya çıkarabiliyor. Bu da tedavi sürecinde bizi ve hastayı oldukça yorabiliyor.”

“Yüksek ses varsa seviyesi mutlaka düşürülmeli”

Kablosuz kulaklıkların kulağa fazla süreli takılı halde kalmasının kalıcı işitme kaybına yol açabileceğini söyleyen Prof. Dr. Vildan, kulaklıklardan yüksek sesin olmasının da zararı olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Fidan, “Kablosuz kulaklıkların kullanılmasının uzun vadeli zararını açıkçası bilmiyoruz. Orta ve kısa vadeli olduğu dönemde bu yüksek sesin kişilerde kesinlikle kalıcı işitme kaybına yol açabiliyor. Bu sebeple bu kulaklıkların ayarlarının çok yüksek olmamasını öneriyoruz. Kişi kulaklığı taktığında yanındaki kişinin söylediklerini ayırt edemeyecek kadar yüksek ses varsa ses seviyesi mutlaka düşürülmeli. 50 desibelin altında olan seslere kullanılabilir sesler diyoruz. Fakat sürekli olmamasını istiyoruz. Düşük desibelli ses maruziyeti de işitme kaybı oluşturabiliyor” şeklinde konuştu.

“Çocuklarda kablosuz kulaklık kullanma süresi maksimum 30 dakika ile sınırlanmalı”

Kablosuz kulaklık kullanımının çocuklar üzerindeki etkisine de değinen Prof. Dr. Fidan, “Çocukların da mutlaka radyasyon etkisi oluşturacak cihazlardan uzak durmasını ve bu sürecin de mutlaka ebeveynler tarafından kontrol edilmesini istiyoruz. Erişkinlerde 90 dakika olan kullanılma süresini çocuklar için maksimum 30 dakika olarak sınırlanması mümkün. Cep telefonu da dahil olmak üzere kablosuz ağa bağlanabilen cihazlardan da çocukların uzak tutulmasını hem kulak sağlığı hem de nörojenik sağlık açısından tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Şenol Güneş sessizliğini bozdu! Ayrılık sonrası ilk açıklama: Makamlar gelip geçicidir!

2023-10-07 20:03 - Spor

Yeni Opel Corsa, yeni logosu ve elektrikli versiyonuyla Türkiye’de!

2023-10-12 17:52 - Teknoloji

Metin Akpınar'ın 35 yıl sonra ortaya çıkan kızının bir de ikizi varmış

2023-10-13 12:22 - Magazin

EKSA, Dubai GITEX Teknoloji Fuarında - Webtekno

2023-10-09 14:27 - Teknoloji

Metin Akpınar'ın kızlarından sonra bir de 2 torunu olduğu ortaya çıktı

2023-10-14 10:28 - Magazin

Sıra otobüslerde: Scania elektrikli otobüs platformunu tanıttı

2023-10-11 12:02 - Teknoloji

Oyuncu Özge Özpirinçci'nin babası hayatını kaybetti

2023-10-12 15:28 - Magazin

Başakşehir'de 4 imza birden

2023-10-13 22:37 - Spor

Antik kenti günümüze taşıyor: Efes Dijital Deneyim Müzesi açıldı

2023-10-12 15:23 - Yaşam

TFF'den Suudi Arabistan açıklaması: Destekliyoruz

2023-10-09 22:03 - Spor

İlgili Haberler

Hamilelikte yetersiz uyku, bebeklerin beyin gelişimini geciktirebilir

13:27 - Sağlık

Uykuya geçişi kolaylaştıran basit esneme rutini

14:58 - Sağlık

Bolu'daki otel yangını! Bakan Kemal Memişoğlu yaralıların son durumu hakkında bilgi verdi

12:52 - Sağlık

Geceleri geçmeyen baş ağrısı glokomun habercisi olabilir!

11:43 - Sağlık

Airfryer’da pişirilmemesi gereken 2 yiyecek: Kanser tehlikesi!

11:02 - Sağlık

Günün Manşetleri

Rusya ile anlaşma an meselesi! İstanbul Finans Merkezi'nde kurulacak...

12:58 - Ekonomi

İzmit Körfezi'nde korkutan müsilaj manzarası

12:53 - Gündem

Saç ektirmeye gitti, kulak zarı patladı

12:47 - Gündem

E-ihracatta hedef 8 milyar dolar

12:43 - Ekonomi

233 bin sitenin kapatılması için devreye girdiler!

12:37 - Ekonomi