Konya Büyükşehir Hastanesi Dermatoloji Uzm. Dr. Nuran Karaca Önat, yaz aylarında dışarıda olanları uyardı. Güneş alerjisi, güneş ışınlarının ciltte oluşturduğu kızarıklık, kabarıklık ve/veya döküntülerdir. Vücutta oluşan yakınmalar, güneşe maruz kalınma süresine ve kişiye göre değişkenlik gösterebiliyor. Bazen bu reaksiyonlar güneşe çıkmadan önce sürülen parfüm, losyon veya kremlere bağlı gelişen egzamalar şeklinde de görülebiliyor.
Nasıl korunmalı?
Güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği 10:00-16:00 saatleri arasında güneş altında kalmamaya özen gösterin. Dışarıda mutlaka güneş gözlüğü ve şapka kullanın.
Vücudunuzun güneş gören bölgelerine parfüm, losyon kullanmaktan kaçının. Koyu renkli ve kol ile bacaklarınızı kapatan uzun giysileri tercih edin. Güneş koruyucuyu sokağa çıkmadan 30 dakika önce cildinize yedirin ve işlemi her 2-3 saatte bir tekrarlayın.
Polen alerjisi
Dermatoloji Uzm. Dr. Nuran Karaca Önat, yazın gelmesiyle büyüyen bitkiler, açan çiçekler ve iyice uzayan çimler ciddi bir polen kaynağı oluşturuyorlar. Yaz alerjilerinden en çok sorumlu olan şey de, bu dönemde daha yoğun görülen çayır, çimen ve tahıl polenleri oluyor.
Nasıl korunmalı?
Polenlerin en çok etrafta uçuştuğu sabah ve öğle saatlerinde pencere ile kapıları açmayın, mümkünse dışarıya çıkmayın. Dışarıdan eve ya da otele geldiğinizde kıyafetlerinizi yıkayın, çamaşırlarınızı mümkünse içeride kurutun. Eve veya otele gelir gelmez duş almayı ihmal etmeyin.
Böcek/arı alerjisi
Yaz sıcağında açık havada, doğada daha fazla zaman geçirdiğimiz için böcek ısırıklarına bağlı alerjiler gelişebiliyor. Yaban arıları, karıncalar ve tahta kuruları, alerjik reaksiyonlara neden olabilecek böcekler arasında yer alıyorlar. Böcek ısırıkları basit kızarıklıklardan, karında kramp tarzı ağrı ve kusmaya, daha ileri vakalarda solunum zorluğu, nefes darlığı gibi hayatı tehdit eden ciddi durumlara yol açabiliyor. Böyle bir durumda acil servise başvurmak gerekiyor.
Nasıl korunmalı?
Dermatoloji Uzm. Dr. Nuran Karaca Önat, arıların ilgisini çekebilecek pembe, sarı, kırmızı gibi çiçekleri andıran renkte ve çiçekli kıyafetler giymeyin. Çiçek kokan parfümler kullanmayın. Vücudunuzu koruyan uzun kollu ve paçalı kıyafetleri tercih edin. Böcek ısırmalarına karşı ise eczanelerde bulabileceğiniz koruyucu sprey veya losyon kullanabilirsiniz.
Klor alerjisi
Havuzlarda dezenfeksiyon amacıyla kullanılan klor alerjiye neden olabiliyor. Alerji gelişen durumlarda ciltte ve/veya gözlerde kızarıklıklar ile kaşıntı oluşuyor. Ayrıca burun tıkanıklığı, burunda kaşıntı, hapşırık ve gözlerde sulanma gelişebiliyor.
Nasıl korunmalı?
Bilinen bir klor alerjiniz varsa havuza girmemeniz en iyisi. Klora karşı alerjiniz yoksa da her havuzdan sonra iyi bir duş alarak vücudunuzdan tüm kloru temizleyin. Özellikle temizliğinden emin olmadığınız havuzları tercih etmeyin.
Meyve alerjisi
Dermatoloji Uzm. Dr. Nuran Karaca Önat, yaz mevsiminde en çok alerjen alerjen özelliği belirgin olan meyveler; çilek, karpuz ve şeftalidir. Alerjik reaksiyon oluşturan besinin tüketilmesinin ardından; burun akıntısı, burun tıkanıklığı, cilt döküntüleri, karın ağrısı, ishal ve şişkinlik gibi hafif bulguların yanı sıra ani gelişen, yaşamı tehdit eden ve anafilaksi durumuna kadar ilerleyebilen tablolar oluşabiliyor.
Nasıl korunmalı?
Besin alerjiniz varsa alerjen gıdalardan uzak durmalısınız. Örneğin marketlerden aldığınız hazır gıdanın içeriklerini dikkatlice okumayı alışkanlık haline getirin. Restoranlarda alerjik durumunuzla ilgili bilgiyi restoran yetkilileriyle mutlaka paylaşın.