?>

Uzmanından 'seyahat hastalığı' uyarısı

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem İngeç, yazın sıkça rastlanan 'turist ishali' hastalığına dikkat çekerek, “Gittiğiniz bölgelerde tükettiğiniz gıdalara dikkat edin, kapalı suları için, meyve ve sebzeleri iyice yıkayın” dedi. Dr. İngeç ayrıca, uzun seyahatlerde iki

Sağlık - 2 yıl önce

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem İngeç, kişilerin seyahat sırasında hastalanabileceğini belirterek, "Seyahat hastalıkları denilince aklımıza ilk gelen şey, enfeksiyon hastalıklarıdır. Genelde yaralanmalar, kırık ve çıkıklar, spor yaralanmaları, güneş yanıkları gibi sıklıkla farklı sorunlar da oluşabilir. Tabi seyahate bağlı mikrobik hastalıklar da büyük bir hasta grubunda gözlemleniyor” dedi.

Seyahat hastalığının ilk başta yolculuğa bağlı geliştiğine değinen Dr. İngeç “Uzun otobüs ya da uzun uçak yolculukları gibi durumlarda insanlarda uyku problemi olabiliyor. Jetlag sendromu yaşanabiliyor. Bunu önlemek için genellikle melatonin takviyesine ihtiyaç duyuluyor" diye konuştu.

"UZUN YOLDA 2 SAATTE BİR MOLA VERİN"

Uzun süren seyahatlerde vücudun hareketsiz kalması sonucu bacaklarda pıhtılaşma oluştuğunu belirten Dr. İngeç, “Yine seyahat durumunda çok hareketsiz kalındığında oluşabilen tromuslar, alt taraf ve bacaklarda oluşan pıhtılardır. Bu konuda da önlem amaçlı özellikle kişilerin en az iki saatte bir mola verip 1 ya da 2 dakika yürümeleri, kan dolaşımını arttırmalarını öneriyoruz” dedi. Beraberinde şeker, tansiyon, kalp hastalıkları olan kişilerin daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Dr. İngeç, bu kişilere uzun yolculuk sırasında kullanmaları için hekim tarafından kan sulandırıcı ilaç verilebileceğini söyledi.

"KAPALI SULARI TERCİH EDİN"

Dr. İngeç, seyahatin bitip de farklı bir noktaya varıldığında karşılaşılan risklere dikkat çekerek “Gidilen bölgedeki mikrobik duruma, bakterilere, parazitlere ya da viral enfeksiyonlara göre ishalle karşılaşılabilir. Yolcu ishali ya da turist ishali dediğimiz bu durum, gidilen bölgedeki gıdalardaki mikroorganizmalar aracılığıyla bizi etkiler. Özellikle sıcak tropikal bölgelerde, bataklıkların daha yoğun olduğu bölgelerde görülebilir. Shigella, salmonella, dizanteri dediğimiz mikroplarla kişiler enfekte olabiliyorlar” dedi. Özellikle iklim koşullarının değiştiği bölgelere ziyaret ederken çok dikkatli olmak gerektiğini vurgulayan Dr. İngeç “Temizliğe çok önem vermek gerekiyor. Örneğin her yerde su içmemeliyiz, kapalı suları tercih etmeliyiz. Yediğimiz meyve ve sebze gibi şeyleri iyice yıkamamız gerekir. Yemek yediğimiz yerlerin temiz olması da çok önemli” uyarılarında bulundu.

SEYAHAT ÖNCESİ HEKİM ZİYARETİ ÖNERİSİ

Tropikal bölgelerde sıtma ve sarı humma gibi hastalıkların bulunduğunu ifade eden Dr. İngeç sıtmanın, özellikle bataklıkların yoğun olduğu Afrika, Hindistan ya da Güney Amerika'da bazı bölgelerde sık görüldüğünü söyledi. Dr. İngeç, bu bölgelere seyahat planlandığında hekime başvurarak ilaçla önlem alınabileceğini belirterek “Sıtma özellikle sinek ısırığından hemen sonra ortaya çıkmaz, bu dönemde ateşli bir hastalık geçirdiysek aklımıza sıtma gelmemeli. Sıtmanın 1 hafta, 10 gün kadar kuluçka süresi vardır. Ondan sonra yükselen ateş, terleme, 48 saatte bir gelişen ateş ile kendini belli eder” dedi.

Sarı hummaya karşı endemik olduğu bölgeye gidilmeden aşı olunmasını gerektiğini hatırlatarak yine bu bölgelerde sarılık hastalıklarının görüldüğüne değinen Dr. İngeç, “Gideceğimiz yer önceden belli ise Hepatit A ve B gibi enfeksiyon hastalıklarına karşı aşıyla korunmak mümkün” diye konuştu.

www.idrak34.com
Haftanın Öne Çıkanları

Misafirler gelir gelmez bu mezelere dalacak! İşte masayı donatan meze tarifleri

2022-08-22 14:53 - Gündem

Mardin'de 19 kişinin öldüğü kaza öncesi kalabalığın neden orada toplandığı ortaya çıktı

2022-08-20 23:07 - Gündem

Dizi gitti dostluk bitti! Sevda Erginci dizi biter bitmez sosyal medyadan partnerini sildi

2022-08-22 11:55 - Gündem

Bakan Kurum'dan CHP'li Tunç Soyer'e: Örtme çabanız boşadır

2022-08-17 17:34 - Ekonomi

Bugüne Kadar Kullandığınız En Efsane Telefon Hangisiydi?

2022-08-17 15:53 - Teknoloji

Mehmet Yalçınkaya'nın neden sol eli hep cebinde merak ettiniz mi gerçek hikayesi çok başka

2022-08-17 21:21 - Gündem

Freni patlayan tırın arasına daldığı kalabalığın neden orada toplandığı ortaya çıktı

2022-08-20 20:44 - Gündem

3 yıldır hep yanında! Haluk Levent'in Emine Bulut'un kızıyla olan paylaşımı duygulandırdı

2022-08-19 11:07 - Magazin

Annesine bak kızını al! Demet Özdemir'in annesi güzelliğiyle kızını bile geçti

2022-08-18 13:21 - Magazin

Galatasaray'dan Toral Bayramov hamlesi!

2022-08-21 16:41 - Gündem

İlgili Haberler

Meme kanserini erken teşhisle yendi

12:47 - Sağlık

Medipol'den kanser tanısı ve tedavisinde PET-CT yöntemi

10:47 - Sağlık

Dikenli incirin faydaları: Bir anda popüler oldu! Tek seferde 2-3 taneden fazla yerseniz...

15:03 - Sağlık

Etobur diyeti yan etkileri: Vücudunda sarı bezeler çıktı!

14:43 - Sağlık

Akciğer kanserine iki kez yakalanan vatandaş uyardı: "Sigara ölümcül bir zehir"

11:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

Depremin ikinci yılı: Türkiye'nin en büyük şantiye alanı kuruldu, vatandaş dahi inanamadı

13:58 - Gündem

Son dakika! Teröristbaşı Öcalan önümüzdeki günlerde bir çağrı yapmaya hazırlanıyor

13:53 - Gündem

Kronik hastalığı olanlar dikkat! Raporlu reçetelerde yeni dönem

13:48 - Gündem

İstanbul'un göbeğinde yangın: 1 kişi öldü!

13:43 - Gündem

Bakanlık duyurdu! İki ürün piyasadan toplatılıyor

13:37 - Ekonomi