?>

Uzmanı, Kovid sonrası aspirin kullanımına karşı uyardı

Son yıllarda aspirinin koronavirüse bağlı ölüm riskini azalttığına dair ortaya çıkan görüşlere ilişkin Prof. Dr. Vedat Göral, "Sınırlı çalışmalar nedeniyle aspirinin koronavirüs hastalarında tromboz ve kanama insidansına etkisi kesin olarak açıklanamamıştır.

Sağlık - 2 yıl önce

Son yıllarda aspirinin koronavirüse bağlı ölüm riskini azalttığına dair ortaya çıkan görüşlere ilişkin Prof. Dr. Vedat Göral, "Sınırlı çalışmalar nedeniyle aspirinin koronavirüs hastalarında tromboz ve kanama insidansına etkisi kesin olarak açıklanamamıştır. Ancak aspirinin, pıhtılaşmaya engel olucu etkisi nedeni ile koronavirüs hastalarında ve koronavirüs geçirdikten sonra da önerilir. Aspirin uzun süreli kullanılırsa, midede gastrit, ülser ve mide kanamasına neden olabilir" dedi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Vedat Göral, koronavirüs geçiren hastalarda aspirin kullanımına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Göral, "Koronavirüs komplikasyonları, bazı vakalarda, sitokin fırtınalarının eşlik ettiği bir bağışıklık düzensizliği sendromuyla karşımıza çıktı. Bu hastalardaki şiddetli iltihabın, pıhtılaşma mekanizmasını tetiklediği ve kan pıhtılaşmasına neden olduğu bilinir.  Öte yandan koronavirüsün damar endotel hücrelerinde iltihaba neden olarak, endotelde hasara yol açtığı bulundu. Damarın endoletinde hasar, iltihap ve sonuçta küçük trombozlar, yani pıhtıya neden olabilir. Ölümlerin bir kısmının, bu pıhtılaşma sonrası olduğu bilinir. Aspirin, anti-inflamatuar ve pıhtı oluşumunu önleyici özellikleriyle, ciddi koronavirüs enfeksiyonuna karşı koruma sağlayabilir. Aspirin ayrıca ateroskleroz yani damar sertliği vakalarında da yaygın olarak günümüzde kullanılır. Aspirin fibrinolizi uyarır ve trombüs yapısını değiştirir. Bu nedenle aspirinin, pıhtılaşmaya engel olucu ve pıhtı oluşumunu değiştirici etkisi nedeni ile koronavirüs hastalarında ve koronavirüs geçirdikten sonra da önerilir" diye konuştu.

3-6 AY SONRA BIRAKILMALI

Aspirinin güvenli, ucuz, her yerde bulunabilen ve iyi tolere edilen bir ilaç olduğunu belirten Prof. Dr. Göral, şöyle devam etti:

"Aspirin kullanımı, Kovıd-19'lu hastalarda ölüm riskinin azalmasıyla önemli ölçüde ilişkilidir. Kovid-19'lu hastalarda, aspirin kullanımının bazı hastalarda ölümü azalttığı bildirilmektedir. Ancak sınırlı çalışmalar nedeniyle aspirinin koronavirüs hastalarında tromboz ve kanama insidansına etkisi kesin olarak açıklanamamıştır. Koronavirüs sonrası hasta iyileşse bile günümüzde, bazı kişilerde aspirin kullanılması önerilmektedir. Özellikle bacaklarda varisi olan, sigara içen, şişman kişilerde, hareketsiz olan, ailesinde pıhtı öyküsü olan kişilerde, pıhtılaşma bozukluğu olan kişilerde, Kovid-19 ve sonrasında aspirin kullanılmalıdır. Ancak en fazla 3-6 ay sonra kesilmelidir. Aspirin uzun süreli kullanılırsa, midede gastrit, ülser ve mide kanamasına neden olabilir. Bu nedenle, aspirin mutlaka tok karnına alınmalı ve mide şikayeti varsa, mide koruyucu da beraberinde kullanılmalıdır. Bazı kişilerde, koronavirüs sonrası, aspirin kullanımına bağlı olarak, midede ülser, gastrit ve kanama oluşabilmektedir. Bu nedenle mutlaka, doktorunuzla görüşünüz ve nasıl bir yol izleneceğini doktorunuzla beraber planlama yapmak gerekir."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık Koronavirüs Sağlık Haberler
Haftanın Öne Çıkanları

'Dogecoin'in ilhamı olan köpek kansere yakalandı

2022-12-30 16:03 - Teknoloji

Canlı yayında stüdyo karıştı! Duydukları karşısında Rahmi yüzüne tükürdü, Müge sinirden ağladı

2022-12-27 23:02 - Gündem

Kenan Işık'la yaşadığı durum aynı! Komada olan Schumacher'den 9 yıl sonra haber var

2022-12-26 15:09 - Gündem

Dünyanın yaşayan en güzel kızı Kristina Pimenova yılbaşı pozuyla büyüledi

2022-12-28 08:43 - Magazin

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş öldürüldü, AKP ve MHP sessiz

2022-12-30 22:39 - Politika

Sıfırıncı Gün'ün Selin'i Damla Colbay kimdir, kaç yaşında?

2022-12-28 15:33 - Yaşam

Kadın Düşmanlığıyla Bilinen Andrew Tate Kimdir?

2022-12-30 21:18 - Teknoloji

Oyuncu kalecinin arkasında ise ofsayt olur mu? Kalecinin arkasındaki oyuncu ofsaytı bozar mı? Hangi

2022-12-30 11:23 - Spor

Aslı Sevi kimdir? Aslı Sevi hangi dizilerde oynadı?

2022-12-30 15:22 - Gündem

2022'nin en çok konuşulan isimlerinden Eren Bülbül kimdir? Eren Bülbül hayatı ve biyografisi!

2022-12-27 00:39 - Spor

İlgili Haberler

Prof. Dr. Şahiner safra kesesi taşı hakkında uyarıyor: Vakalar arttı

14:52 - Sağlık

7 saniyelik hafıza: Enfeksiyonların beyin sağlığı üzerindeki etkileri

12:37 - Sağlık

Dr. Karan Raj'dan uyarı: Bacak ağrısını hafife almayın!

16:43 - Sağlık

Yeni aile hekimliği yönetmeliğiyle acil servislerdeki yığılma azalacak

16:12 - Sağlık

Kahvaltı saatinizi değiştirin: Ömrünüzü 20 yıl uzatın!

14:32 - Sağlık

Günün Manşetleri

Serdal Adalı'dan seçime günler kala büyük hamle! Şimdiden 2 anlaşma tamam

16:28 - Spor

Balıkesir'de TIR’la öğrenci servisi çarpıştı! Öğrencilerin durumu ağır!

16:22 - Gündem

MASAK: Nakit yatırılması ve çekimi sırasında belge istenmesi söz konusu değil

16:18 - Ekonomi

Stajyer maaşları belli oldu: 2025 yılında stajyerlere ne kadar maaş verilecek?

16:13 - Gündem

En lezzetli iç pilavlı tavuk tarifi: Nar gibi kızarmış ve muhteşem

16:08 - Yaşam