HABER7 - ÖZEL
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Türkiye’de 9 kişide yeni varyant Eris’in görüldüğünü duyurdu. Koca "Endişe konusu yapılmayacak bir gelişme" olarak duyurduğu varyantla ilgili hasta etme gücünün düşük olduğunu belirtti.
Yeni varyanta ilişkin Haber7’den Dilan Can'a açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Emin Akkoyunlu kapanma gibi tedbirlerin söz konusu olmadığını söyledi.
‘’HASTALAR AYAKTA ATLATABİLİR, CİDDİ BELİRTİLERİ YOK’’
Eris varyantı hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Emin Akkoyunlu, "Covid-19’un yeni varyantıdır Eris Varyantı. En son Güney Afrika’da görüldü, ancak diğer varyantlara göre yoğunluğunu hızlı bir şekilde arttırması ile dikkatleri toplamıştı. Hemen hemen bütün dünyaya yayıldığını söylemek mümkün. Asya ülkelerinde daha baskın. Diğer varyantlara göre bulaş riski yüksek ancak etkileri hafif. Çok yaşlı ve özel grupta yer almayan hastalar ayakta rahatlıkla atlatabilir. Çok ciddi belirtileri yok." ifadelerini kullandı.
"AŞI VE KAPANMA SÖZ KONUSU DEĞİL"
Pandemi döneminde yapılan aşılar ve kapanmalar, Eris varyantı ile yeniden gündeme geldi. "Eris Varyantı yeniden kapanma olur mu?", "Aşı yaptırmak gerekli mi?" soruları beraberinde getirdi. Konuya ilişkin konuşan Prof. Dr. Akkoyunlu, kapanma ve aşının söz konusu olmadığını söyledi. Prof. Dr. Akkoyunlu, "Özel gruplar dışında ve kişiye doktor önermediği sürece aşı olmanın şu an bir mantığı yok. Şu an aşı bir önlem değil çünkü zaten toplumsal bağışıklık kazanıldı. Mevcut aşıların varyant üzerinde etkisi olup olmadığı ise halen daha kısıtlı bir bilgi. Kapanmanın mevcut şartlarda gerekli değil. Hastalık zaten içimizde Kovid endemik alanda devam ediyor. Kapattığınız an bir şey değişmeyecektir, aktif bir faydası olmaz." dedi.
"TOPLU ALANLARDA MASKE TAKILABİLİR"
Maske konusuna değinen Akkoyunlu, "Salgın döneminden geçiyoruz ve bu dönemler bireylerde ciddi astım hastalıklarına sebep olabiliyor. Salgın dönemleri beraberinde ciddi öksürük ataklarını da getiriyor elbette. İnfluenza olsun olmasın, üst solunum yolu hastalıkları bazen ciddi akciğer hasarlarına neden oluyor. Bu nedenle bizler hekim olarak elbette hastalarımıza koruyucu bir giysi gibi salgın dönemlerinde maske takmalarını öneriyoruz. Bu bir yangın olayı gibi. Nasıl ki yangını soğutup tamamen söndürmeden alandan ayrılırsanız o yangın tekrar alevlenir. Bu hastalık da böyle bir şey. Maske kullanmak bu anlamda en etkili korunma yöntemi." şeklinde konuştu.