?>

Uzayda Yön Yoksa Dünya'nın Altı ve Üstü Nasıl Belirlendi? - Webtekno

Dünya haritalarında Kuzey Kutbu her zaman yukarıda gösterilir. Ayrıca sanki Dünya'nın gerçekten de bir tepe ve çekim noktası varmışcasına, eski bir teknoloji olan pusulalar da her zaman kuzeyi gösterir. Oysa uzay ne altı ne üstü bulunmayan sonsuz bir boşluk. O zaman biz neye göre

Teknoloji - 1 yıl önce

Haritalar hayatımızın bir parçası ve Dünya'yı anlamamızı sağlayan önemli araçlar. Bu haritaların nasıl oluştuğunu ve Dünya haritalarında Kuzey Kutbu'nun neden her zaman yukarıda gösterildiğini hiç düşünmüş müydünüz? Ne de olsa mavi ve yuvarlak bir gezegen olan Dünyamız ne altı ne de üstü olmayan sonsuz bir boşluk olan evrende yüzüyor. O zaman biz neye göre Dünya'nın altı ve üstü, yani kuzeyi ve güneyi olduğunu var sayabiliyoruz?

Dünya yuvarlağa çok yakın bir şekle sahip. Ancak haritalarımız dünyayı düz bir yüzey üzerine sıkıştırmaya çalışır. Bunu yapabilmek için yüzyıllar içinde farklı birçok haritalama teknikleri geliştirildi ve Dünya haritalarını oluşturmak için çeşitli yöntemler kullanıldı. Bu haritalarda ülkelerin, kıtaların büyüklükleri değişti. Ama bir şey sabit kaldı: Kuzey Kutbu her zaman yukarıda! Uzayda alt-üst kavramı yoksa neden Dünya haritaları hala bu şekilde tasarlanıyor? 

Dünya haritalarında ve kürelerinde her zaman alt ve üstün aynı şekilde olmasının temel amacı, insanların yönlerini belirlemesine yardımcı olacak bazı referans noktaları belirlemektir.

Pusula iğnelerinin her zaman hizalandığı yön olan ve Manyetik Kuzey olarak adlandırılan bölgenin bulunduğu yön kuzey olarak adlandırılır. Özellikle bu bölgenin referans noktası olarak seçilmesinin bir sebebi bu manyetik alan, diğeri ise yine yön belirlememizi kolaylaştıran Kutup Yıldızı’nın bu yönde yer almasıdır.

Madem Dünya’nın sabit bir altı veya üstü yok, o zaman Manyetik Kuzey nedir ve pusulalar nasıl olur da her zaman bu yönü gösterir?

Manyetik Kuzey ile Dünya'nın üst kısmında yer alan Kuzey Kutbu aynı şeyler değildir. Manyetik Kuzey, Dünya'nın bir parçası olan manyetik bir alana verilen isim. Dünya bir mıknatıs gibidir ve her zaman bir yöne doğru manyetik bir çekim alanı oluşur. 

Dünya'nın içinde büyük bir demir ve nikel gibi metallerden oluşan sıcak ve erimiş bir kısım bulunur ve bu erimiş kısmın içinde dönerek hareket eden sıvı bir madde vardır, bu kısmın adına "dış çekirdek" diyoruz. Bu dış çekirdek, Dünya'nın manyetik alanını oluşturur. Bu dönen sıvı madde, sanki bir devasa çember gibi büyük manyetik alanlar yaratır. Bu manyetik alanları da Dünya'nın etrafını saran bir kabarcık olarak düşünebilirsiniz. İşte bu kabarcığın bir kısmına manyetik kuzey diyoruz.

Peki neden böyle bir manyetik alan oluşuyor? Aslında bunun tam olarak nedeni bilinmiyor, ama bilim insanları bunu Dünya'nın içindeki dönen sıvı maddenin etkileşimiyle ilişkilendiriyor. Bu dönen sıvı madde, elektrik yüklü parçacıklar içerdiği için parçacıkların hareketi manyetik alanı oluşturabilir.

Dolayısıyla Dünya haritalarında gösterilen yönler Manyetik Kuzey'e göre belirlenir.

Manyetik Kuzey’in bulunduğu dış çekirdek hareketli bir yapı olduğundan Manyetik Kuzey her zaman %100 aynı yerde değildir ve hafif yer değiştirir. Pusulalarımızda da bu nedenle küçük sapmalar oluşabilir. 

Haftanın Öne Çıkanları

Duru Nayman kimdir? Kaç yaşında, nereli, hangi takımda oynuyor? Duru Nayman hakkında bilgiler!

2023-07-10 23:45 - Spor

Arda Güler ile Duru Nayman sevgili mi? Arda Güler'in yeni sevgilisi kim?

2023-07-10 23:47 - Spor

Günün önemli şirket haberleri 14/07/2023

2023-07-14 08:38 - Ekonomi

Menzil tarikatı lideri El Hüseyni kimdir, neden öldü, kaç yaşında öldü?

2023-07-13 16:27 - Gündem

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır duyurdu: Togg büyüklüğünde 12 iş hedefi

2023-07-14 10:17 - Teknoloji

Galatasaray Kisvarda YouTube CANLI izle! (GS TV CANLI) GS TV canlı izle!

2023-07-10 20:48 - Spor

Ümit Özdağ’ın Suriyeliler ile ilgili delilsiz iddiasına AK Parti'den sert tepki!

2023-07-10 19:45 - Gündem

Ferrari'nin Logosundaki Renklerin ve Şahlanan Atın Anlamı - Webtekno

2023-07-11 21:23 - Teknoloji

SPK'dan 3 halka arza onay

2023-07-14 11:18 - Ekonomi

Uzi-Mustafa Sandal olayı nedir, ne dedi? Uzi ne dedi, neden tartıştıştılar?

2023-07-11 13:15 - Magazin

İlgili Haberler

Walkman Nasıl Ortaya Çıktı?

17:08 - Teknoloji

Windows 11, Çok Sert Şekilde Kullanıcı Kaybetmeye Başladı!

16:43 - Teknoloji

İntihar Ettiği Söylenen Eski OpenAI Çalışanı Öldürülmüş Olabilir

16:08 - Teknoloji

Tüplü Televizyonlardan Gelen Çatırdama Sesi Neyin Nesiydi?

15:32 - Teknoloji

2024 Steam Ödülleri Kazananları Belli Oldu

15:13 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Haber7'nin 2024 anketi sonuçlandı! İşte Yılın 'en'leri...

17:53 - Gündem

Aralık ayı enflasyonu ne zaman açıklanacak? Beklentiler netleşti!

17:47 - Ekonomi

Süper Lig'de 18. haftanın hakemleri açıklandı

17:42 - Spor

Osimhen'den kafa karıştıran paylaşım!

17:38 - Spor

'Narin davası inşallah benzer tüm davalara emsal olur'

16:58 - Gündem