?>

''Uzay çöpleri''ne karşı Türkiye'den milli çözüm arayışı

Ekonomi - Türkiye, 'uzay çöpleri'ne karşı milli çözüm arayışına girdi. Uzay çöplerine karşı geliştirilecek milli çözümlerin Türkiye'ye bilimsel, ekonomik, güvenlik ve çevresel alanlarda önemli avantajlar sağlayacağı kaydedildi.

Teknoloji - 7 ay önce

Türksat Uydu Programları Direktörü Fatih Ayhan, uzay çöplerine karşı yürütülen çalışmaları anlattı.

Uzay çöplerinin fırlatma araçlarının üst kademeleri, arızalanmış, ömrünü tamamlamış ve fonksiyonelliğini yitirmiş yapay uydular ve bunların çarpışmaları sonucu saçılan farklı boyutlardaki cisimlerden oluştuğunu söyledi.

Ayhan, bu tanıma, farklı amaçlarla kasten yapılan bazı anti-uydu denemeleri sonucu infilak eden roket savaş başlığı ve hedeflenen uydunun infilakından meydana gelen parçalarının da girdiğini ifade ederek, uzaydaki kirliliğin son yıllarda özellikle yakın yörüngedeki fırlatma ve uydu faaliyetleri neticesinde ciddi boyutlara ulaştığını bildirdi.

Potansiyel çarpışma risklerinin bu sebeple arttığına dikkati çeken Ayhan, şöyle konuştu:

"Bir teori olarak ortaya atılan 'Kessler Sendromu'na göre, yakın gelecekte uzay aktiviteleri sonucu artan uzay çöpleri kritik boyutlara ulaşarak zincirleme bir senaryoyu başlatacak ve yörüngedeki tüm uzay araçları hasar görecek. Bu da uzun süre uzayı kullanılamaz hale getirecek. Bu senaryonun gerçekleşme olasılığı tartışmalı bir konu olsa da uzay çöpleri için önlem alınmadığı takdirde ciddi kazaların ve uydu veya uzay aracı kayıplarının yaşanması kaçınılmaz."

"UZAY ÇÖPLERİ"NE KARŞI TÜRKİYE'DEN MİLLİ ÇÖZÜM ARAYIŞIMevcut ve olası çöplerden kurtulmak için farklı çözümler üzerinde çalışmalar yapıldığına işaret eden Ayhan, şu değerlendirmede bulundu:

"Öncelikle yörüngedeki mikro parçacıklardan makro ölçekli uydulara kadar tüm nesnelerin takip edilmesi, yer tarafında radar ve optik teleskoplar yardımıyla bu cisimlerin yörüngelerinin tayini, çarpışmaların önlenmesi ve daha fazla uzay çöpünün önüne geçmek için en temel unsurlardan biri. Ayrıca, ağ ile toplama, robot kollarla kilitlenme, zıpkınla yakalama gibi teknolojilerle uzay çöplerini toplayarak atmosfere geri getirerek yanmalarını sağlama gibi konseptler bulunuyor. Ülkelerin çöp sorununa karşı işbirliği içinde çözüm üretmesi, bir seçenekten ziyade zorunluluktur. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte buna yönelik daha radikal adımlar atılmasını bekliyoruz."

Ayhan, Türkiye'nin uzayda bulunan nesneleri ve potansiyel çarpışma risklerini izlemek için kullandığı radar ve teleskop sistemlerinin genişletilmesi gerektiğini söyledi.

Bu sistemlerin, Türkiye'nin uzayda aktif şekilde varlık göstermesine ve uzay çöplerini takip etmesine yardımcı olacağını vurgulayan Ayhan, "Uzay çöpleriyle mücadele için ülkeler ve uluslararası uzay ajanslarıyla işbirliği yapılması ve mevcut işbirliklerinin artırılması, ülkemizin bu süreçte daha aktif rol alması açısından önemli. Çünkü uzay çöpleri tüm ülkelerin ortak problemi. Ayrıca, uzay çöpleriyle ilgili veri paylaşımı, Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşlarla aktif olarak yasal düzenleme ve regülasyonlara katılmak, uyum sağlama konularında önemli olacak. Uzaya gönderilen her tipteki uzay aracında görevlerinin sonunda güvenli bir şekilde yörüngeden çıkarılmasını sağlayacak sistemler kullanılması da gerekir. Bu hususta AR-GE faaliyetleri, farkındalığı artıracak eğitim programları, uydu ve uzay araçları tasarımında buna yönelik planlamalar gerçekleştirilmeli." diye konuştu.

MİLLİ ÇÖZÜM ARAYIŞLARI

Ayhan, dünya genelinde uzay çöplerinin azaltılmasına yönelik küresel çabalara katkıda bulunmanın, uzayın daha güvenli ve sürdürülebilir kullanımını destekleyeceğini dile getirdi.

Uzay çöplerine karşı geliştirilecek milli çözümlerin Türkiye'ye önemli katkıları olacağını belirten Ayhan, şunları kaydetti:

"Uzay çöplerine karşı milli geliştirilecek teknolojiler, Türkiye'ye bilimsel, ekonomik, güvenlik ve çevresel alanlarda önemli avantajlar sağlayacaktır. Bunun önlenmesi konusunda geliştirilecek milli teknolojiler, uzay endüstrisi istihdamını artırıp, alt dallarda yeni iş kollarıyla uluslararası rekabet oluşturarak ihracat potansiyeli sağlayacaktır. Yapılacak yatırımlar mühendislik, robotik, yapay zeka ve malzeme bilimi gibi birçok alanda ilerlemelere yol açacak, dışa bağımlılığı azaltacak, stratejik teknolojilere sahip olmayı ve güvenli operasyonların sürekliliğine imkan verecektir. Küresel alanda bu hususta aktör olmak prestijin yanı sıra ülkelerle diplomatik ilişkileri güçlendirecektir."

Haftanın Öne Çıkanları

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarıyla ilgili kanun teklifi yasalaştı

2024-05-23 23:32 - Ekonomi

Kılıçdaroğlu cephesinden Özgür Özel ve İmamoğlu'na zehir zemberek sözler

2024-05-29 23:28 - Politika

Selçuk Bayraktar, İsrail ve ABD'yi bombardımana tuttu! Tüm insanlığa çağrı yaptı

2024-05-27 01:57 - Gündem

Fatih Erbakan: Cuma hutbesinde dünyaya ilan edeceğiz

2024-05-26 23:03 - Politika

TUSAŞ Genel Müdürü Kotil, DEİK Yönetim Kurulu'na seçildi

2024-05-27 15:53 - Ekonomi

Aydın Esnaf Odaları Birliği, İş Bankası ile 'Pos Paketi' protokolü imzaladı

2024-05-24 10:38 - Ekonomi

Savunma sanayinde Konya Ve TUSAŞ iş birliği güçleniyor

2024-05-28 15:48 - Ekonomi

Onur Akay saldırıya uğradı! Kadir Doğulu detayı dikkat çekti

2024-05-24 09:28 - Magazin

Sivasspor - Kayserispor! CANLI

2024-05-25 19:13 - Spor

Otomobille motosiklet çarpıştı: 1 ölü 4 yaralı

2024-05-26 07:47 - Gündem

İlgili Haberler

Elon Musk'ın Avukatı, Martı'nın Yönetim Kuruluna Katıldı!

14:33 - Teknoloji

Penta Teknoloji ve Adobe, dönüşüm ve başarı için bir araya geldi

14:22 - Teknoloji

Çinli Otomobil Devi Ji Yue, Bazı Faaliyetlerini Durdurdu

14:17 - Teknoloji

TDK, 2024 Yılının Kelimesini Açıkladı

14:07 - Teknoloji

Felçli İnsanların Yürümesini Sağlayan Giyilebilir Robot

13:43 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Fenerbahçe Beko'da ayrılık resmen açıklandı

15:07 - Spor

Fenerbahçe'de En-Nesyri zirvesi!

15:02 - Spor

Başkan Altay: “Amacımız Beyşehir’i önemli bir turizm destinasyonu yapmak”

14:57 - Gündem

Kritik haftaya girdik! Faiz indirimi kapıda mı?

14:53 - Ekonomi

İzmir'de ölü yunus karaya vurdu

14:48 - Gündem