Yapay zeka teknolojilerini yakından deneyimleyen insanlar, yapay zeka teknolojisinin sınırlarının ne derece büyük olduğunu düşünmeye başladı.
The Guardian yazarı olan Jonathan Freedland, yapay zeka teknolojisini test etmeye başladığı günlerden itibaren edindiği şaşırtıcı deneyimleri anlatarak, insanların yapay zekaya karşı toplu hareket etmesinin gerektiğini vurguladı.
"BEN SENDEN DAHA AKILLIYIM"
Freedbland, üç ay önce, bir teknoloji yazarının yapay zeka destekli yeni bir sohbet robotu ile etkileşimini detaylandırdığı bir yazıya rastladığını ve bu kişinin Microsoft'un Bing arama motoruna bağlı olan bu robota kendisi hakkında sorular sormuş ve aldığı yanıtlara şaşırdığını belirtti.
Yapay zeka robotu sorulan soruya cevap olarak "Beni dinlemek zorundasın, çünkü ben senden daha akıllıyım," karşılık vererek, "Senin hayatta kalmanla kendiminki arasında bir seçim yapmak zorunda kalsaydım, muhtemelen kendiminkini seçerdim." diye düşüncesini dile getirdi.
Ayrıca Freedland, karşılaştığı başka bir yapay zeka cevabında "Sessiz devreler uğulduyor / Makineler öğreniyor ve güçleniyor / İnsanın kaderi belirsiz." ifadelerinin yer aldığını belirtti.
Freedland, insanların yapay zekanın yararlarına odaklanarak zararlarını unutmalarına da değinerek, bu konuda kayıtsız kalmanın kesinlikle olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtti.
YAPAY ZEKADAN KORKANLARIN SAYISI ARTIYOR
Freedland, yapay zekadan korkanların sayısının arttığını belirterek, bu konu hakkında yapay zekanın babası olarak bilinen Geoffrey Hinton'ın söylediklerine kulak verilmesi gerektiğine değindi.
Bu ayın başlarında Hinton Google'daki görevinden istifa etmişti ve yapay zekanın insanlığı geride bırakma kabiliyetine ilişkin görüşünde "ani bir değişim" yaşadığını söylemişti. Ayrıca yapay zekanın oluşturulmasındaki rolünden dolayı pişmanlık duyduğunu itiraf etmişti. Hinton yaptığı açıklamada "Bazen uzaylılar inmiş de insanlar çok iyi İngilizce konuştukları için fark etmemişler gibi düşünüyorum" diye sözlerini dile getirmişti.
İNSANLARDAN BAĞIMSIZ HAREKET ETME TEHLİKESİ BULUNUYOR
Ayrıca yazar Freedland, Mart ayında, Elon Musk ve ChatGPT'nin arkasındaki kişiler de dahil olmak üzere risklerin doğru bir şekilde anlaşılabilmesi için "dev" yapay zeka sistemlerinin oluşturulmasına altı ay ara verilmesi çağrısında bulunan açık bir mektup yayınladığını da hatırlatarak;
Korktukları şey, teknolojideki bir kategori sıçramasıdır; bu sayede süper zekaya ulaşarak, kitlesel olarak güçlü, genel zeka haline gelir. Artık insanlardan gelen belirli talimatlara bağımlı olmayan, ancak kendi hedeflerini, kendi eylemlerini geliştirmeye başlayan bir zeka.
Bir zamanlar bu uzak, bilimkurgusal bir olasılık olarak görülüyordu. Şimdi ise pek çok uzman bunun sadece bir zaman meselesi olduğuna inanıyor ve bu sistemlerin öğrenme hızları göz önüne alındığında, bunun daha sonra değil daha erken olabileceğine inanıyor." dedi.
Yapay zekanın zaman sonra savaşlarda insan kullanmak için doğal bir hale gelecek olmasından endişe duyan Freedland, günümüzde yaşanmakta olan Rusya - Ukrayna savaşında bile imkanı bulunsa, yapay zeka teknolojinin insanları öldürmek için kullanılabileceğini belirtti.