Günümüzde hastaların iç organlarının canlı görüntülenmesini sağlayan ultrason görüntüleme, yalnızca hastanelerde ve muayenehanelerde bulunan büyük ve özel ekipmanlar sayesinde gerçekleşebiliyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki mühendislerse bu özel ekipmanları ortadan kaldıran ve ultrasonu avucunuza taşıyan bir cihaz geliştirdi.
Bilim insanları, yara bandı gibi cildinize yapıştırabildiğiniz ve 48 saat boyunca iç organların sürekli görüntülenmesini sağlayabilen cihazını tanıttı. Cihaz, gönüllüler üzerinde test edildi ve oldukça başarılı sonuçlara ulaşıldı. Gönüllülere takılan cihaz, gönüllülerin koşma, bisiklete binme ve oturma gibi pek çok çeşitli aktiviteleri sırasında organların canlı görüntülenmesini sağladı.
Şu anlık kablosuz değil, ama olacak:
Yeni geliştirilen ultrason cihazı, mevcut tasarımında vücuttan geri seken ses dalgalarını görsele dönüştürmek için farklı cihazlara kabloyla bağlanmayı gerektiriyor. Bilim insanlarına göre cihazın bu hali bile hastanelerde hastalarda EKG cihazları gibi vücuda yapıştırılma ve organların sürekli gözlemlenmesi imkânı sunuyor.
Öte yandan bilim insanlarının bir sonraki hedefi ise ultrason cihazlarını kablosuz yapmak olacak. Bu sayede hastalar, herhangi bir dış cihaza kabloyla bağlı zorunda olmayacak ve bu cihazları doktorlarından ya da eczanelerden edinebilecekler. Bilim insanları, vücutta birden fazla noktaya bu cihazın yerleştirildiği, cihazların akıllı telefon ile iletişime geçtiği ve yapay zeka algoritmalarının verileri anında görüntüye çevirebildiği bir gelecek umuyorlar.
www.idrak34.com