Marketler vatandaşa tanıtım yapmak, markalarına ilgi çekmek için çeşitli ürünlerde indirim yaparak ilan ediyor ama bu indirimden fırsatçılar yararlanıyor.
ÖZELLİKLE ŞEKERDE YAPILAN İNDİRİMLERİ TAKİP EDİYORLAR
Özellikle şekerde yapılan fırsatçılıkla marketlerdeki indirimler takip ediliyor, vatandaşa sağlanan promosyon niteliğindeki bu indirimlerden yararlanan grup, kendi ihtiyaçları için değil, kâr etmek amaçlı hareket ediyor.
İndirimi takip eden fırsatçılar şekerleri o marketlere giderek ucuza topluyor sonra da yüksek fiyatla tüketiciye satıyor.
HABERİ ÖNCEDEN ALIP, ERKENDEN RAFLARI BOŞALTIYORLAR
2022 Ocak ayında faaliyete geçirilen "Raf Fiyat Garanti sistemi" kapsamında gerçekleştirilen indirimlerin haberini önceden alan fırsatçıların 15 dakika içinde marketteki tüm şekerleri indirimli fiyat üzerinden alarak rafları boşaltmasına sık sık rastlanmaya başladı.
ŞEKERİN FİYATININ GERİLEMESİ İÇİN ADIMLAR ATILDI
Oysa üst üste gelen zamların ardından şeker fiyatlarının ithalat yoluyla düşürülmesi politikası kısmen de olsa fiyatın dengeye oturmasını sağladı. Bir dönem fiyatı 1.250 liraya kadar çıkan bir torba şekerin fiyatı 1.000 liranın altına geriledi. İthalatçı firmalar ise bir çuval şekeri 700 liraya mal etmeye başladı.
GERÇEK TÜKETİCİYE İNDİRİMLER YANSIMADI
Fırsatçıların marketteki bu faaliyetleri sonucunda aslında ucuzlayan şeker birilerine rant kapısı oldu ve gerçek tüketiciye yansımadı.
Dünya gazetesine bilgi veren kaynaklar, kamunun ucuz fiyattan satılması şartıyla marketlere verdiği şekerin bazı kesimler tarafından kilo bazında toplanıp, çuvallara konularak yeniden imalatçılara satıldığını kaydetti.
Kapasitesinden fazla ithalat yapan imalatçıların da şekerin bir kısmını iç piyasaya sürdüğü belirtiliyor.
TÜRKŞEKER ZİNCİR MARKETLERE UCUZ FİYATTAN ŞEKER VERİYOR
Raf Fiyat Garantili sistemde Türkşeker zincir marketlere ucuz fiyattan şeker veriyor. Ancak tüketicilerin bu ucuz şekere ulaşması pek mümkün olmuyor.
FIRSATÇILAR UCUZA ALDIKLARI ŞEKERİ ÇUVALLARA DOLDURARAK TEKRAR SATIYORLAR
Şekerleri indirimden faydalanarak vatandaştan önce gelip toplayan fırsatçılar, bunları çuvallara doldurarak, 50’şer kilogramlık çuvallar halinde şekeri hammadde olarak kullanan küçük imalatçılara sanayiciye sattığı ifade ediliyor.
Öte yandan Ramazan öncesi torbası 1250 liraya kadar çıkan şeker fiyatı, imalatçı ihracatçılara ithalat hakkı verilmesiyle birlikte bir miktar geriledi. Mevcut kur seviyesine göre ithal şekerin torbası 700 liraya mal oluyor. Türkşeker de 750 lira civarında sanayiciye satış yapıyor. Ancak sanayicilere, kısıtlı miktarda şeker veriliyor.
FAZLA İTHAL EDİP PİYASAYA SÜRÜYORLAR
İthalat hakkı imalatçı ihracatçı sanayicilere, kapasitelerine göre belirli oranlarda verildi. Ancak bunlardan kapasitesinin üzerinde belge alanlardan bir kısmının da ithal ettikleri şekeri daha uygun fiyatla iç piyasaya sürdüğü kaydediliyor.
"1 AYA KADAR YENİ ÜRÜN GELİNCE PİYASALAR RAHATLAYACAK"
Kaynaklar, kamunun şeker piyasasına müdahalesinin özel sektör fabrikalarının tavrını çok etkilemediğini ve bunların istedikleri zaman piyasaya ürün verdiğini belirtirken, 1 aya kadar yeni sezon ürününün piyasa çıkmasıyla birlikte kısmi bir rahatlama daha yaşanabileceğini kaydettiler.
Pancar fiyatının geçmiş yıllara göre daha yüksek açıklanmasının rekolteyi artacağı öngörüsünde bulunan kaynaklar, buna rağmen şeker fiyatının belirli bir rakamın altına düşmesinin, eski seviyesine gerilemesinin mümkün olmadığı belirtiyor.
www.idrak34.com