Twitter, Elon Musk yönetimine geçtikten sonra köklü değişikliklere uğramıştı. Daha önceleri ücretsiz olan Twitter API (uygulama programlama arayüzleri) erişiminin ücretli hâle getirilmesi de bunlardan biriydi.
Şimdi ise bu konuda akademisyenleri ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Akademisyenlerin API erişimi için aylık 42 bin dolarlık uçuk bir ücret ödemesini talep eden şirketin bunu yapmayanların verileri silmesini istiyor.
Twitter, araştırmacılara 30 gün süre tanıdı
Bugün çıkan bilgiler, şirketin eğer belirlenen ücreti ödemeyeceklerse akademik araştırmacıların Twitter verilerini silmesini istediğini ortaya koydu. Yani parayı ödemeyen araştırmacılar, hem güncel veri alamayacak hem de eski verileri silmek zorunda kalacak. Şirket, karar vermeleri için ise onlara 30 günlük bir süre tanıdı. Araştırmacılardan, verileri sildiklerine dair ekran görüntüsü istendiği bile ortaya çıktı.
Platformdaki araştırmacılar, uzun süredir dezenformasyon ve nefret söylemi gibi konuları izleyebiliyor, bunların gerçek hayata etkilerini inceleyebiliyordu. Bunu yapmak için de Twitter, Decahouse isimli bir API sağlıyordu. Bu API da araştırmacıların her gün Twitter gönderilerinin %10’undan oluşan toplu bir veri akışına erişmesine olanak tanıyordu. Decahouse, önceden bedava veya aylık 200 dolarlık ücretler karşılığında sunuluyordu.