?>

Tutankhamun'un hazineleri İstanbul'da

Dünyanın birçok yerinde sergilenen ve 40 milyondan fazla ziyaretçiyle rekorlar kıran Tutankhamun, Çocuk Kral'ın Hazineleri Sergisi İstanbul'da kapılarını ziyaretçilere açacak. Prof. Dr. İlber Ortaylı, Arkeologlar çalıyor, arkeologlara fırsat kalmadan bir takım amatör arkeologla

Gündem - 2 yıl önce

60 yıldan uzun bir süredir dünyanın birçok yerini dolaşan ve 40 milyondan fazla ziyaretçiyle rekorlar kıran 'Tutankhamun, Çocuk Kral'ın Hazineleri Sergisi' hazinenin Mısır'daki Krallar Vadisi'nde keşfedilişinin 100'üncü yıldönümünde ilk kez Türkiye'de UNIQ Expo İstanbul'da tarih, kültür ve sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

20. Yüzyılın en önemli arkeolojik keşfi ve aynı zamanda tarihte keşfedilen en zengin ve en ilham verici antik kral hazinelerinden biri olan Tutankhamun'un hazineleri için düzenlenen sergi, 20 Ocak'ta ziyaretçilere kapılarını açacak.  

3 bin 300 yıl önce 9 yaşında tahta geçen esrarengiz firavun Tutankhamun, trajik yaşam öyküsü, ünlü ölüm maskesi ve tabutu da dahil tümü som altından eşyalarının bulunduğu sergi, bugün gazetecilere gezdirildi.

SERGİ, MART 2023 SONUNA KADAR AÇIK

Serginin tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında, tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, serginin organizatörü Level A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Zaman ve serginin küratörlerinden Mohamed Atef Abdelshafy katılarak bilgilendirme yaptı. Sergi, Mart 2023 sonuna kadar açık kalacak. 

BUNLARIN HEPSİ REPLİKADIR; DÜNYA HIRSIZLAR DÜNYASIDIR 

Toplantıda konuk konuşmacı olan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Tutankhamun'un yer altında bulunan mezarının mükemmel biçimde korunduğunu ve 1922'de İngiliz Arkeolog Howard Carter tarafından bulunduğunda, mezarı soyulmadan hazineleri günümüze ulaşan tek firavun olması bakımdan da önemli olduğunu dile getirdi.   

Prof. Dr. Ortaylı, "Ne olursak olalım, istesek de istemesek de, bilsek de bilmesek de hepimiz Mısırlıyız çünkü bu bir medeniyet meselesi. Medeniyet Yunanla başlamıyor. Mezopotamya'yla başlıyor ama galiba devamlılık ve tutarlılık açısında Nil Deltası'nın zenginliği böyle bir medeniyeti yaratmış" dedi.

Ortaylı şöyle konuştu:

"Mısır'dan bize ne falan denemez çünkü Mısırla ilgili eserler, topraklarımızda da var. Mısır'a, Mezopotamya'ya falan ilgi duymak demek, Osmanlı devrinde, Osman Hamdi Bey'in Mezopotamya'da, Lübnan'da yaptığı kazılar… Bunu iyi bilmek zorundayız. Gençlerimize öğretmek zorundayız. Akıllı gençlerimizin bu sahaya yönelmesini temin etmek zorundayız. Bunların hepsi replikadır. Bunu katiyen kimse küçümsemesin çünkü bu dünya hırsızlar dünyasıdır. Arkeologlar çalıyor, arkeologlara fırsat kalmadan bir takım amatör arkeologlar çalıyor.Hırsızlar var ve Türklerin en büyük kaçakçılık sanatı bu alanda gelişiyor. Türk halkının en büyük kumar cinsi de doğrudan doğruya hazineciliktir. 2 bin 3 bin yılın sonraki 2 bin yıla naklini gösteren canlı şeyler burada. İlerde inşallah Avrupa müzelerinde çok bulunan bu mezar resimlerini incelememiz, başka bir sergide mümkün olur. Bunu göreceğiz. Tutankhamunun kendi mezarı.. Üstündeki maske… Yolculuğa ait şeyler… Erken yaşta ölmüştür. Bunlar hep konudur fakat şurası bir gerçek ki mezarının bulunuşu ve Mısır medeniyetine aksettirişi dolayısıyla bizim en çok bildiğimiz adamdır."

400'ÜN ÜZERİNDE ESER SERGİLENİYOR 

Serginin küratörlerinden Mısırlı Mohamed Atef Abdelshafy ise, "Tutankhamun mezarının Howard Carter tarafından açılmasının üzerinden 100 yıl geçti. 100'üncü yıl dönümünde mezardaki buluntuları ve eserleri bugün İstanbul'da sergilemekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Serginin bünyesinde Tutankhamun ve eşi arasındaki güçlü aşk hikayesini de izleyebileceksiniz. Serginin içinde 400'ün üzerinde eser sergileniyor. Hepsi Mısır'dan getirildi ve özenle burada yerleştirilmesi yapıldı. Sergi kapsamında firavunun mezar odasını ve hazinelerini görme şansı da bulacaksınız. Umuyorum ki sergiyi herkes büyük bir keyifle gezecek ve keyif alacak. Umarım herkes için keyifli bir yolculuk olur" ifadelerini kullandı.  

"BU İŞİ YAPACAK EN İYİ İNSANLARI BULMAK ZORUNDAYDIK"

Tufan Zaman da "Replika ürünler olduğu için dünyanın her tarafında özenle yapacak kişileri araştırdık. Bu işi yapacak en iyi insanları bulmak zorundaydık. Hedef ve amacımız mezarın keşfinden 100 yıl sonra bunu İstanbul'da gerçekleştirmekti. Bunu burada gerçekleştirdik. İstanbul kültür, sanat ve tarihin merkezi şu anda. Bizler de 3 bin yıl önce bulan bir medeniyeti İstanbul'a taşıdık" dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Bitcoin Uzun Süre Sonra 20.000 Doların Üstüne Çıktı

2023-01-14 13:03 - Teknoloji

Akın akın geliyorlar! Almanya yerine Türkiye'yi seçtiler

2023-01-17 12:58 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Muş: İhracat büyümenin itici gücü olmaya devam etti

2023-01-14 18:03 - Ekonomi

Turgut Özatay öldü mü, kaç yaşında vefat etti? Turgut Özatay ne zaman öldü, hastalığı neydi? Turgut

2023-01-17 22:39 - Spor

Astor Enerji'den halka arz açıklaması: Kaç lot dağıtılacağı belli oluyor

2023-01-14 13:09 - Ekonomi

Gomis Müslüman mı? Gomis dini ne?

2023-01-14 00:13 - Spor

Kısmetse Olur Yaren düşen poposu hakkında konuştu!

2023-01-16 23:51 - Gündem

Poposu düşen Kısmetse Olur Yaren iddialar karşısında sessizliğini bir bozdu pir bozdu

2023-01-15 17:13 - Magazin

Astor Enerji'den halka arz açıklaması: Lot için tarih verildi

2023-01-14 14:13 - Ekonomi

Son Dakika: CHP'li Özgür Özel, Süleyman Soylu dosyasını açtı

2023-01-12 14:02 - Gündem

İlgili Haberler

TÜRK-İŞ'ten asgari ücret tepkisi: Kabul etmek mümkün değil

21:58 - Gündem

Ankara'da dev operasyon: Tam 40 milyon TL...

20:58 - Gündem

Son dakika: Asgari ücret belli oldu

20:52 - Gündem

Muğla'da panik yaratan deprem! AFAD şiddetini açıkladı

20:33 - Gündem

9 aylık hamile kadın evinde ölü bulundu

20:22 - Gündem

Günün Manşetleri

Son dakika haberi: İşverene destek rakamı yükseldi: 700 TL'den 1000 TL'ye çıktı...

21:42 - Ekonomi

Asgari Ücret belli oldu! İşte yıllara göre asgari ücretin dolar karşılığı

21:38 - Ekonomi

Son dakika haberi... Onlarca ödeme değişti! İşte yeni İşsizlik maaşı...

21:22 - Ekonomi

Ankara'da dev operasyon: Tam 40 milyon TL...

20:58 - Gündem

Son dakika: Asgari ücret belli oldu

20:52 - Gündem