Haber7 - ÖZEL
Patronlar kulübü TÜSİAD hükümete ve bağımsız yargı sistemine parmak sallayan tutumundan geri atmazken, bu alışkanlığını geçmişten günümüze sürdürdüğüne dair arşivlerden bilgiler ortaya çıkıyor.
Kurulduğu 1971’ten bu yana Türkiye siyasetine hiza vermeye kalkmakla eleştirilen TÜSİAD’ın bu tavrı somut örneklere yansıyor.
KURULDUĞU GÜNDEN BU YANA AYNI TAVIR
TÜSİAD’ın kuruluşundan 6 yıl sonra ülke tarihinin en kritik seçimlerinden biri gerçekleşmiş, Kıbrıs harekatı sonrasında yapılan ilk seçimde ilginç sonuçlar ortaya çıkmıştı.
CHP-MSP koalisyonunun dağılmasının ardından oluşturulan iki hükümetin ömrü de kısa olmuş; ABD’nin silah ambargosu, dış yardımların kesilmesi, petrol krizi, dış ticaret açığının büyümesi, döviz darboğazı ve kanlı 1 Mayıs olayları gibi problemler yumağında vatandaş sandık başına gitmişti.
5 Haziran 1977 tarihinde yapılan seçimlerde Ecevit CHP’si yüzde 41,4’lük oranla 213 milletvekili çıkararak birinci parti olmuştu. Demirel’in Adalet Partisi yüzde 36,9 ile 189 milletvekili, Erbakan'ın MSP'si yüzde 8,6 ile 24 milletvekili, Türkeş'in MHP'si yüzde 6,4 ile 16 milletvekili sayısına ulaşmıştı.
Tek başına iktidar çıkaracak yeteri sayıya ulaşılamayan Meclis aritmetiği yeni koalisyona kapı aralamıştı.
SİYASETE MÜDAHALE
İşte o dönemin puslu havasında siyasetçilere ahkam kesme vazifesini yine “patronlar derneği” TÜSİAD üstlenmişti.
Dönemin TÜSİAD’çı kurmayları CHP’nin iktidar olmasına yönelik açık beyanlarda bulundu.
TÜSİAD’ın Kurucu Başkanı Feyyaz Berker, azınlık hükümeti de olsa CHP’nin iktidarı elinde tutması gerektiği görüşünü dillendirdi.
TÜSİAD’ın gölge başkanı Vehbi Koç ise hükümeti CHP’nin kurması gerektiği yönündeki fikrini açıkça beyan ederek siyasete müdahale etti.
8 Haziran 1977 tarihli Milliyet gazetesinin haberine yansıyan TÜSİAD’çı Berker ve Koç’un ifadeleri şöyle:
TÜSİAD Başkanı Feyyaz Berker: CHP’nin gerekirse azınlık hükümetini kurması düşünülebilir.
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Koç: Hükümeti CHP’nin kurması yararlı olur
TÜSİAD NE DEDİYSE O
TÜSİAD’ın yol göstermesiyle adım atılan Türkiye siyasetinde CHP, 21 Haziran 1977’de azınlık hükümeti kurmuştu. TÜSİAD Başkanı Berker’in dediği olmuştu.
Fakat bu hükümet güvenoyu alamayarak 1 yıl sonra dağılmıştı.
Günümüzde TÜSİAD'ın 650 üyesinin sahibi olduğu 4 bin 500’e yakın şirket; milli gelirin kamu hariç yüzde 50’sine, dış ticaretin yüzde 80’ine, özel sektör istihdamının yüzde 50’sine sahip.